Rijtest & Video: Fiat Punto Evo

Rijtest: Fiat Punto Evo 1.3 Multijet
Fiat heeft kosten nog moeite gespaard om de Grande Punto van een waardige opvolger te voorzien, de Punto Evo werd dan ook op alle vlak aangepakt.

Eerst kijken, dan lezen? De video van dit rijverslag kan u helemaal onderaan dit artikel terugvinden.

De Fiat Grande Punto was jarenlang zowat het belangrijkste model voor Fiat maar sinds de komst van de Cinquecento werd hij in een spreekwoordelijk hoekje gedrukt. Om de wagen in een continu evoluerende en een meer veeleisende markt terug onder de aandacht te brengen werd het tijd om een facelift van het model door te voeren. Het zou de Italianen geen eer aandoen om een facelift zonder naamswijziging te volstrekken, daarom werd de evolutieleer toegepast op de Grande Punto en werd deze tot Punto Evo gedoopt.

Rijtest Fiat Punto Evo

De Fiat Punto Evo is meer dan een doordeweekse facelift, zowel aan het exterieur, interieur als aan de techniek werd grondig gesleuteld. Aan de buitenkant vinden we een nieuwe voorbumper die nu nog meer dan vroeger duidelijk in twee delen is uitgevoerd. Het onderste deel herbergt de mistlichten die trouwens standaard deel uitmaken van de cornering functie, het middenstuk biedt plaats aan de nummerplaat en een chromen lijst doet als laatste het fiat-logo alle eer aan. Over de voorkant van de Punto Evo kan getwist worden, de achterkant van de geëvolueerde Grande Punto is dan weer wel een regelrechte stap vooruit. De achterlichten werden deskundig gestileerd in een vloeiende lijn en bewijzen dat de Fiat Centro Stile wel weet waar het mee bezig is, alsof we daar ooit aan zouden durven twijfelen.

Rijtest Fiat Punto Evo

Ook binnenin bemerken we positieve evoluties, het interieur moet nog meer dan vroeger de Italiaanse stijl herbergen en gebruikt merkbaar kwalitatievere materialen. Zo werd het dashboard in twee delen uitgevoerd waarbij Fiat vooral heeft gedacht aan de kwaliteit van de aanraakbare delen. Naast de onvermijdbare zwarte plastieken bovenplaat vinden we rond de middenconsole en de ventilatiemonden een in een andere kleur uitgevoerd geperforeerd leder. Daarnaast werd de middenconsole in twee delen getrokken, het bovenste deel herbergt het makkelijk bereikbare multimedia-systeem terwijl het onderste en meer verzonken deel voor de bediening van de Airco moet zorgen. Niet onbelangrijk is de mogelijkheid tot integratie van een TomTom (400 euro) in de Punto Evo, deze kan met een voet in het middenconsole worden vastgezet. De keuze voor de bewezen technologie van TomTom werd door ons erg gesmaakt.

Rijtest Fiat Punto Evo

In het bochtige parcours van de Bretoense kustlijn kregen we de kans om de Punto Evo met 1.3 Multijet en 95 pk te testen. Daarbij viel direct op dat Fiat de techniek van de Punto Evo onder handen heeft genomen, zo voelt de ophanging een stuk vertrouwelijker aan en merkten we op een nat en bochtig parcours geen enkele neiging tot baanonvastheid of gripverlies. Daarbij wordt de Evo standaard bijgestaan door het ESP-systeem, maar die zagen we op ons testparcours nooit in werking treden. Fiat heeft dus duidelijk werk gemaakt van het weggedrag van de Punto en daarbij de algemene rijeigenschappen verbeterd. Ook het remvermogen werd naar een hoger niveau gebracht en als stoppen echt niet meer lukt kunnen de passagiers in laatste instantie rekenen op de zeven airbags waarmee de Punto Evo in elk uitrustingsniveau standaard uitgerust is. Daarbij is de knie-airbag die tot het standaard uitrustingsniveau behoort eerder uniek in dit segment.

Rijtest Fiat Punto Evo

Op motorisch vlak is in principe vooral de introductie van de MultiAir-techniek op de benzinemotoren erg belangrijk. Maar in België blijven dieselmotoren koning. Omdat de 1.3 Multijet in de Grande Punto niet meer voldoet aan de EURO 4 emissienorm werd er door de ingenieurs van Fiat gesleuteld aan de motor om zo een tweede generatie uit de mouw te schudden. De 1.3 Multijet met 75 en 95 pk zijn standaard uitgerust met Start/Stop systeem en roetfilter en voldoen mede daardoor aan de EURO 5 emissienorm. In België zullen we de variant met 75 pk bij de lancering van de Punto Evo echter niet aantreffen. Aangezien enkel de EURO 4 1.3 Multijet met 70 pk onder de grens van 105 gram CO2/km komt krijgt deze de voorkeur om de Belgische ecopremie van 15% bij aankoop van een voertuig in de wacht te slepen. De paradox daarbij ligt hem in het feit dat de 75 pk sterke variant eigenlijk een milieuvriendelijkere motor is die onder andere dankzij een standaard roetpartikelfilter minder fijnstof uitstoot.

