Rijtest & Video: BMW 730Ld vs. Lexus LS600hL


Stel: je hebt een budget van meer dan 100.000 euro en beschikt over een chauffeur, voor welke auto moet je dan kiezen? Wij zochten het uit door de Lexus LS600hL tegenover de BMW 730Ld te plaatsen.

Interieur (passagier)

De belangrijkste plaats van deze twee verlengde toplimousines is ongetwijfeld de achterbank. Kopers van dit soort wagens zullen wellicht zelden of nooit zelf achter het stuur zitten. Toch merkten we een duidelijk verschil in aanpak tussen beide merken. Zo focust Lexus zich duidelijk op comfort en dat merken we ook aan de salonzetels achterin. BMW focust meer op zakelijkheid en rechtlijnigheid. De Lexus is dan ook een gezelligere plaats om te vertoeven, terwijl de BMW strakker en moderner is vormgegeven.

Zo zie je dat er bij BMW iets meer werd nagedacht over de positionering van het entertainmentsysteem. De passagiers achteraan krijgen twee schermen in de hoofdsteunen van de zetels vooraan. Op die manier kan elke passagier aan de hand van een handige afstandsbediening zijn eigen entertainment kiezen. Bij Lexus klapt het scherm uit het dak neer. Er is dus jammer genoeg maar 1 scherm dat dan ook nog eens in het midden van het dakgehemelte hangt en het zicht naar achter voor de chauffeur enorm belemmert. Daarnaast werkt de afstandsbediening van het entertainmentsysteem iets minder vlot dan dat van BMW, waar BMW kiest voor een afstandsbediening dat zich kan laten bedienen als een iPod kiest Lexus voor een afstandsbediening met een zee aan knoppen. Jammer voor Lexus, want de iPod-bediening staat gekend om zijn bedieningsgemak.

Daar waar de BMW 730 Ld tamelijk harde zetels had, had de Lexus malse, comfortabele zetels die de achterbank omvormden tot een salon. Uiteraard had je achteraan genoeg beenruimte – het zijn immers allebei wagens met een verlengde wielbasis – en beschikten beide modellen over zetelverwarming en verstelbare achterstoelen. De bediening van de Lexus kende een waaier een knoppen, die niet altijd even duidelijk gepositioneerd waren. In de BMW werd er duidelijk bespaard op knoppen en werden die een stuk logischer gepositioneerd. Ook de interfaces van de Lexus waren nogal gedateerd, de BMW scoort daar hoge punten.

Interieur (chauffeur)

We merkten duidelijk dat de BMW eerder een drivers-car is, terwijl de Lexus eerder een wagen is om in gereden te worden. De chauffeur van de Lexus krijgt een groot stuur voor zich, terwijl de BMW-chauffeur een kleiner en verfijnder stuur krijgt dat niet zou misstaan in een sportwagen. Daar waar de Lexus een waaier aan knoppen kent, is de BMW via het handige iDrive-systeem te bedienen en dat verloopt net iets vlotter. De Lexus heeft het multimediasysteem  van Toyota overgenomen, wat de wagen iets minder premium maakt. De afwerking rondom de console was dan wel stukken beter dan die van een Toyota. Ook de digitale klokken die uit de jaren ’80 lijken af te stammen horen niet meer thuis op een hedendaags topmodel.

Het interieur van de BMW is redelijk strak en misschien een klein beetje emotieloos. Desalniettemin werd het interieur van de 7-Reeks bijzonder ergonomisch in elkaar gestoken en werkt het iDrive-systeem intuïtief. Het navigatiesysteem is feilloos, zoals we dat van de Duitsters gewoon zijn. Het scherm van de BMW was merkelijk groter dan dat van de Lexus en bleek bijzonder goed afleesbaar. De BMW beschikt daarnaast over een HUD (Head-Up-Dispay), waar naast de toegelaten en gereden snelheid ook navigatie-instructies op worden weergegeven. Op die manier kan de bestuurder naar de weg blijven kijken, terwijl hij ook de juiste richting kan volgen.

Motorisatie

Aangezien de motorisaties van deze modellen niet gelijklopend zijn, is het ook compleet nutteloos om deze met elkaar te vergelijken. We zullen ze dus afzonderlijk bespreken.

