Video: Volvo test voetgangersdetectie in de praktijk

Volvo S60 Voetgangersdetectie
Volvo heeft een video vrijgegeven waarin we zien hoe het met een vermomd prototype van de S60 een nieuw veiligheidssysteem met voetgangersdetectie test.

Het gaat om het Collision Warning with Full Auto Brake and Pedestrian Detection systeem, het systeem zal in 2010 gelijktijdig met de lancering van de nieuwe S60 debuteren. De veiligheidsingenieurs van Volvo werken al tien jaar aan de voetgangers detectie-technologie, er werden over de hele wereld al testen mee uitgevoerd. De laatste praktijkproeven werden uitgevoerd in de drukke straten van Kopenhagen. ‘Het systeem moet rekening houden met diverse zaken, waaronder de verkeerssituatie, de wegomstandigheden en het weer. Daarom hebben we 500.000 kilometer gereden om real-life data te verzamelen. Daarnaast gebruiken we informatie van verkeerstests voor geavanceerde computersimulaties’, vertelt Thomas Broberg, Senior Safety Advisor bij Volvo Cars, over de ontwikkeling van de techniek.

De nieuwe veiligheidstechnieken vormen de volgende fase in Volvo’s inspanningen om de veiligste autobouwer ter wereld te zijn. Het systeem moet gevaarlijke verkeerssituaties signaleren en de bestuurder vervolgens waarschuwen of zelfs helpen bij het vermijden van een ongeval. ‘Voorgaande technieken richtten zich op het vermijden van aanrijdingen met andere voertuigen. Nu zetten we een belangrijke stap met techniek die bescherming biedt aan onbeschermde weggebruikers. Bovendien hebben we de remwerking van het automatische remsysteem vergroot van 50 procent naar 100 procent. Voor zover ons bekend kan geen enkele concurrent eenzelfde vooruitgang melden’, verklaart Thomas Broberg.

Het uiteindelijke doel van Volvo is om tegen 2020 niemand nog dodelijk te laten verongelukken of zwaar gewond te laten raken in een Volvo. Best ambiteus maar met het Collision Warning with Full Auto Brake and Pedestrian Detection systeem zet het Zweedse merk opnieuw een stap in de goede richting. Het systeem werkt met een tweevoudig werkende radar in de grille, een camera achter de binnenspiegel en een centrale rekeneenheid. De radar en de camera houden de weg in de gaten, daarbij bepaalt de radar de afstand tot een object en kan de camera vaststellen om wat voor soort object het gaat. In een noodgeval wordt de bestuurder gewaarschuwd met een geluidssignaal en een knipperend licht in de head-up display. Als de bestuurder echter niet reageert op dit signaal en stelt het systeem vast dat een aanrijding zal volgen, dan worden de remmen met maximale kracht ingeschakeld.

Met het systeem wil Volvo de klap van de aanrijding met 75 procent verminderen, de noodzaak van het systeem wordt duidelijk als we kijken naar het aantal mensen die jaarlijks in het verkeer omkomen in Europese hoofdsteden: 1.560 mensen in 2007, waarvan 43 procent voetganger. Met het systeem zou dit aantal in de toekomst drastisch moeten verlaagd worden.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...