Volkswagen Golf GTD
Waar bij andere autoconstructeurs de crisis toesloeg, slaagde Volkswagen erin om in het voorbije jaar een recordverkoop te realiseren.

In het totaal verkocht de VAG-groep 6,29 miljoen wagens in 2009. Met die prima prestaties steeg het marktaandeel van de Duitsers naar 11,4% (+1,1%) wereldwijd. Ook voor 2010 wil Volkswagen cijfers neerzetten die een stijgende lijn vertonen. Het is dan ook het doel om de grootste automaker ter wereld te worden tegen 2018, wat nu een eer is voor het Japanse Toyota.

Omdat in de VS en Europa ook in 2010 de gevolgen van de economische crisis nog voelbaar zullen zijn wil de VAG-groep vooral focussen op de nieuwe groeimarkten zoals China en Brazilië. In China steeg de verkoop tot net over het miljoen, wat een stijging is met 36%. In Brazilie verkocht het 9% meer wagens, tot 690.000 eenheden. Ook in het thuisland Duitsland steeg de verkoop van Volkswagen en Co met liefst 17,5%, maar daar heeft de slooppremie veel mee te maken. In 2010 zal er geen overheidspremie meer zijn in Duitsland voor wie een nieuwe wagen koopt, daarom zullen we dan zeker een terugval merken.

De meest verkochte modellen zijn met name de Volkswagen Fox, Polo, Golf, Sirocco, Tiguan en de Passat CC, de Audi A3 en Q5, Seat Ibiza en Exeo en de Skoda Fabia en Superb.

Wereldwijd merken we een geografisch verschil qua verkoop. In het Oosten steeg de verkoop met 32%, net zoals in Zuid Amerika waar het 2,2% vooruit ging. In de VS ging het minder goed, daar daalden de verkopen met 7%, net zoals in Europa.

Skoda deed het zeer goed in de verkoop, voornamelijk in China, Duitsland, Frankrijk en Polen. Het Tsjechische automerk verkocht wereldwijd 684.200 wagens, wat een stijging is met anderhalf procent. Audi deed het minder goed, de verkoop zakte met 5% maar als we naar andere premiummerken kijken valt het verlies zeer goed mee. Seat deed het op zijn beurt erg slecht, wereldwijd daalde verkoop met 8,6% tot 330.000 wagens, in het thuisland Spanje kelderde de verkoop zelfs met 18%. Van de luxemerken binnen de VAG  groep zijn er geen precieze cijfers.

http://www.groenlicht.be/2007/12/27/toyota-grootste-autobouwer/

Volkswagen Polo

Volkswagen Golf GTD