Onder de motorkap van de BMW 730Ld schuilt een 3.0 liter zes-in-lijn dieselmotor. Deze motor werd eerder al bejubeld in de BMW 330d en tot één van de beste motoren van 2008 bekroond. De motor werd deels uit aluminium vervaardigd, waardoor hij lichter is en het verbruik kan drukken. De 730Ld beschikt over een maximaal vermogen van 245 pk bij 4.000 toeren per minuut en het fenomenale koppel van 540 Nm is reeds beschikbaar bij 1.750 toeren per minuut. Je zal in ieder geval niet snel uitgepraat geraken over deze motorisatie, ondanks het feit dat deze zescilinder een 2 ton zware auto moet voorttrekken voelt deze dieselmotor bijzonder krachtig aan en is hij erg geschikt voor dagelijks gebruik. Het koppel is erg ruim aanwezig en kan dus ten allen tijde worden ingezet, daarbij reageert de automaat erg snel op de instructies die aan het gaspedaal worden doorgegeven en kent de herneemsnelheid geen weerga. De 730Ld sprint van 0 naar 100 km/u in 7,3 seconden en haalt een topsnelheid van 245 km/u en dat terwijl BMW een gecombineerd verbruik van 6,9 liter/100 km opgeeft. Ons testverbruik lag met 8,6 l/100 km echter iets hoger, maar we reden in verhouding dan ook erg weinig op de snelweg.

De Lexus LS600hL beschikt over een V8-motor die door een elektromotor wordt bijgestaan. Het gecombineerd vermogen komt overeen met 445 pk. Bij lage toeren is de motor bijzonder assertief, dit komt vooral door de elektromotor, die zeker en vast zijn steentje bijdraagt. De elektromotor alleen al levert meer dan 200 pk en dankzij het hoge koppel van elektromotoren kan deze benzinemotor toch bij lage toeren al presteren. Het koppel van de Lexus komt neer op 520 Nm, iets minder dan dat van de BMW, maar de BMW beschikt over een dieselmotor, die op zich meer koppel ontwikkelt. Na uitgebreid testen kwamen we op een gemiddeld verbruik van 12 liter per 100 km, redelijk wat hoger dan de 9,3 liter die Lexus opgeeft. Wel moeten we eerlijkheidshalve toegeven dat we niet echt vaak op de autosnelweg hebben gereden met deze wagen. In de stad ligt het gemiddeld verbruik van deze Lexus op 11.3 liter per 100 km, maar dankzij de hybride-technologie kwamen we vaak uit op een verbuik van 0 liter per 100 km bij traag verkeer. Het optrekken tussen het stilstaan en het vlot rijden in duwde het verbruik weliswaar een eind naar boven. Nul naar honderd doet deze Lexus in 6,3 seconden, de topsnelheid bedraagt 250 km/u.

De Lexus heeft een rustige motor, die vooral dient om vlot door het verkeer te zoeven, terwijl de BMW een sportiever afgestelde motor heeft. Voor beide motoren was een tussenacceleratie een eitje, bij de BMW gebeurde dat op een merkbare manier, terwijl accelereren bij de Lexus zonder al te veel drama kon geschieden. Dit valt te verklaren door de CVT (Continu Variabele Transmissie) waarover de LS600hL beschikt, deze traploze transmissie zorgt voor een erg sereen acceleratiegevoel. Beide motoren reageren bijzonder snel en geven je steeds het gevoel dat je kracht genoeg hebt. Zo hoort dat ook bij limousines van dit kaliber.

Gadgets

De Lexus LS600hL is niet de meest recente wagen en dat merk je aan de gadgets die erop zitten. De Lexus mag dan wel beschikken over adaptieve cruise-control, zetelverwarming, stuurverwarming en automatisch verstelbare zetels, jammer genoeg kunnen we deze gadgets in dit segment eerder bestempelen als standaard dan als verbluffend. De elektromotor waarover de LS600hL beschikt is misschien niet meteen een gadget, maar is wel een troef ten opzichte van de BMW. In de stad verbruikt de BMW immers redelijk wat, terwijl de Lexus zonder een druppel brandstof te verbruiken door het stadsverkeer kan. De Lexus LS kan dan weer pronken met zijn automatisch parkeersysteem, dat weliswaar niet altijd even bruikbaar is. Het systeem kan perfect inparkeren, dat is het probleem niet, maar het duurt een tijdje eer je eindelijk aan de computer verteld hebt waar je precies wilt staan. Het is dus veel eenvoudiger direct zelf in te parkeren. De gadgets van de Lexus zijn vooral gericht op veiligheid. Zo is er een systeem dat waarneemt wanneer de bestuurder niet naar de weg kijkt, een ander systeem dat je vertelt wanneer je handen niet aan het stuur zijn en verder is er nog een rijhulp die ervoor zorgt dat wanneer je handen niet aan het stuur zijn, de wagen toch tussen de rijstroken blijft rijden. Deze systemen in combinatie met de adaptieve cruise-control maken dat de bestuurder van de Lexus LS op de autosnelweg in feite niet meer hoeft op te letten. Uiteraard is dit een gevaarlijke evolutie, dus besloot Lexus een waarschuwing op het dashboard weer te geven, indien je dit zou proberen.

