Autoverkoop daalt met 11% in 2009


Ook de Belgische autoverkoop leed verliezen in het crisisjaar 2009, zo daalde de verkoop van nieuwe wagens met 11%. Maar er is ook beterschap op komst, want zo werden in november en december terug meer wagens verkocht.

In 2009 werden er 476.194 nieuwe wagens geleverd aan hun gelukkige eigenaren, waar dat er in 2008 nog 535.947 waren. 2008 was sowieso een topjaar en het zou moeilijk geweest zijn om dat aantal te evenaren, zo meldde Febiac – de Belgische automobielorganisatie – in haar jaaroverzicht.

De oorzaak van deze daling is uiteraard de economische crisis die keihard toesloeg, maar er zijn ook positieve elementen in het jaarverslag. Zo omschrijft Febiac 2009 als een goed jaar, omdat men in België toch zoveel wagens heeft verkocht. In december steeg de verkoop zelfs met 21% in vergelijking met het vorige jaar, wat belooft voor de verkoop in 2010. Febiac hoopt dit jaar op ongeveer 475.000 inschrijvingen van nieuwe personenwagens. De Franse merken als Renault, Peugeot en Citroën voeren de verkooplijst aan met elk ongeveer 45.000 verkochte wagens.

Niet enkel in de personenwagens zakte de verkoop ineen, zo daalde de verkoop van bestelwagens met 20%, vrachtwagens tot 16 ton met 16%. De verkoop van de zwaarste vrachtwagens daalde met ruim een derde. De beste – of minst slechte – leerling van de klas is de motorenverkoop, daar was er slechts een terugval van 8%, tot 27.000 motoren. (Via De Standaard)

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...