Staatssecretaris voor Milieufiscaliteit Bernard Clerfayt wil de taks op diesel verhogen met 20ct per liter. Dat zei hij maandag op de RTBF.

Dat zou van België het op één na duurste dieselland van Europa maken. Het duurste land is Noorwegen, waar diesel 1,302 euro per liter kost, in België zou de prijs op 1,2390 euro per liter komen. Het goedkoopst diesel tanken kan in ons buurland luxemburg, waar het roetbevattende goedje slechts 0,864 euro per liter kost.

Volgens Clerfayt komt dit omdat de wegvervoerders, die van gunstige diesel genieten, tegen januari geleidelijk aan hun voordelen moeten verliezen, omdat Europa vraagt deze voordelen te verminderen. Guy Vanhengel bepleit bovendien een taksverhoging voor particuliere gebruikers, om ecologische redenen, lees: de overheidskas te spijzen.

Uiteraard gaat de transportsector hier niet mee akkoord, de winstmarges in die sector zijn nu namelijk al zodanig krap dat een verhoging van de accijns bijzonder nefast zou zijn. Touring liet weten dat deze maatregel helemaal niet gaat om ecologie, maar eerder om het spijzen van de staatskas. Meer dan de helft van het Belgische wagenpark bestaat uit dieselmotoren, de overheid zou dus een flink stuk meerinkomsten genereren. (Via: Het Nieuwsblad)