Rijtest & Video: Jaguar XFR

Jaguar XFR
Na de succesvolle lancering van de Jaguar XF lag de weg open voor een topversie die de Duitse concurrentie in het nauw zou moeten drijven. De Jaguar XFR doet dat stijlvol maar blijft geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.

Onder de motorkap van deze sportieve zakensedan vinden we dan ook een 5-liter V8 met Compressor die zorgt voor 510 pk en 625 Nm koppel. Daarmee sprint de XFR van 0 naar 100 km/u in 4,9 seconden en haalt hij een begrensde topsnelheid van 250 km/u. De Jaguar XFR brengt het hart moeiteloos in de keel en wordt daarbij bijgestaan door het uitlaatsysteem dat een gebrom produceert die alleen maar intenser wordt zodra je de naald richting toerentalbegrenzer torpedeert. Het motorblok heeft echter ook zijn zachte kant, onder de 2.500 toeren is hij de rust zelve en kan de XFR gebruikt worden voor het betere cruise-werk. Onder de 2.500 toeren geen patserig uitlaatgeluid, maar een lichte brom waarmee elke gentlemen zich kan vereenzelvigen. Ga je echter boven dat magische toerental dan treed de Supercharger in werking die het vermogen lineair laat opbouwen tot de begrenzer, vanaf dan komt de verborgen ziel van de XFR naar boven.

Rijtest Jaguar XFR

Die verborgen ziel lust uiteraard een slok op de borrel, terwijl de adaptieve cruise control je op de autosnelweg kan trakteren op een zuinige 12 liter per 100 kilometer mag je voor een speelkwartiertje rekenen op een verbruik van meer dan 20 liter per 100 kilometer. Uiteindelijk is ons testverbruik op 17,3 liter per 100 kilometer gestrand, en dan hebben we eigenlijk vooral rustig gereden met enkele obligate stuiptrekkingen van onze rechtervoet incluis. De 5-liter V8 verplicht je echter niet om telkens de limiet op te zoeken, de potentie die hij bezit is voldoende om je een goed gevoel te bezorgen. Af en toe eens het beest in de XFR bovenhalen hoort daar uiteraard bij, want anders zou je misschien vergeten met wat voor een katachtig vermogen je rondrijdt.

Rijtest Jaguar XFR

En dat katachtige vermogen wordt via een automatische zesbak naar de achterwielen gestuurd waar een differentieel het geheel door toedoen van allerlei elektronische snufjes in het gareel houdt. De 6-trapsautomaat kan via schakelflippers achter het stuur ook zelf bediend worden, en dat schakelen gaat erg vlot, ondanks het feit dat hier geen dubbele koppeling werd gebruikt. Het motorblok reageert ook erg snel op de instructies die via het gaspedaal worden doorgegeven, in ieder geval een stuk sneller dan wat we met de XF-S 3.0D gewoon waren. Het gaspedaal planken, de automaat enkele fracties gunnen om twee verzetten terug te schakelen en weg is de XFR met enkel een luid weergalmende grom als aandenken voor zijn aanwezigheid.

Rijtest Jaguar XFR

De Jaguar XFR krijgt ten opzichte van een standaard XF uiteraard wat optische wijzigingen mee, toch blijft het geheel relatief ingetogen zoals het een echte Jag betaamt. In de voorbumper vinden we twee luchtinlaten zoals bij de XKR, en ook in de motorkap vinden we twee ventilatiemonden terug. Deze worden nog eens extra in de verf gezet door het opschrift Supercharged. De XFR staat op 20″ velgen en krijgt achteraan vier uitlaatpijpen en een subtiele kofferspoiler. De XFR blijft dus gedistingeerd en roept niet steeds om aandacht. Net dat maakt hem zo interessant, de XFR kan ook rustig gereden worden zonder steeds in de spotlights te staan, iets waar zijn Duitse concurrenten het een stuk moeilijker mee hebben.

