Rijtest & Video: Ford Focus RS

Rijtest: Ford Focus RS
De Ford Focus RS had een lange rally-traditie in ere te houden. Of de felgroene bruut hierin slaagde, leest u hieronder.

De eerste Ford Focus werd geproduceerd in 1998. In 2002 besloot Ford de RS-modellen nieuw leven in te blazen, ditmaal niet op de Ford Escort, maar op de Ford Focus, een doodnormale gezinswagen. Toen beschikte de Ford Focus RS over 215 pk. In 2007 kreeg de Ford Focus een facelift en in 2009, op het autosalon van Genève, stond er een splinternieuw RS-model klaar. Ditmaal met een 2.5 liter turbomotor die vijf cilinders telt en 305 woeste paarden op de voorwielen loslaat.

Rijtest: Ford Focus RS

De Ford Focus RS is in 3 kleuren verkrijgbaar, ‘Ultimate Green’ is de kleur die wij kregen, maar de koper krijgt ook nog de keuze tussen ‘Performance Blue’ en ‘Frozen White’. Het ‘Ultimate Green’ is de meest uitgesproken van de drie en kenmerkt de Ford Focus RS dan ook heel erg. Op een doorsnee wagen zou deze kleur waarschijnlijk helemaal niet passen, maar door het uitgesproken sportieve imago van de Ford Focus RS past dat felgroen wonderwel. De Ford Focus RS onderscheidt zich van de Ford Focus op bijzonder veel manieren. De koplampen kregen een totaal andere vorm en de luchthappers op de motorkap tonen dat het om een sportief model gaat. Aan de zijkant vinden we ook iets terug dat op luchthappers lijkt, maar eigenlijk is het gewoon wat plastiek dat de vorm van een luchthapper heeft en een RS-badge draagt. Compleet nutteloos? Inderdaad! De achterkant kan enkel in termen van superlatieven besproken worden. De spoiler die op de koffer staat is bijzonder groot, de diffusor die de luchtstroom in goede banen moet lijden, lijkt enorm en ook de uitlaten zijn niet van de kleinsten.

Rijtest: Ford Focus RS

De Ford Focus RS kan enkel als driedeurs gekocht worden, wat ons wel logisch leek. Binnenin ademt het model sportiviteit uit. De kuipstoelen van Recaro omsluiten het lichaam perfect en zorgen voor een bijzonder comfort in de bochten. De middenconsole is in het carbon uitgevoerd en de speciale sportpedalen nodigen direct uit om een ritje te maken. Op het dashboard staan er drie tellers die elke mogelijke twijfel doen wegvallen: dit is een sportmodel! De wagen starten kan met een druk op de ‘Ford Power’-knop, heerlijk. Na het indrukken van de zonet vermelde knop hoor je een luide brom. De Ford Focus RS is klaar voor een ritje, zoveel is zeker. Eerst even genieten van het motorgeluid. Heerlijk is het geluid zeker en vast, maar ter plaatse de motor in toeren drijven lukt niet, bij 3.500 weigert de motor meer toeren te doen.

Rijtest: Ford Focus RS

Rijtest: Ford Focus RS

Dan maar de eerste versnelling kiezen en weg zijn we! Vanaf de eerste lichte aanraking met het rechterpedaal voel je direct al dat deze wagen wel degelijk bijzonder snel is. Na verloop van tijd duw je het gaspedaal wat harder in, waarna het rijplezier kan beginnen. De machtige vijfcilinder laat een heerlijke grom weerklinken door de uitlaten en de Ford Focus RS zelf schiet als een pijl vooruit. Nul naar honderd is dan ook na 5,9 seconden voltooid. Het vermogen piekt bij 6.500 toeren en bedraagt 305pk. Vanaf 2.300 toeren beschik je weliswaar al over 440 Nm koppel. Na even doortrappen zou je moeten uitkomen bij een topsnelheid van 250 km/u.

Rijtest: Ford Focus RS

305 pk op de voorwielen, je zou voor minder sceptisch zijn. Nochtans is de Ford Focus RS wel degelijk geschikt voor het betere bochtenwerk. Dankzij een intelligente voorwielophanging kan de Focus RS moeiteloos gelijk welke bocht om, zelfs tegen hoge snelheden. Alleen als het regent merk je bijzonder goed dat 305 pk op de voorwielen misschien iets teveel van het goede is. Op droog asfalt is de Ford Focus RS hemels om mee te rijden, zeker wanneer je niet vies bent van een bocht. Ook valt het ons op dat, ondanks het goede bochtenwerk, de wagen relatief comfortabel is. Je zou namelijk verwachten dat de wagen bijzonder stijf geveerd zou zijn om snel bochten door te kunnen snijden en hij is inderdaad wel stijf geveerd, maar niet tot in het extreme en bijgevolg valt de rit relatief comfortabel te noemen.

