Duotest & Video: Volvo XC60 vs. Hyundai Santa Fe

Duotest: Volvo XC60 - Hyundai Santa Fe
De ene SUV is een premium luxemodel, de ander is een stuk goedkoper. Om te kijken of het prijsverschil tussen de Volvo XC60 en de Hyundai Santa Fe te verantwoorden viel, trokken we met beide modellen op pad.

Eerst kijken, dan lezen? De video van dit rijverslag kan u helemaal onderaan dit artikel terugvinden.

We testten de Volvo XC60 eerder al, ondertussen heeft Volvo weliswaar een nieuwe motorisatie op de markt gebracht, de 2.4 liter D5-motor met het DRIVe-label. De XC60 DRIVe beschikt in tegenstelling tot de D5 niet over vierwielaandrijving en is daardoor een stuk zuiniger. Hij verbruikt ten opzichte van de vierwielaangedreven variant 0,9 liter minder per 100 kilometer. Het gemiddeld verbruik komt daardoor op 6 liter per 100 kilometer en de CO2-uitstoot op 159 gram per kilometer. Daarnaast ligt het vermogen op 175 pk, meer dan voldoende voor het wegverkeer waar hij voor bedoeld is.

Duotest: Volvo XC60 - Hyundai Santa Fe

Hyundai kiest voor een 2.2 CRDi viercilinder dieselmotor, die over een maximaal vermogen van 150 pk beschikt. Deze motor verbruikt in de Santa Fe zo’n 6,8 liter per 100 kilometer, maar dat kunnen we verklaren door de vierwielaandrijving, met voorwielaandrijving verstookt de 2.2 CRDi in de Santa Fe 6,3 liter per 100 kilometer. Het prijsverschil is daarentegen wel frappant, daar waar de Volvo XC60 full option ongeveer €45.000 kost, kost de Koreaan slechts €37.000 full option, de basisprijs komt neer op €30.500. Wij vroegen ons af of dit prijsverschil te verantwoorden viel.

Duotest: Volvo XC60 - Hyundai Santa Fe

Om het prijsverschil te begrijpen besloten we eerst in te stappen in beide SUV’s, ook al was de Hyundai Santa Fe volledig uitgerust, het interieur van de Volvo XC60 oogt een pak stijlvoller en verfijnder en is veel preciezer afgewerkt. Toch is de Santa Fe een aangename plek om te vertoeven, je baadt er immers in een zee van ruimte en je hebt alle comfort die je maar kan wensen. Toch merken we een duidelijk verschil in opvatting van het interieurontwerp, zo beschikt de XC60 over goed aansluitende stoelen die je duidelijk maken dat sportiviteit tot een zekere hoogte toegelaten is, de stoelen van de Santa Fe beschikken over een vlak zitvlak die helemaal geen lendensteun bieden. De Santa Fe is er dus voor de oudere levensgenieter, de XC60 voor de actieve dertiger. Al is dat wat kort door de bocht.

Duotest: Volvo XC60 - Hyundai Santa Fe

Aan het interieur merken we dat de Hyundai ook met het oog op de Amerikaanse markt werd ontworpen, grote bekerhouders, grote bedieningsknoppen en een nogal robuuste afwerking zijn hier getuige van. Toch klopt het gehele plaatje wel en is het geen smakeloos samenraapsel van verschillende stijlen. Een consequent interieurontwerp ligt ons in ieder geval beter dan een mix tussen Koreaanse, Amerikaanse en Europese smaak. Het interieur van de  Volvo XC60 is ontworpen naar de Volvo standaarden, waarbij de zwevende middenconsole de meeste aandacht opeist. Het geheel is bijzonder strak vormgegeven en alle knoppen zitten waar je het verwacht. De wijzerplaten zijn erg ergonomisch en de opbergruimtes lijken onbeperkt. De XC60 doet in ieder geval zijn best om de bestuurder en zijn passagiers zich direct thuis te laten voelen.

