Rijtest & Video: Renault Laguna Coupe

Renault_Laguna_Coupé_header
De Renault Laguna Coupé is een strakke en bloedmooie GT, die bovendien betaalbaar is. We zochten eventuele adders onder het gras, maar vonden er weinig.

Eerst kijken, dan lezen? De video van dit rijverslag kan u helemaal onderaan dit artikel terugvinden.

Over de looks waren we het er met de redactie over eens dat de achterkant en de zijkant stuk voor stuk prachtig zijn, we vonden zelfs geen enkel storend stijl-element. Over de voorkant waren we minder positief. Bij het maken van deze coupé heeft Renault teveel gekeken naar haar reeds bestaande modellen en het Renault-DNA doorgegeven aan de Renault Laguna Coupé. Op die manier komen we uit bij te grote koplampen en een te grote grille, die de finesse en de stijl van deze coupé aantasten.

Renault Laguna Coupe

Ondanks het feit dat we de voorkant niet zo geslaagd vinden, lijkt dit helemaal niet te storen. De zin die we het meest hoorden tijdens het weekje testrijden was: ‘Is die sportwagen van u? Knap!”. Jammer genoeg moesten we steeds het antwoord ‘Neen’ geven. De term sportwagen is bovendien niet echt op zijn plaats. De Laguna Coupé werd vooral afgesteld om comfortabel te zijn en daarin slaagde Renault dan ook. Als je snel de bocht om wilt, dan zal dat met veel moeite wel lukken, maar het ESP-systeem zal dat niet aangenaam vinden en je zal je niet 100% op je gemak voelen.

Renault Laguna Coupe

We geraken niet rap uitgepraat over de achterkant van de Laguna Coupé, dus gaan we er maar een eindje mee door. De achterkant ziet er ons inziens immers prachtig uit. Gooi even een korte – maar dan echt korte – blik op onderstaande foto. Enige gelijkenissen met de Aston Martin V8 Vantage? Wij denken alvast van wel! De achterlichten zijn bijzonder gestroomlijnd en hebben iets weg van samengedrukte Aston Martin-achterlichten. Bovendien geven de 2 uitlaten, die aan weerszijden van de wagen zitten, de Laguna Coupé wat extra sportiviteit, charme en stijl. What an ass!

Renault Laguna Coupe

Onder de motorkap van ‘onze sportwagen’ ligt een 2.0 liter dieselmotor die 150 pk produceert. Het eerste wat we dachten is dat 150 pk niet zou volstaan om de bestuurder van dit model een gevoel van snelheid te geven, maar deze motor levert 340 Nm en dat maakt bijzonder veel goed. In de lage toeren voelt de Renault Laguna Coupé dan ook bijzonder potent aan en op geen enkel moment voelden we de nood aan meer vermogen. Nul naar honderd was na 9.5 seconden al voorbij, al bij al een respectabele tijd. Renault beweerde dat de Laguna Coupé met 2.0 liter dieselmotor slechts 5,5 liter diesel zou drinken per 100 km, ons testverbruik kwam aardig daarboven uit. De Renault Laguna Coupé nodigde weliswaar uit tot sportief rijden, maar dan nog is een verschil van 3,5 liter per 100 km uitzonderlijk hoog. 5,5 liter per 100 km lijkt ons dus moeilijk haalbaar, maar storend vinden we dat geenszins.

Renault Laguna Coupe

Voor wie het wat meer mag zijn, levert Renault de Laguna Coupé met een 3.5 liter grote V6-motor en 237 pk. De beginprijs van dit model bedraagt ongeveer €39.000. Nul naar honderd met de 3.5 liter V6-motor duurt 7,2 seconden en het gemiddeld verbruik van deze zescilinder komt neer op 10 liter per 100 km. Voor de prijs die je betaalt krijg je weliswaar het vierwielsturingssysteem 4-control en lederen stoelen bovenop de standaardversie van de Laguna Coupé.

Renault_Laguna_Coupe_Motion_03 copy

Ondanks het feit dat we niet met de krachtigste motor reden, kon de Renault Laguna Coupé ons op gebied van prestaties wel bekoren. Niet zozeer de 150 pk, maar vooral de 340 Nm’s die redelijk vroeg beschikbaar zijn, geven deze wagen een sportieve allure. De wagen nodigt uit om na een bocht het gaspedaal volledig in te duwen, soms kan dat zelfs tijdens de bocht. Het ESP-systeem zal dan wel meerdere waarschuwingen geven en hier en daar wat corrigeren. Echt sportief kunnen we deze wagen weliswaar niet noemen, daarvoor is hij te comfortabel afgesteld.

Het insturen in een bocht gaat vlot en je krijgt van de Laguna Coupé steeds een comfortabel gevoel van veiligheid. Ook de remmen werken naar behoren en slagen erin de anderhalve ton zware coupé vlot tot stilstand te brengen. De stoelen van de Laguna Coupé leveren bijzonder goede steun wanneer het nodig is, maar zitten vooral comfortabel. Het lijkt er op dat Renault vooral een comfortabele én betaalbare coupé wou maken. Geslaagd!