Rijtest: Ford Focus RS

De wagen is trouwens niet enkel relatief comfortabel, hij is bovendien geschikt voor het dagelijks gebruik. Het is namelijk zo dat de Ford Focus RS ook rustig kan rijden. Uiteraard nodigt de Focus RS uit tot sportief rijden, maar wanneer het even niet kan omdat je bijvoorbeeld in het stadsverkeer zit, blijkt de Ford Focus RS een rustige wagen. Je moet er dan wel in slagen je rechtervoet in bedwang te houden. Het verbruik dat Ford opgeeft is 9,4 liter per 100 km en lijkt ons – mits meerdere zelfbeheersingcursussen – haalbaar. Niet alleen het verbruik lijkt mee te vallen, ook voor dagelijks gebruik is de Focus RS geschikt. De achterbank kan 2 passagiers herbergen die nog redelijk wat beenruimte hebben en de kofferruimte is zeker niet van de minste. Niet direct iets wat je zou verwachten van een groen sprintmonster.

Rijtest: Ford Focus RS

De Ford Focus RS lijkt dus het beste van twee werelden te combineren: sportiviteit én bruikbaarheid. De wagen combineert zelfs het beste van 3 werelden: hij is nog eens betaalbaar ook. Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn! En dat is het ook. De overheid rook rijplezier en besloot prompt dat hoog te belasten. Standaard kost de wagen €32.900 en dat is een bijzonder mooie prijs. Jammer genoeg rekent de overheid €5.000 aan om de wagen aan het dagelijkse verkeer te laten deelnemen en kost het je elk jaar €534 aan belasting om met de Ford Focus RS te mogen blijven rijden.

Rijtest: Ford Focus RS

Samenvattend kunnen we stellen dat de Ford Focus RS tonnen rijplezier geeft en uiterst sportief is. Bij regenweer valt de tractie wat tegen, maar dat vergeven we de Focus RS. Je koopt deze wagen nu eenmaal niet om er dagelijks mee te rijden, al is hij wel geschikt voor dagelijks gebruik dankzij zijn ruime achterbank en zijn grote koffer.

Overzicht:

+ Rijplezier
+ Dagelijkse Bruikbaarheid
+ Heerlijke motor
+ Prijs

– Controversiële looks
– Rijgedrag bij regenweer

Rijtest: Ford Focus RS

Rijtest: Ford Focus RS

Rijtest: Ford Focus RS

Rijtest: Ford Focus RS

Rijtest: Ford Focus RS

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

11 reacties op "Rijtest & Video: Ford Focus RS"

 1. Willem 05-12-2009 om 15:22

  Echt zeer coole wagen. Foto’s zijn ook zeer geslaagd! Mooi geluidje onder acceleratie!

 2. SSq 05-12-2009 om 15:24

  waw!! lekker bakkie!

  ik hoop dat ik ooit eens de kans krijg om in deze wagen te mogen rijden!

 3. Dries 05-12-2009 om 17:03

  BIJZONDER mooie test 😉

 4. Gilles 05-12-2009 om 17:50

  top !!

 5. Tim 05-12-2009 om 18:19

  knappe test, en beestige wagen!

 6. Pol 06-12-2009 om 11:18

  Zal wel supertop rijden! Zo naast een evo of een subaru… leuk speeltje! Alleen spijtig dat het dashbord zo ‘banaal’ lijkt. Het is niet door wat (namaak?) glasvezelinlegstukken op het dashbord te plaatsen dat je een sportief dashbord krijgt. Maar voor zo’n prijs! Heel mooi van Ford.

 7. Mrnix 09-12-2009 om 17:54

  Egt prachtige auto…
  Mooie test mannen!

 8. bpc 12-12-2009 om 13:00

  leuk blijven gaan zo eindelijk (leuke) vlaamse rijtesten

 9. Ludo 15-12-2009 om 18:39

  Als men geen EVO of STI kan betalen, dan is dit een leuk alternatief. Achterkant is toch ook niet wat het moet zijn en dan die antenne..:-).

 10. Koen 28-01-2010 om 21:27

  Leuke test van eigen bodem, meer van dat graag!

  Schitterende motor, het schreeuwerige uiterlijk is voor mij een grote afknapper.

  Twee kritische punten over de videoreportage: er mogen meer technische details in, en Jeroen mag zijn Gents accent iets beter proberen weg te steken 😉

 11. MRM 28-01-2010 om 21:37

  Ik doe mijn best, maar de Gentse ‘R’ eruit krijgen, zal moeilijk worden 😉

Reageer

Reactie aan het plaatsen...