Rijtest & Video: Opel Astra 1.6 Turbo

Rijtest Opel Astra Turbo
Opel wil met de nieuwe Astra het segment van de middenklassers openbreken, de concurrentie is groot maar de Astra lijkt er klaar voor.

De nieuwe Astra is ongetwijfeld een stuk mooier geworden dan zijn voorganger, als je beide generaties naast elkaar zou zetten zou je bijna kunnen vermoeden dat er enkele decennia tussen beide ontwerpen zijn gegaan. De vernieuwde look heeft de nieuwe Astra vooral te danken aan de Opel Insignia, de ontwerpers hebben voor de Astra namelijk gretig gebruik gemaakt van de designkenmerken die de Insignia heeft geïntroduceerd. Zo vinden we vooraan frivole koplampen terug en een mooi aansluitende grille, in profiel zien we een vloeiend silhouet met gespierde schouderlijnen die de wagen een dynamische look geven en achteraan wordt de Astra gepast afgewerkt met mooi gevormde achterlichten. De nieuwe Astra oogt dan ook een stuk minder conventioneel dan zijn concurrenten zoals de Volkswagen Golf.

Rijtest Opel Astra Turbo 3

Ook binnenin merken we de positieve invloed van de Insignia op, de wijzerplaten en het stuur zijn namelijk een exacte kopie van Opel’s sedan. Verder zijn de gebruikte materialen erg hoogstaand en moeten we niet erg veel moeite doen om de degelijkheid van het geheel af te lezen. Zo zitten de stoelen erg goed, zijn er erg veel opbergmogelijkheden en ligt het stuur erg goed in de hand. Je krijgt als bestuurder wel een soort cocoongevoel in de Astra, aangezien alle instrumenten dicht rond de bestuurder zijn gepositioneerd. Voor de passagiers is er erg veel ruimte, de nieuwe Astra is namelijk 17 centimeter langer dan zijn voorganger en dat zorgt voor meer beenruimte en zitcomfort. Daarnaast beschikt de Astra over een grote koffer van 370 liter die met een Flex Floor is uitgerust waardoor je een handige vlakke laadvloer kan creëren. Enige minpunt aan het interieur van de nieuwe Astra is de middenconsole, die is net als bij de Insignia overladen met knoppen. Die knoppenzee maakt het voor de bestuurder niet altijd even gemakkelijk om de juiste knop te vinden.

Rijtest Opel Astra Turbo 11

De Tour en Sport knop van het optionele FlexRide systeem vallen dan wel weer op, deze staan erg hoog gepositioneerd waardoor je er als bestuurder moeilijk naast kan kijken. De adaptieve ophanging die Opel net als bij de Insignia optioneel beschikbaar maakt kan gebruikt worden om de Astra nog comfortabeler te maken. Standaard is de Astra zeker geen oncomfortabele wagen, maar met de Tour stand kan je letterlijk over de kasseien zoeven zonder het telefoonnummer van de chiropractor op te moeten zoeken. Wil je het graag wat sportiever dan kan de Sport stand soelaas brengen, in deze stand wordt de ophanging stijver, wordt de gasrespons directer en worden de toerentellers rood. Klaar voor een sportieve rit?

Rijtest Opel Astra Turbo 14

Niet helemaal, de nieuwe Astra is namelijk niet de sportiefste van de klas en dat komt doordat hij duidelijk eerder ingesteld is op lange comfortabele ritten eerder dan sportieve tussensprints. De Astra is namelijk erg goed geïsoleerd, rijdt erg volwassen en blijft ten allen tijde comfortabel waardoor je als bestuurder iets minder actief met het rijden betrokken bent. De combinatie comfort en rijdynamiek wordt bereikt door één van de grootste innovaties van de nieuwe Astra: de achteras. Die bestaat namelijk uit Watt-stangen die helpen om de dwarskrachten bij bochten op te vangen. Deze toepassing wordt vooral gebruikt in de Formule 1, maar is nu dankzij Opel ook op de Astra beschikbaar. De nieuwe Astra kan dan ook makkelijk overweg met het betere bochtenwerk, alleen jammer dat je er als bestuurder niet altijd evenveel bij betrokken wordt. Sportievelingen wachten misschien beter tot Opel’s Performance Center zich op de Astra toelegt.

Rijtest Opel Astra Turbo 4

Wij reden met de 1.6 Turbo, de voorlopige topmotorisatie voor de Astra, deze zorgt namelijk voor 180 pk en 230 Nm koppel. Het turboblok valt echter niet als explosief te omschrijven, het vermogen wordt eerder gelijkmatig doorgegeven. Ondanks het hoge vermogen voelt de Astra met 1.6 Turbo nooit echt snel aan, hij sprint weliswaar in 8,5 seconden naar 100 km/u en haalt een topsnelheid van 221 km/u, maar je hebt wel wat toeren nodig om de sportieve ambities er ook volledig uit te halen. En zo’n hoogtoerig rijgedrag rekent zich wel direct af aan de pomp, terwijl Opel zelf 6,8 liter/100 km opgeeft verstook je dan makkelijk 10 liter per 100 km. Waarom de Astra ondanks die 180 paarden niet zo snel is? Daar heeft het gewicht van de wagen ongetwijfeld iets mee te maken, leeg weegt deze 1370 kg, en dat is toch 100 kg meer dan een doorsnee Golf.

