Rijtest & Video: Opel Insignia OPC

Rijtest Opel Insignia OPC
10 jaar OPC vier je niet met een slagroomtaart en wat kaarsen, moeten ze in Rüsselsheim gedacht hebben. Het Opel Performance Center nam de Insignia bij de lurven en heeft er prompt de snelste OPC ooit van gemaakt.

Een kortstondige blik naar de Insignia OPC maakt meteen duidelijk dat ze er bij het Opel Performance Center geen doekjes om winden. Zijn het niet de als tijgertanden gevormde luchtinlaten die je aandacht trekken, dan zijn het wel de 20″ velgen die je ogen doen dwalen. Standaard staat de Insignia OPC namelijk op 19″ velgen, optioneel kies je voor 20″. Die gesmede 20″ velgen ter waarde van 1.000 euro maken de Insignia OPC niet alleen compleet, ze zijn nog eens functioneel ook, want ze zijn enkele kilo’s lichter dan de 19″ velgen. Om het geheel af te werken vinden we achteraan een dubbele uitlaat en een subtiele kofferspoiler terug. Het 255/35 Pirelli P Zero rubber verraadt ons echter dat die hele opsmuk niet enkel voor de publieksprijs doorgevoerd werd. Ook op de weg moet de Insignia OPC namelijk scoren.

Rijtest Opel Insignia OPC 01

Onder de motorkap vinden we dan ook een 2.8-liter V6 met een ouderwetse Turbo die voor 325 pk en 435 Nm koppel zorgt. De sprint van 0 naar 100 km/u doet de Insignia OPC in exact 6 seconden. Maar niet enkel in de onderste verzetten gaat deze OPC als de brandweer, in vijfde accelereert hij met merkbare souplesse in 7,1 seconden van 80 naar 120 km/u. Aangezien de V6 gevoed wordt door een grote twin scroll Turbo heb je wel wat toeren nodig om het volledige potentieel uit het motorblok te halen. Vanaf 2.500 toeren is het feest echter compleet en stijgt het vermogen lineair tot 5.250 toeren per minuut. Binnen deze toerenzone is de Insignia OPC dan ook de sprintbom die telkens weer verrassend uit de hoek komt met zijn prestatievermogen en het absoluut niet moeilijk heeft om de bestuurder bij de les te houden.

Rijtest Opel Insignia OPC 03

En het uitlaatsysteem doet daar geen afbreuk aan, deze werd in samenwerking met Remus ontwikkeld en is 20 procent lichter dan het uitlaatsysteem van een standaard Insignia. Het motorgeluid valt het beste te omschrijven als hoe een hongerige brombeer zou klinken, passend maar naar onze mening net niet uitdagend genoeg om de Insignia OPC extra kracht bij te zetten. Bij een constant toerental klinkt de motor iets te monotoon en de plofjes in de uitlaat klinken eerder gedempt dan dat ze volwaardig mee het orkest stemmen. Toch past deze relatieve ingetogenheid bij deze sportsedan, want laat ons eerlijk zijn, opscheppers kiezen niet resoluut voor een Opel-badge.

Rijtest Opel Insignia OPC 07

Om de 325 trappelende paarden veilig op de weg te brengen heeft Opel ervoor gekozen om de Insignia OPC standaard met het Adaptive 4×4 systeem uit te rusten. Deze adaptieve vierwielaandrijving zorgt ervoor dat het koppel automatisch verdeeld wordt over de vier wielen, daarnaast zit op de achteras ook nog eens een elektronisch sperdifferentieel (eLSD) gemonteerd. Hierdoor kan je de Insignia OPC erg snel de bocht in sturen, telkens weer zal hij je er veilig uitloodsen. De grenzen van de Insignia OPC liggen dan ook vaak veel verder dan wat de bestuurder zelf kan forceren, zeker op een droog wegdek. En net dat maakt deze OPC zo bereikbaar, je moet echt niet over de beste stuurkunsten beschikken om er rijplezier aan te beleven.

Rijtest Opel Insignia OPC 14

Maar het wordt nog leuker, Opel biedt namelijk ook het FlexRide systeem standaard aan. Hiermee kan je het onderstel van de Insignia OPC instellen naar je behoeften. Standaard rijdt je in de “Normaal”-stand, en dan is de Insignia OPC vreemd genoeg erg comfortabel. Dat is ongetwijfeld mede te danken aan de Recaro sportstoelen waarin ieder zijn draai kan vinden. Ondanks het feit dat de Insignia OPC comfortabel aanvoelt in deze stand kan je er moeiteloos haarspeldbochten mee doorkomen zonder enige merkbare vorm van koetswerkbewegingen. Wil je het iets sportiever dan kan je voor de “Sport”-stand kiezen, maar echt groot zijn de verschillen hier niet.