Rijtest Fiat Punto Evo

Wij reden met de 95 pk sterke variant van de 1.3 Multijet, mede door het verfijnder afstellen van de verbranding en de aanwezigheid van een automatisch Start/Stop-systeem haalt deze een gemiddeld verbruik van 4,2 liter/100 km. Tijdens onze trip werd duidelijk dat deze waarden zeer haalbaar zijn, mede dankzij de aanwezigheid van een schakelindicator. Ons testverbruik mag dan wel op 5,5 liter per 100 kilometer uitgekomen zijn, daarbij dient gezegd dat ons parcours vaak stedelijke omgevingen heeft doorkruist en dat het opgegeven verbruik voor stadsverkeer 5,3 liter/100km bedraagt. Het vermogen leek ons initieel te benepen om goed te zijn maar mede dankzij de verbeterde ophanging van de Punto Evo kregen we nooit de tijd om ons te vervelen.

Rijtest Fiat Punto Evo

De evolutie die werd gemaakt in de richting van de benzinemotoren met de MultiAir-techniek is veel belangrijker dan wat er werd gerealiseerd met de Multijet dieselmotoren. Dankzij de MultiAir-techniek kan er zowel 10% meer vermogen als 15% meer koppel gegenereerd worden terwijl de CO2-uitstoot met 10% en de roetpartikels met 40% worden teruggedrongen. De MultiAir motorisaties voldoen daardoor moeiteloos aan de vooropgestelde EURO 5 emissienormen. In de Punto Evo kunnen we kiezen tussen een 105 of 135 pk sterke MultiAir met automatisch Start/Stop-systeem. Het verbruik bedraagt respectievelijk 5,7 en 5,6 liter/100 km en komt daarmee aardig in de buurt van de dieselmotoren.

Rijtest Fiat Punto Evo

De MultiAir-techniek zal met name gebruikt worden om de meest sportieve Punto Evo van een navenant vermogen te voorzien. De Abarth Punto Evo wordt volgend jaar in juni verwacht en zal naar alle waarschijnlijkheid dezelfde 1.4 MultiAir motor als de Mito Quadrifoglio Verde krijgen met een vermogen van 170 pk. Daarnaast krijgen we een verder geëvolueerde ophanging die de Abarth Punto Evo nog sportiever moet maken dan voorheen. We kijken met de volledige redactie alvast uit naar de voorstelling van dit model.

Rijtest Fiat Punto Evo

De Punto Evo zal vanaf 1 november in België verkocht worden, de 70 pk sterke 1.3 Multijet zal daarbij vanaf 14.999 euro over de toonbank gaan terwijl de 95 pk sterke Multijet met roetpartikelfilter en Start/Stop-systeem vanaf 16.099 euro verkocht zal worden. Wie een benzinemotor verkiest boven een diesel kan starten met een 1.2 benzine met 65 pk voor 13.499 euro, deze motorisatie lijkt ons echter iets te licht voor dagelijks gebruik. De MultiAir motoren zijn er met 105 en 135 pk en zijn respectievelijk vanaf 16.999 en 19.299 euro te koop. De Punto Evo kent drie uitrustingsniveaus: Dynamic, Racing en Sport. Opvallend zijn de zeven airbags die vanaf het laagste uitrustingsniveau standaard zijn, het ESP-systeem inclusief Hill Holder is er voor 650 euro maar is standaard bij de Sport uitvoering. Verder is ook een manueel aircosysteem standaard, wil je echter een automatisch systeem met de mogelijkheid twee aparte zones in te stellen dan tel je hiervoor 500 euro neer. Deze prijzen lijken ons erg correct en maken van de Punto Evo een erg bereikbare wagen voor jong en oud.

Rijtest Fiat Punto Evo

De Fiat Punto Evo is een grote sprong voorwaarts ten opzichte van de Grande Punto, de Multijet motoren rijden erg soepel en kennen een laag verbruik. Daarnaast is ook de ophanging en de baanligging positief geëvolueerd, de Punto Evo kan erg strak door de bocht gestuurd worden. Het interieur werd smaakvoller ingericht dan voorheen en voelt daarnaast kwalitatiever aan. Ook met de buitenkant zijn we het stilaan eens, de voorkant vergt wat gewenning maar achteraan merken we toch verbetering. De Punto Evo is eerlijk geprijsd en daarom bereikbaar voor iedereen, zelfs de optielijst zal u geen financiële kater bezorgen.

Rijtest Fiat Punto Evo

Overzicht
+ Wegligging, weggedrag
+ Interieur
+ Prijs

– Vormgeving voorkant
– Geen EURO 5 1.3 Multijet 75 Pk bij lancering (door “ECO”-premie)

Rijtest Fiat Punto Evo

Rijtest Fiat Punto Evo

Tekst & Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

3 reacties op "Rijtest & Video: Fiat Punto Evo"

 1. XliljeezyX 27-10-2009 om 15:03

  *Opbouwende kritiek:
  -Bij het begin, ga een stukje veder af staan met de camera, zodat de presentator en de auto geheel in beeld zijn.*

  OT:
  Het gedeelte voor de radio lijkt echt sprekend op dat van de focus! (positief)

  Veder, Weer een mooie rijtest.
  Mooie beelden.

 2. PJS 27-10-2009 om 22:05

  @XliljeezyX; Gezien we (nog) niet over een externe microfoon beschikken is het technisch gezien niet mogeijk om veraf te staan met de camera zonder de hoorbaarheid aan te tasten.

 3. Quadri 27-10-2009 om 22:30

  Knappe test!

  Op de foto’s kan ik ook al beter wennen aan de nieuwe neus van de Punto, toch vind ik de Grande Punto vooraan iets mooier. De achterlichten zijn dan wel weer een stap vooruit en zo te lezen is ook de ophanging en de motor verbeterd. Knap van Fiat!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...