Duotest: Volvo XC60 - Hyundai Santa Fe

De tweede reden waarom de Volvo XC60 DRIVe meer mag kosten dan de Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi is de motor. De milieuvriendelijke vijfcilinder van Volvo levert meer vermogen dan de 2.2 liter viercilinder dieselmotor van de Santa Fe en voelt een pak vlotter aan. Wanneer je accelereert met de XC60 heb je steeds voldoende kracht, ook wanneer je naar de volgende versnelling schakelt. Bij de Hyundai is dat niet het geval. In het eerste verzet komt de Santa Fe gemakkelijk van zijn plek, maar wanneer je naar de tweede versnelling schakelt, merk je dat de motor meer kracht nodig heeft dan er aanwezig is. We kwamen dan ook verschillende momenten tegen waar de Santa Fe wat extra paarden goed kon gebruiken, af en toe hadden we het gevoel aan een slakkengangetje te accelereren. Eens op snelheid is de Santa Fe wel vlot genoeg voor het dagelijkse verkeer.

Duotest: Volvo XC60 - Hyundai Santa Fe

Het rijgedrag van beide wagens kent dan ook een hemelsbreed verschil, de XC60 rijdt een stuk strakker en geraakt sneller door de bocht terwijl de Santa Fe eerder door de bochten zweeft en mede door het lichte stuur het wegdek niet erg goed communiceert met de bestuurder. Zodra je echter besluit om off-road te gaan rijden keren de rollen om. De Santa Fe is duidelijk ontworpen om hiermee overweg te kunnen, de vierwielaandrijving en het lichte stuur zijn dan plots een zegen. De Volvo XC60 met DRIVe heeft enkel voorwielaandrijving en is dus helemaal niet geschikt voor het terrein, maar ook de eerder geteste AWD-versie zou het moeilijker hebben dan de Santa Fe. Toch heeft de XC60 DRIVe met zijn relatief hoge bodemvrijheid alles in huis om een grasveld om te ploegen, maar veel verder kom je niet. Ook opmerkelijk is het feit dat de XC60 DRIVe soms moeite had om bij nat weer het vermogen op de weg over te brengen, we merkten dan ook vaak tractieverlies van de voorwielen op, iets waar de AWD-variant geen last van heeft.

Duotest_Volvo_XC60_Hyundai_Santa_Fe_12

Ondanks de kritiek op de Hyundai Santa Fe, is deze bijna 2 ton wegende SUV helemaal geen slechte wagen, in tegendeel. We waren tijdens onze testperiode bijzonder verrast over de hoge afwerkingsgraad van de Koreaan. Bovendien bleek de wagen vooral bijzonder praktisch te zijn. De koffer is bijzonder groot en kan met een neergeklapte achterbank meer dan 1.500 liter bagage vervoeren. Verder is er aan zowat alles gedacht om het interieur ergonomisch te maken. Er is een spiegeltje dat je toelaat naar de achterbank te kijken, er is bijzonder veel bergruimte terug te vinden en de binnenafmetingen zijn riant. Hier merken we opnieuw dat de wagen ook bestemd is voor de Amerikaanse markt. Vooral de drie drankjeshouders en de koelkast vooraan doen ons vermoeden dat deze Santa Fé wellicht vaak gebruikt wordt voor een bezoekje aan de Drive-In. Ook de grote bedieningsknoppen geven ons een licht vermoeden dat deze wagen voor de Amerikaanse consument bestemd is. Toen we lazen dat de kleur van deze SUV de naam Gun Metal kreeg, bleef er geen twijfel meer over.

Duotest: Volvo XC60 - Santa Fe

Het grote voordeel van de Hyundai Santa Fe is dat hij geschikt is voor grote gezinnen. Optioneel kan de wagen immers met zeven – eventueel lederen – stoelen worden uitgerust. De Volvo XC60 is daarentegen binnenin een stuk kwalitatiever uitgerust en de stoelen zitten iets beter, daarnaast is de XC60 door enkele gadgets meer geschikt voor erg lange reizen. Zo beschikt de wagen over adaptieve cruise control die op de autosnelweg hemels is. Het systeem werkt wel nog beter met het automatische versnellingsapparaat, dan is de XC60 namelijk in staat om zelf de verzetten te veranderen, bij de handgeschakelde versie stopt het systeem zodra je naar een andere versnelling gaat. Ook de Hyundai Santa Fe kan met een cruise control uitgerust worden, maar jammer genoeg niet met een adaptieve versie.

Duotest: Volvo XC60 - Hyundai Santa Fe

Ook al zeggen we dat de Volvo XC60 meer premium aanvoelt, wil dit niet zeggen dat de Hyundai slecht scoort, integendeel. De mythe dat Koreaanse wagens automatisch slecht zijn, kan met de Hyundai Santa Fe direct ontkracht worden. Hyundai heeft veel moeite gedaan om van de Santa Fe een hedendaagse wagen te maken en dat is wonderwel gelukt. Alleen het digitale klokje in het midden van het dashboard is inmiddels al gedateerd. In de achteruitkijkspiegel zit er bovendien een kompas, very nineties!