Renault_Laguna_Coupe_Motion_02 copy

Volledig standaard kost de Renault Laguna Coupé €30.950 en beschikt hij over een elektronische parkeerrem, bi-xenon koplampen, automatische airco en lichtsensoren. Een ingebouwde GPS en het Bluetooth-systeem maken je portefeuille €600 lichter, maar zullen op termijn bewijzen hun geld waar te zijn. De GPS werkte immers bijzonder accuraat, net zoals het Bluetooth-systeem voor handenvrij bellen.

Renault Laguna Coupe

De algemene indruk die we van het interieur hadden was vrij fraai, al vonden we een overdaad aan plastiek terug. Het stuurwiel werd gelukkig niet uit plastiek vervaardigd. Ondanks de tegenvallende materiaalkeuze was de Renault Laguna Coupé toch een bijzonder aangename plek om te vertoeven. Alles stond mooi gepositioneerd, de wijzerplaten waren vlot afleesbaar en al het hedendaagse comfort was aanwezig. Zo beschikt de Laguna Coupé bijvoorbeeld over een elektronische parkeerrem, maar ook over automatische bi-xenon koplampen en een regensensor.

Renault Laguna Coupe

De kofferruimte van de Renault Laguna Coupé blijft beperkt, maar volstaat zeker en vast. Bovendien heeft Renault een elegante oplossing om de achterbank neer te plooien op de Laguna Coupé geïnstalleerd. In de koffer bevinden er zich 2 hendels en wanneer deze overgehaald worden, klappen de twee afzonderlijke delen van de achterbank in 1 beweging neer. Een bijzonder elegante oplossing, zo oordelen we.

Renault Laguna Coupe

Op de achterbank is de ruimte beperkt, maar wat wil je, het gaat hier over een coupé. Met vijf in de wagen is mogelijk, maar niet aan te raden voor lange reizen. De beenruimte is immers beperkt en de achterbank is nu ook niet bepaald de breedste in haar soort, waardoor het gevoel van claustrofobie wel eens zou kunnen voorkomen bij passagiers die op de achterbank vertoeven. Ook het gebrek aan hoofdruimte kan storend zijn voor mensen groter dan 1m70. Vooraan baden de bestuurder en de passagier dan weer in een zee van ruimte. Geen vierzitter dus, die Renault Laguna Coupé, eerder een 2+2.

Renault Laguna Coupe

Mochten wijzelf ooit de Renault Laguna Coupé aanschaffen – en dat is helemaal niet ondenkbaar – dan zouden we kiezen om toch lederen zetels als optie aan te vinken. Niet dat de stoffen zetels slecht zitten en niet comfortabel zijn, integendeel zelfs, maar het leder zou toch een zekere charme geven aan deze GT. Verder waren we bijzonder tevreden over de 2.0 liter dieselmotor, die zijn werk uitstekend doet en konden de looks van deze Renault Laguna Coupé ons meer dan bekoren.

Overzicht

–  De voorkant had wat mooier gekund
–  Het duurt even eer je het navigatiesysteem hebt doorgrond

+ De achterkant en zijkant zijn prachtig!
+ Aangename motor
+ Betaalbaar

Renault Laguna Coupe

Renault Laguna Coupe

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Jeroen Maes & Pieter-Jan Scheir (bewegende)

Deel dit bericht:

6 reacties op "Rijtest & Video: Renault Laguna Coupé"

 1. XliljeezyX 17-10-2009 om 15:09

  Mooie rijtest jongens, mooie shots in het filmpje!
  Duidelijke uitleg, Ga zeker zo veder!

  En die foto’s, Wat een mooie kwaliteit!

 2. SSq 17-10-2009 om 15:27

  Nice test guys!

  Zoals altijd, mooie foto’s!

  klein opmerkingetje: misschien is het beter om wat minder “interludes” te gebruiken in het beeldmateriaal. Ik zeg niet dat dit niet goed is, maar na een tijdje heb ik heel klein de neiging gehad om wat door te spoelen tot nog een stukje uitleg komt.

  Achja, dat was maar mijn opinie he 😉

 3. Kristof 17-10-2009 om 16:21

  Ja, de shot van de zijkant achteraan terwijl je aan het rijden bent duurt wel wat lang. Misschien iets flitsender monteren want de shots zijn echt goed. Ohja, rij eens met de camera een zijbaantje op terwijl de auto blijft verder rijden, dan kan je ook mooi de achterkant/zijkant in beeld brengen. Zeker verder blijven ‘testen’!

 4. Kristof 17-10-2009 om 19:56

  goeie review, zowel het filmpje als de tekst!
  En een mooie wagen natuurlijk.

 5. Tim 18-10-2009 om 21:26

  Mooi verslag, mooi beeldmateriaal!
  Doe zo voort

  en Idd, achterlichten toch uit sommige hoeken wat afgekeken van aston!

 6. Dries 19-10-2009 om 21:25

  Mooie test!

  Mooie coupé! Maar toch is dit niet de auto die me aanspreekt. Nummerplaat past er wel op 😉
  Maar wat een flets interieur in die renault…

Reageer

Reactie aan het plaatsen...