Rijtest Opel Insignia OPC 13

Wie voor de “OPC”-modus kiest, zal het daarentegen wel geweten hebben, in een fractie van een seconde kleuren de wijzerplaten van wit naar bloedrood, merk je een snellere gasrespons op en mogen we vaarwel zeggen aan het comfort. De vering wordt namelijk een stuk stugger en dat merk je op ons Belgisch wegdek maar al te goed, bochtenwerk kan nu nog sneller en het lijkt bijna onmogelijk om de Insignia OPC op een foutje te betrappen. Maak je het toch te bont dan reageert de OPC als een voorwielaandrijver, waardoor je de boel makkelijk kan corrigeren. Is zo snel mogelijk tot stilstand komen echter de enige uitweg dan is er gelukkig nog het Brembo remsysteem dat vooraan over geventileerde remschijven beschikt en stoppen zelfs met de vingers in de neus mogelijk maakt.

Rijtest Opel Insignia OPC 10

Door al die lofbetuigingen aan het adres van het rijgedrag en het exterieur zouden we bijna vergeten dat ook de binnenkant van de Insignia OPC verschilt met dat van een standaard Insignia. Verwacht echter geen drastische wijzigingen, behalve de subliem zittende Recaro sportstoelen, een OPC versnellingspook en een afgeplat OPC sportstuur zijn er geen verschillen met een standaard Insignia interieur. Die kleine OPC ornamenten zijn trouwens niet feilloos, de onderste openingen van het OPC sportstuur worden namelijk versierd als tijgertanden die niet alleen plastiekerig overkomen, ze hebben ook nog eens de neiging een krakerig geluid te produceren bij de minste aanraking. De versnellingspook was daarnaast ook niet perfect en dan hebben we het eigenlijk vooral over de versnellingsbak. Het schakelen tussen het eerste en tweede verzet ging namelijk vrij stroef, gelukkig schakelden de overige verzetten merkbaar met meer souplesse.

Rijtest Opel Insignia OPC 09

De Insignia OPC is er al vanaf 43.900 euro en daarmee is hij merkbaar goedkoper dan zijn Duitse concurrenten. Zo betaal je voor een Mercedes C 350 4Matic met 272 pk 51.000 euro en voor een Audi S4 met 333 pk 52.000 euro. Full-Option kost de Insignia OPC 50.000 euro, maar reken maar dat diezelfde opties je bij Mercedes en Audi nog veel meer geld zullen kosten. Het geld dat je uitspaart kan je dan gebruiken om de nodige stops aan het tankstation te betalen. Opel schrijft namelijk een verbruik van 11,4 liter/100 km voor, ons testverbruik kwam echter bij 13,6 liter/100 km uit. Dat zijn weliswaar geen slechte waarden voor een krachtige V6 die een 1.800 kg zwaar koetswerk moet voortslepen.

Rijtest Opel Insignia OPC 02

De Opel Insignia OPC kruipt in de kleren, zoveel is zeker. Is het niet zijn sportieve uiterlijk dan zijn het wel de prestaties en rijeigenschappen die je voor deze Insignia doen zwichten. Het FlexRide-systeem en Recaro-sportstoelen maken de Insignia OPC zelfs met 20″ velgen dagelijks bruikbaar. De ‘OPC’-stand en het Adaptive 4×4 systeem garanderen dat ook dynamisch rijgedrag erg leuk blijft. Ook qua kostprijs zit de Insignia OPC juist, hij is misschien iets minder verfijnd dan zijn vaderlandse concurrentie, maar het uitgespaarde bedrag helpt je daar ongetwijfeld over te komen.

Rijtest Opel Insignia OPC 12

Overzicht
+ Rijgedrag
+ Prestaties
+ Comfortabel zelfs met 20″ velgen

– Uitlaatgeluid mag krachtiger
– Afwerking OPC interieurdetails

Rijtest Opel Insignia OPC 15

Tekst & Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

4 reacties op "Rijtest & Video: Opel Insignia OPC"

 1. Kristof 13-03-2010 om 15:14

  Goeie test met een mooie wagen !

 2. Mrnix 13-03-2010 om 15:46

  mooie auto & test…
  mss was het een idee geweest om de s4 te vergelijken met deze auto?

 3. Sebastiaan Kieboom 13-03-2010 om 19:34

  Een boom van een wagen. Sterke rijtest!

 4. 1ELVIS 07-06-2011 om 14:36

  een mooie en goed rijdende wagen maar de kwaliteit laat te wensen over hoor ik van verschillende mensen zeggen,elektronicaproblemen enzoverder!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...