De BMW 7-Reeks staat gekend om zijn gadgets. De bestuurder wordt bijgestaan door verschillende rijhulpsystemen. Zo kan je optioneel kiezen voor een Head-Up display (HUD) dat de toegelaten snelheid en actuele snelheid weergeeft in de voorruit. Verder was onze 730 Ld uitgerust met BMW’s NightVision, die je helpt ’s nachts voetgangers te herkennen. Wanneer deze het voertuig gevaarlijk dicht naderen, weerklinkt een waarschuwingssignaal. Verder kan de BMW 7-reeks uitgerust worden met side-view camera’s, dit systeem bestaat uit twee camera’s die boven de voorwielen zijn geplaatst en die je helpen wanneer je een nauwe straat uitrijdt. Mocht je geen zicht hebben op het verkeer, tonen deze camera’s waar de andere bestuurders zijn. Verder kan de BMW uitgerust worden met Lane Change Warning, dat je verwittigt als er een voertuig in je dode hoek zit en Lane Departure Warning, dat het stuur doet trillen om je erop attent te maken dat je ongewild van je rijvak afwijkt. Al deze systemen maken van de 7-Reeks een erg comfortabele en veilige limousine, waarbij de bestuurder zich vol vertrouwen op de weg kan begeven.

Rij-eigenschappen

De BMW is duidelijk het sportievere model van de twee. Het adaptieve onderstel van de wagen kan vier verschillende standen aannemen: Comfort, Normal, Sport en Sport+. De Lexus beschikt uiteraard ook over een adaptief onderstel, waar er keuze is uit drie standen: Comfort, Normal en Sport. Om de wagen iets sportiever te maken, kan ook de motor van de Lexus speciaal afgesteld worden. Zo kan je kiezen voor de ECO-mode of de POWER-mode.

De wegligging van beide wagens is voortreffelijk, al moeten we eerlijkheidshalve toegeven dat de BMW iets strakker de bocht om kan. De Lexus LS600hL is duidelijk een wagen die enkel comfort moet kunnen leveren. De Sport-stand van Lexus maakt het onderstel misschein wel iets strakker, maar voert comfort nog steeds hoog in het vaandel. Bij BMW zorgen de Sport en Sport+ stand wel voor een merkbaar verschil in weggedrag, het ESP is minder controlerend en de veerpoten worden iets stijver. Als het op een bochtig parcours echt snel moet gaan is de 7-Reeks dus het beste voorzien.

Prijs

Dat deze wagens niet van de goedkoopste zijn, was u ongetwijfeld al opgevallen. Beiden kosten meer dan € 100.000 en zijn dus enkel bedoeld voor mensen die over een goedgevulde portefeuille beschikken. De Lexus LS600h kost ‘standaard’ € 113.500. Voor de lange wielbasis betaal je minstens €127.000 en wil je de wagen dan nog eens uitrusten met het ‘Presidential Pack’ – het model waar wij mee reden – dan kom je neer op € 131.000. Wie dacht dat de prijslijst daar ophield, heeft het mis. Lexus voorziet bovenop deze luxueuze uitrusting nog enkele opties: een zonnedak kost € 1.350, het veiligheidssysteem PCS (Pre-Collision Safety) kost samen met ACC (een systeem dat de buitenlucht filtert voor hij binnenkomt) nog eens € 3.430. Een nog meer geavanceerde variant van het PCS kost je € 6.000 extra en wil je nog massagezetels, dan moet je daar € 6.290 extra neertellen. Alles samen kan je van je Lexus LS600hL een wagen maken die € 148.000 kost.

De BMW 730Ld zet je vanaf € 84.000 voor je deur, maar ons testmodel kwam dankzij een resem opties op € 115.000 uit. De prijzigste opties omvatten onder andere het sublieme navigatiesysteem (€ 2.880), de elektrisch regelbare achterzetels mét massagefunctie (€ 3.260) en het achterste entertainmentsysteem (€ 3.190). Daarnaast was de wagen ook uitgerust met het Night Vision-systeem waarvoor je € 2.240 moet neertellen en de Head-Up Display die € 1.620 kost. Als we verder grasduinen in de optielijst vallen ons ook enkele koopjes op: zo betaal je voor de erg handige side view-camera € 500 en voor de adaptieve koplampen € 725. Lane Change Warning en Lane Departure Warning kosten respectievelijk 730 en 640 euro. De 730Ld is dus niet goedkoop maar kan dankzij enkele weloverwogen vinkjes op de optielijst wel nog voor een acceptabel bedrag over de toonbank gaan. Je krijgt er in ieder geval erg veel auto voor in de plaats.

