Nissan Juke
Nissan heeft vandaag de Nissan Juke onthuld, de productieversie van de Qazana Concept is zo controversieel als werd beloofd.

De Nissan Juke is een compacte crossover die zich tussen de Note en Qashqai zal moeten positioneren. De Juke moet jonge stedelingen aantrekken met een sportieve geest en een gevoel voor avontuur. De Nissan Juke is 4 meter lang, 1,76 meter breed en 1,57 meter hoog. De wielbasis bedraagt 2,5 meter. Met de Juke biedt Nissan in ieder geval iets bijzonders aan in het anders zo traditionele B-segment van de automarkt. Het siert Nissan alvast om met zo’n gewaagd design op de markt te komen.

De Juke is volgens Nissan een combinatie tussen een SUV en een sportwagen. Het SUV-gedeelte kunnen we uiteraard makkelijk aflezen aan de bodemvrijheid en brede banden van de Juke. De sportieve kant van de Juke wordt benadrukt door de aflopende daklijn en de dakspoiler die verwijzen naar de Nissan 370Z. Daarnaast werden ook de achterlichten van de Juke geïnspireerd door die van de 370Z. De Nissan Juke zal in negen verschillende kleuren te bestellen zijn.

De Nissan Juke is een vijfzitter en kan gezien worden als een baby Qashqai, het interieur werd trendy vormgegeven maar lijkt ons misschien iets te jeugdig om een breed publiek aan te spreken. De middenconsole zou bijvoorbeeld de brandstoftank van een bromfiets moeten symboliseren. De schakelpook werd daarnaast iets hoger gepositioneerd om het schakelen eenvoudiger te maken. De Juke geniet verder van het Nissan Dynamic Control System (NDCS) waarmee de voorste passagiers makkelijk systeeminformatie kunnen opvragen en de airco kunnen aanpassen.

De Nissan Juke krijgt standaard voorwielaandrijving maar optioneel kan er gekozen worden voor een AWD systeem met ALL-MODE 4×4-i technologie. Het vermogen kan geleverd worden door drie verschillende motoren: één diesel en twee benzinemotoren. Wie wil dieselen kan dat bij de start met een 1.5 dCi met 110 pk en 240 Nm koppel. Wie liever met een benzine rijdt kan kiezen tussen een 1.6 benzine met of zonder turbo. De ongeblazen 1.6 zorgt voor 117 pk, de versie met turbo zorgt voor 190 pk en 240 Nm koppel. Standaard worden deze motoren gekoppeld aan een manuele vijfbak, optioneel kies je voor een CVT-automaat met zes transmissieverhoudingen.

De Nissan Juke maakt zijn debuut op het autosalon van Genève in maart en moet vanaf mei bij de Europese dealers staan.