Rijtest Jaguar XFR

Ook binnenin herkennen we enkele veranderingen ten opzichte van een standaard XF. De XFR beschikt namelijk standaard over goed zittende sportstoelen vervaardigd uit zacht generfd leder en voorzien van een geborduurd R-logo. Voor het dashboard koos Jaguar voor een combinatie tussen een verdonkerd aluminium strip en zacht generfd leder met contrasterend stiksel voor de bovenzijde van het instrumentenbord. Maar er is nog meer luxe te vinden in de XFR, zo zijn de sierelementen afgewerkt met donkere eikfineer, is de hemelbekleding van fluweelzachte Suède en krijg je standaard een navigatiesysteem met touchscreen. Het geheel oogt knap en combineert de oude waarden moeiteloos met moderne invloeden. ‘S nachts kan er genoten worden van fosforblauw sfeerlicht die de wagen erg relaxerend maakt, een lounge bar is er niks bij.

Rijtest Jaguar XFR

Hiermee zijn de eerste noten gezet om de XFR als een comfortabele wagen te bestempelen. Oké, een sportieve zakensedan als deze kan illegaal hard over het wegdek scheuren, maar in principe moeten lange afstanden aan constante snelheid ook tot de mogelijkheden behoren. Het actieve onderstel van de XFR komt hier goed van pas, ondanks de 20″ velgen en de erbarmelijke staat van ons Belgisch wegdek slaagt de XFR erin om je zonder een hernia van A naar B te brengen. Toch wordt snedig weggedrag niet op een overhellend koetswerk getrakteerd, de gestuurde demping is alert en houdt de XFR in dat geval erg strak, een beter compromis hadden we hier zelf niet kunnen bedenken. De zetels die in de XFR te vinden zijn helpen natuurlijk ook voor een deel, zowel vooraan als achteraan zijn ze comfortabel genoeg voor rustig rijgedrag en bieden ze genoeg steun bij het sportievere werk. De XFR werkt zich hier dus telkens moeiteloos in een spagaat.

Rijtest Jaguar XFR

De Jaguar XFR is er vanaf 92.000 euro, en dat is al snel 5 à 10.000 euro minder dan wat zijn Duitse concurrenten moeten opbrengen. Daarnaast krijg je bij de Duitse drievuldigheid amper een fractie van de opties die standaard op deze XFR aanwezig zijn. Van Keyless Go over een adaptieve cruise control tot het standaard 320 Watt sterke audiosysteem, de XFR laat weinig ruimte voor een ellenlange optielijst. In onze testwagen was de subliem klinkende 440 Watt sterke Bowers & Wilkins audio-installatie de opmerkelijkste optie. Met de XFR krijg je gewoonweg meer waar voor je geld, dat hij daarnaast iets ingetogener is lijkt ons eerder een pluspunt dan een minpunt. In economisch mindere tijden is opvallen met een luxewagen sowieso niet de meest aangewezen keuze, de XFR blijft dan ook tot op zekere hoogte discreet, maar zodra je zijn volledige potentieel aanspreekt doet hij zeker niet onder voor zijn Duitse rivalen.

Rijtest Jaguar XFR

De Jaguar XFR is dus exact wat we uit het Engelse kamp hadden verwacht, een comfortabele maar tegelijk snelle zakensedan die het de concurrentie mede door zijn zachte prijs erg moeilijk kan maken. De XFR slaagt erin om zowel de geoefende piloot als de levensgenieter te bekoren, en dat zonder compromissen te sluiten. Combineer dat met een haast nucleaire krachtbron en je hebt alle ingrediënten voor deze strakke Brit te pakken.

Rijtest Jaguar XFR

Overzicht

+ Prijs ten opzichte van Duitse concurrenten
+ Comfort ondanks sportieve eigenschappen
+ Prestaties, soepele, discrete motor

– Discrete motor, als opvallen uw ding is

Rijtest Jaguar XFR

Tekst & Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

6 reacties op "Rijtest & Video: Jaguar XFR"

 1. Tim 27-03-2010 om 16:36

  rrr 🙂 Knap filmpje en verslag!

 2. Mrnix 27-03-2010 om 17:16

  mooie test 😀

 3. Kristof L 28-03-2010 om 0:22

  Super in dit kleur!

 4. Dries 29-03-2010 om 9:51

  Zeer knappe test! En mooie foto’s!

  Heerlijke wagen in even heerlijke kleur.

 5. Mrnix 29-03-2010 om 18:02

  kben toch nt zo voor die kleur zenne 😛

 6. mrnix 14-06-2011 om 16:06

  en misschien in het vervolg het geluid niet verbergen door een muziekje op te plakken?

Reageer

Reactie aan het plaatsen...