Conclusie

Dat beide wagens het neusje van de zalm zijn, hoeft ongetwijfeld niet meer vermeld te worden. Wel zijn er enkele essentiële verschillen tussen deze twee lange limousines. Met de LS600hL heeft Lexus de focus gelegd op comfort, terwijl de BMW 730Ld een meer dynamische wagen is. Het interieur van de Lexus is een aangenamere plek om te vertoeven dan dat van de BMW, ook al heeft Lexus enkele schoonheidsfoutjes gemaakt. De hybride-motor van de Lexus verbruikt aanzienlijk minder dan gelijkaardige niet-hybride motoren, maar het verbruik is nog steeds aan de hoge kant. De BMW daarentegen slaagt erin voldoende te hebben aan ongeveer 8,6 liter diesel per 100 km, wat zeker geen slechte prestatie is. Ook qua gadgets scoort het Beierse merk een stuk hoger.

Een echt koopadvies over beide wagens kunnen we niet direct geven, welke wagen het beste voor jou is, hangt immers af van wat je precies zoekt. Zal je zelf vooral achteraan plaatsnemen, is het aangewezen voor de Lexus te kiezen. Als je zelf vaak zal rijden, kies je misschien beter voor de BMW. Maar dat wil zeker niet zeggen dat de BMW geen aangename plek is om achteraan te vertoeven en al evenmin dat de Lexus niet goed rijdt. Een moeilijke keuze, als je ’t ons vraagt!

Overzicht

BMW 730 Ld

+ Schitterende motor
+ Handige en best wel coole gadgets
+ Goed adaptief onderstel

– Interieur is niet bepaald gezellig

Lexus LS600hL

+ Hybride motorisatie is bijzonder krachtig
+ Extreem luxueus interieur
+ Accelereren zonder drama

– Enkele schoonheidsfoutjes binnenin (digitale displays)

Tekst: Pieter-Jan Scheir & Jeroen Maes
Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Met dank aan Het Kasteel van Zwijnaarde
Kasteel Van Zwijnaarde

Deel dit bericht:

20 reacties op "Rijtest & Video: BMW 730Ld vs. Lexus LS600hL"

 1. poan 26-12-2009 om 20:19

  top wagens!!!
  super rijtest!!!

 2. Kristof 26-12-2009 om 20:26

  Het navigatiesysteem (en de knoppen errond) is hetzelfde als bij mijn IS220. Ik vind het wel handig (maar het is wel met touchscreen ipv met knoppekes).
  Ook in mijn wagen is luxe en rust het basisidee. Dat is wat lexus voor staat.
  Ik kom relaxt uit mijn wagen als ik lange ritten heb gedaan, wat misschien met een BMW minder het geval is.
  Maar ik heb ook al met BMW gereden, en dat zijn ook leuke auto’s, maar sportiever.

  Moet wel zeggen dat ik met mijn Lexus meer blikken krijg van “jawadde, schone auto” dan anderen die ik ken die met een bmw rijden. Ook omdat Lexus exclusiever is (of eerder lijkt, want de prijzen lopen gelijk)

  Verder een mooie review en een leuk filmpje.

 3. Dries 26-12-2009 om 20:54

  Knappe test! Origineel. Een combinatie van de 2 zou perfect zijn, alle eigenschappen en gadgets van de 7-reeks en het uiterlijk van de Lexus…

 4. XliljeezyX 26-12-2009 om 22:07

  Die chauffeurs van de 600H vindt het blijkbaar niet interessant genoeg. bij 5.30 staat hij te gapen als een aap (om het als een uitdrukking te zeggen) 😛

  Maar persoonlijk zou ik voor de 730Ld gaan. Wat je zegt is het interieur wel saai. maar als je een lichtere kleur leder neemt (ongeveer zelfde kleur als de 600Hl) met houten sierstrips geeft het een weer heel ander uiterlijk.

  Zeer leuke test en een leuk filmpje gemonteerd BNNY 😉

 5. Thomie 26-12-2009 om 22:57

  Top rijtest! Keep up the good work!

