Officieel: Audi A1

Audi A1
Audi stelt vandaag de Audi A1 officieel voor. Deze premium stadswagen zal ongeveer €16.000 kosten en in België gebouwd worden.

Het uiterlijk van de Audi A1 hoeft ons niet te verbazen, we zagen het in feite eerder al op alle conceptmodellen. Bij de introductie zijn er twee benzine- en twee dieselmotoren beschikbaar. De instapmotor bij de benzine-versie is een 1.2 liter TFSI motor met 86 pk. Verder is er nog een 1.4 liter TFSI-motor beschikbaar met 122 pk.

Dieselaars kunnen terecht bij een 1.6 liter TDI met 90 pk en een 1.6 liter TDI met 105 pk. Alle versies van de Audi A1 scoren goed op verbruik, dat ligt immers steeds tussen 3.8 en 5.4 liter per 100 km, wat relatief lage cijfers zijn. Wie liever niet schakelt, kan een zeventraps S-tronic versnellingsbak laten installeren op z’n Audi A1.

Binnenin moet de wagen niet alleen rust uitstralen, maar ook vernieuwing. De wagen beschikt over het MMI-systeem waar Audi de laatste jaren bijzonder trots op is en bovendien is er een ‘efficiency program’ dat je zegt hoe efficiënt je wel aan het rijden bent. Binnenin is er voldoende ruimte om allerlei spullen, zoals bekers op te bergen en de bagageruimte is, met de achterbank neergeklapt, 920 liter groot. Standaard is de koffer 267 liter groot.

Uiterlijk zien we de LED-lampjes met een lichte knik die Audi typeert. De buitenkant werd bovendien aerodynamisch geoptimaliseerd, waardoor hij nu een drag coefficient van 0,32 heeft. Tijdens het ontwerpen werd er bovendien rekening gehouden met de akoestiek, waardoor het geluid binnenin goed hoorbaar zou moeten zijn, maar de motor en andere geluiden rondom de wagen nauwelijks in het interieur zouden kunnen binnendringen.

De Audi A1 is 3,95 m lang, 1,42 m hoog en 1,74 m breed. De wielbasis meet 2,47 m. De wielkasten zijn 18″ groot, wat tuners direct al een maximum geeft van nieuwe velgen die ze zouden kunnen installeren. De buitenkant werd bovendien ontworpen om op een coupé te lijken. Wil dit zeggen dat er nog een Sportback variant komt? Wellicht wel, we zagen immers al het Sportback Concept de revue passeren.

Meer informatie over Audi’s kleinste zullen we krijgen vanop het autosalon van Genève, dat op 2 maart haar deuren voor de pers opent. De verkoop van de Audi A1 zal in de tweede helft van dit jaar gebeuren.

Deel dit bericht:

5 reacties op "Officieel: Audi A1"

 1. JV 10-02-2010 om 10:37

  Had de buitenkant toch wel wat mooier verwacht, interieur is natuurlijk typisch audi!

 2. PJS 10-02-2010 om 11:41

  MINI Killer has arrived!

 3. Brambo 10-02-2010 om 12:37

  I LIKE IT!!!

 4. Kristof 12-02-2010 om 20:33

  denk niet dat dit een mini-killer is. De looks zijn daarvoor niet speciaal genoeg.
  En, mini is énkel mini, geen extra auto’s in het racesegment (r8) of de luxeberline (a8). Zij hebben maar 1 ding, en dat maakt het uniek.
  Nu rij je nog steeds rond in een audi (niet slecht natuurlijk), maar kan op vanalles slaan. De naam is ook belangrijk ..

 5. XliljeezyX 12-02-2010 om 22:59

  @Kristof, wat dacht je van de clubman? en binnenkort die mini-SUV? (a.k.a Q5 killer?)

Reageer

Reactie aan het plaatsen...