Volkswagen koopt de helft van Porsche

VW & Porsche
Zoals aangekondigd en verwacht is er eindelijk een einde in zicht inzake de verkoop van Porsche. Nieuwe eigenaar Volkswagen heeft 49,9% van de aandelen gekocht en heeft daarmee een tiende merk binnen de VAG groep.

De Porsche-Volkswagensoap begon enkele jaren geleden toen Porsche miljarden winst maakte en daarmee een deel van Volkswagen wou kopen. Maar dankzij de crisis en het grote risico kon Porsche niet het benodigde geld verzamelen, en werd daardoor een zwak dier. Volkswagen draaide de rollen om, en bracht een bod uit op Porsche. Na een overeenkomst tussen de aandeelhouders en de raad van bestuur werd de overnamestrijd succesvol afgerond, in het voordeel van Volkswagen.

Volkswagen betaalde voor net geen 50% van de aandelen 3,9 miljard euro, en in 2011 wordt Porsche officieel lid van de VAG groep. Hierin zitten reeds Volkswagen, Skoda, Audi, Bugatti, Seat, Lamborghini, Bentley, Scania en MAN. Volgens Volkswagen is Porsche de ideale uitbreiding voor hun modellengamma, maar volgens mij zitten ze hier en daar toch met concurrentie binnenin de groep, denk maar aan de 911 en de R8.

Openlijk is gezegd dat Porsche – net zoals Bentley & Bugatti – een onafhankelijke koers zal blijven volgen, maar dat is al tegengesproken achter de schermen. Maar in Stuttgart zijn ze ook niet dom, dus gelukkig kunnen we blijven geniet van de heerlijke bolides met vooraan een (Duits) Steigerend Paard.

Nu de VAG oppermachtig is in autoland komen er her en der geruchten dat men de oude Audi naam terug naar boven zal halen, Auto Union zou het dan worden. Daarover ongetwijfeld later meer…

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...