 6. Tim 27-12-2009 om 9:03

  Leuke & uitgebreide test, duidelijk wat werk in gestoken!

 7. Gilles W 27-12-2009 om 9:08

  Goe gedaan !!

 8. Ruben 27-12-2009 om 11:49

  Schoontje gasten!
  Jullie komen telkens weer creatief uit de hoek in de verschillende rijtests.
  Ga zo door zou ik zeggen!

 9. maxim 28-12-2009 om 15:42

  ik vind persoonlijk dat jullie “appelen met peren vergelijken ”
  stel dat we de 750i vergelijke met de lexus ,bij bmw krijg je standaard (bijna)niets terwijl dat je voor het zelfde geld meer bij lexus krijgt.
  maar toch vind ik dat je beter de S320 CDI L (tegewoordig S350cdi L) dan had vergeleken met de 730Ld.
  toch een knappe rijtest afgeleverd ! 😉

 10. MRM 28-12-2009 om 15:45

  Op gebied van motorisaties is dat inderdaad het geval, maar we hebben dan ook besloten de motoren afzonderlijk te bespreken.

  Qua uitrustingsniveau zijn deze wagens nagenoeg gelijkaardig. Beide modellen beschikken over een verlengde wielbasis en ongeveer elke optie die je je maar kan inbeelden. Dat vonden we wel een mooie basis voor een vergelijking.

 11. Sebastiaan Kieboom 04-01-2010 om 20:58

  Héél knappe rijtests met knappe wagens!

 12. dimitri 15-02-2010 om 20:44

  love it, thanks manne

 13. Jur 09-03-2010 om 19:27

  Welke auto zouden jullie aanraden:
  Audi A8
  Bmw 7-Serie
  Mercedes S-Klasse
  Lexus Ls600hl
  Volvo S80

  Al deze auto’t met zo veel mogelijk opties.
  Graag antwoord van zoveel mogelijk mensen.

 14. MRM 09-03-2010 om 19:57

  De Volvo S80 zit in een lichtjes andere klasse dan de rest, me dunkt.

 15. BNNY 09-03-2010 om 20:14

  Al deze wagens – op de S80 na zoals MRM zei – hebben 4 deuren en een zee van luxe binnenin.. De keuze is dus aan de koper, persoonlijk zou ik voor de S-Klasse gaan

 16. Jur 10-03-2010 om 16:10

  Ik weet het nog niet zeker, ik ben over het algemeen een audi freak, maar de bmw en mercedes spreken mij ook wel aan.

  Maar in ieder geval, valt de volvo s80 dan echt buiten deze groep?

  Welke is kwalitatief het best, zelfs van deze toppers?

 17. Jur 07-04-2010 om 17:45

  Kan iemand alstublieft nog mijn vraag beantwoorden?
  Ik zit nu nog te twijfelen, jammergenoeg.
   

 18. MRM 07-04-2010 om 18:03

  De Audi, de BMW en de Mercedes leunen uiterst dicht bij elkaar aan en de beste keuze is wellicht de wagen die je zelf het meest aanstaat.

  De Volvo S80 valt niet in dezelfde klasse, maar naast het feit dat er misschien een klasseverschil is, is de Volvo S80 een prachtige wagen die een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding heeft.

  Kwestie van je keuze nog wat moeilijker te maken: er is nog een concurrent bijgekomen, de Jaguar XJ.

   

 19. Jur 10-04-2010 om 12:39

  Dankuwel hiervoor.
  Ik heb nog een goed nagedacht en ik heb toch besloten voor de Audi A8 te gaan, want heb nu zelf ook nog een Audi R8 en vind het toch wel leuk Audi een beetje trouw te blijven, snap je haha.
  Ik hoop hem zo snel mogelijk binnen te krijgen en er zo veel mogelijk plezier van te hebben.
   
  Vriendelijke Groeten Jur

 20. Land-rover-driver 11-08-2011 om 17:11

  Ik ben ook eigenaar van een nieuwe BMW 740d.
  Ik ben zeer tevreden over deze wagen met 306pk en het verbruik dat daar tegenover staat is zeker heel goed.
  Mijn beoordeling; echt de top voor mee te rijden en zeker heel gemakelijk.
  En als je de optie active streering neemt op de achterwielen.
  geeft het u het plezier om in smalle parkeergarages te kunnen draaien waarbij je niet het gevoel krijgt dat je met een grote wagen aan het rijden bent.
  Als ik ooit een andere wagen terug moest aanschaffen dan is de BMW bij mij al een voorkeur.

Reageer

Reactie aan het plaatsen...