Duotest: Volvo XC60 - Hyundai Santa Fe

De Volvo staat gekend om zijn uitzonderlijke passieve en actieve veiligheidssystemen, voor de XC60 heeft Volvo alle beschikbare systemen uit de rekken gehaald en beschikbaar gemaakt voor de Volvo XC60. Voor 2.000 euro koop je het Safety Pack waarmee je de XC60 kan uitrusten met BLIS (Blind Spot Information System), Lane Departure Warning en Collision Warning met Autobrake. Standaard wordt de XC60 daarnaast uitgerust met het City Safety Systeem dat de wagen automatisch tot stilstand brengt als een botsing bij snelheden lager dan 30 km/u dreigt. De wagen zit verder ook vol met Airbags en de ondertussen klassieke zaken als ESP, ABS en dergelijke. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de XC60 vijf sterren heeft behaald op de Euro NCAP testen.

Duotest: Volvo XC60 - Hyundai Santa Fe

De vraag is natuurlijk of de Hyundai erin slaagt hetzelfde veiligheidsniveau te bereiken, het antwoord is met een Euro NCAP testscore van vier sterren echter negatief. Maar dat wil niet zeggen dat de Hyundai een gebrek aan veiligheidssystemen kent. Uiteraard zijn er geen chique systemen zoals CITY SAFETY en BLIS van Volvo aanwezig, maar toch beschikt de Santa Fé over zes airbags, EBD (Electronic Brake Force Distribution), TCS (Traction Control System), ESP en ABS. Om de wagen bij eventuele impact steviger dan ooit tevoren te maken, voorzag Hyundai speciale kreukelzones die de impact moeten absorberen en verstevigingszones, op die plaatsen van de wagen die zeker niet mogen plooien. Verder zijn er actieve hoofdsteunen voorzien, om de inzittenden te beschermen.

Duotest: Volvo XC60 - Hyundai Santa Fe

Dan rest ons natuurlijk het antwoord op de vraag: wie van de twee wint het duel? De potige Koreaan of de verfijnde Zweed? Dat hangt natuurlijk af van waar je naar op zoek bent. Zoek je naar een betaalbare wagen die off-road kan wanneer het nodig is, beschikt over het nodige hedendaagse comfort en bovendien veel ruimte heeft, moet je bij de Hyundai Santa Fé zijn. Zoek je naar een wagen waarmee het bijzonder aangenaam rijden is, die milieuvriendelijk is en perfect geschikt is voor lange reizen? Dan is volgens ons de XC60 DRIVe de wagen van je dromen!

Overzicht

Volvo XC60 DRIVe

+ Zuinige motor die krachtig genoeg is
+ Veilig
+ Heerlijk comfortabel bij lange afstanden

– Duur
– 2WD, off-road gaan mag je dus vergeten.

Hyundai Santa Fé 2.2 CRDi

+ Goedkoop
+ Ruim
+ Goed uitgerust

– Te lichte motor
– Te licht stuur

Duotest: Volvo XC60 - Hyundai Santa Fe

Duotest: Volvo XC60 - Hyundai Santa Fe
Tekst: Pieter-Jan Scheir & Jeroen Maes
Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

5 reacties op "Duotest & Video: Volvo XC60 vs. Hyundai Santa Fe"

 1. SSq 13-12-2009 om 15:16

  geniale test mannen!

  de video is een van de beste tot nu toe met een goed vleugje humor!!

 2. XliljeezyX 13-12-2009 om 20:34

  Geweldige test! heb me geen momentje verveeld tijdens de video.!

 3. bpc 14-12-2009 om 14:07

  is bij de xc60 helemaal geen awd te krijgen? ik dacht dat het een optie was

 4. PJS 14-12-2009 om 14:09

  @bpc; jazeker! We hebben de 2.4D AWD zelfs eerder al getest:
  http://www.groenlicht.be/2009/07/28/rijtest-volvo-xc-60/

  De zuinige en goedkopere XC60 DRIVe in deze rijtest beschikt echter enkel over voorwielaandrijving

 5. 1ELVIS 28-05-2011 om 15:36

  leuke test!:-)

Reageer

Reactie aan het plaatsen...