Rijtest Opel Astra Turbo 2

Het motorengamma reikt uiteraard een stuk verder dan de 1.6 Turbo, bij de dieselmotoren is de 1.3 CDTI ecoFLEX met 95 pk de instapper, deze verbruikt maar 4,2 liter per 100 km en heeft dankzij zijn CO2 uitstoot van 104 gram per kilometer recht op een ecopremie van 3%. Verder kan er nog gekozen worden tussen een 1.7 CDTI met 110 of 125 pk en een 2.0 CDTI met 160 pk. Wie liever voor benzine kiest kan instappen met een 1.4 met 100 pk of een 1.6 met 115 pk. Verder zijn er nog de geblazen versies van beide motoren, de 1.4 Turbo met 140 pk en de door ons geteste 1.6 Turbo met 180 pk. Voor de sportievelingen komen er in de toekomst nog motoren bij met een groter vermogen en een grotere cilinderinhoud, deze zullen het GSI en OPC label opgespeld krijgen.

Rijtest Opel Astra Turbo 1

De nieuwe Astra geniet mee van de technische innovaties die de Insignia heeft ingevoerd, naast het eerder besproken FlexRide systeem (950 euro) kan je de Astra optioneel uitrusten met het Opel Eye (500 euro) dat verkeersborden detecteert en weergeeft op het instrumentenpaneel en met Adaptieve koplampen (900 euro) die automatisch kiezen tussen de negen verschillende lichtfuncties die deze herbergt. Ook innovatief is het Flex-Fix systeem, een inschuifbare fietsendrager die tot twee fietsen kan vervoeren. Erg handig voor wie niet met een trekhaak en een aparte fietsendrager wil sleuren.

Rijtest Opel Astra Turbo 10

De nieuwe Astra is er al vanaf 14.850 euro, dan krijg je een 1.4 benzine met 100 pk in de Essentia uitvoering. De 1.3 CDTI met 95 pk is er al vanaf 16.500 euro, de door ons geteste Astra met 1.6 Turbo in de Sport uitvoering gaat vanaf 23.100 euro over de toonbank. De optielijst is mild, zo is er op het moment van schrijven een Launch pack beschikbaar die 18″ lichtmetalen velgen en het audiosysteem met navigatie voor 679 euro combineert. Belangrijke opties zijn verder nog de parkeersensoren die 500 euro kosten en de lederen zetelbekleding waarvoor je 1.500 euro neertelt.

Rijtest Opel Astra Turbo 16

De nieuwe Astra rijdt dus erg goed, is goed afgewerkt en zit comfortabel. Kortom ze hebben bij Opel een mooie middenklasser op de markt gebracht. Voor sportievelingen is het nog even wachten tot de krachtigere versies eraan komen, want de 1.6 Turbo met 180 pk biedt nog niet de umpf die we hadden verwacht. Je hebt de nieuwe Astra al vanaf 14.850 euro, en daarvoor krijg je in ieder geval erg veel auto.

Rijtest Opel Astra Turbo 7

Overzicht
+ Comfort
+ Afwerking
+ Rijgedrag

– Gewicht
– Overdaad knoppen middenconsole

Rijtest Opel Astra Turbo 13

Tekst & Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

6 reacties op "Rijtest & Video: Opel Astra 1.6 Turbo"

 1. Kristof L 20-03-2010 om 20:38

  Mooie test! Ook mooie auto in’t wit… iets wat niet bij elke auto goed past.

 2. Jeroen 21-03-2010 om 0:11

  De auto ziet er in ieder geval geniaal uit. Ik vraag mij wel af waarom hij zoveel zwaarder is dan de Golf…

 3. Peter_S 21-03-2010 om 2:37

  Klein vraagje over de 1.3 diesel… Is dat nog steeds de Fiatmotor? Onnlangs verschenen er cijfers over de 1.3 diesel in de Alfa Mito, met zelfde vermogen en zelfde uitstoot onder meer dankzij een start&stop systeem. Nu vraag ik me af, als de Astra zo’n 300 kilogram zwaarder is dan de Mito, hoe kan het dan dat die cijfers hetzelfde zijn?

 4. Peter_S 21-03-2010 om 2:39

  By the way, voor het overige vind ik de Astra een zeer geslaagde wagen! 😉

 5. ivan 29-04-2010 om 19:28

  het front lijkt me echt weinig origineel
  net een Toyota Corolla …

 6. Frank 13-01-2011 om 11:22

  ik werk bij opel, en wij hebben al zo’n auto verkocht, dit is de mooiste astrat ooit, in t wit met een mooi carbonsticker dak, deze auto had alles er op en aan, en voor dat geld wil niemand iets anders dan deze opel,

Reageer

Reactie aan het plaatsen...