Jaguar XJ de eco-toer op

jaguar xj
Jaguar plant een eco-versie van zijn vlaggenschip. Het milieu blijft hip!

Iedereen weet natuurlijk dat jaguars prima gedijen in een warm klimaat maar blijkbaar mag het ook niet te warm zijn, want de heren van Jaguar plannen een klimaatvriendelijke(re) versie van hun nieuwste trots. De voorbije week stelde Lotus zijn laatste innovatie voor, een range extender. Eigenlijk is dit een stroomgenerator die gevoed wordt door een kleine dieselmotor. Deze generator voedt op zijn beurt dan weer een elektrische motor die als hoofdmotor fungeert, het systeem van een serie-hybride.

Jaguar plant dus het gebruik van deze range extender in hun nieuwe XJ. De elektromotor zou zo’n 145kW (een kleine 200pk) genereren en zou 50km volledig elektrisch kunnen rijden, hierna springt de range extender in die een verbruik van 4,9l/100km zou realiseren. De actieradius van deze limousine zou hiermee vergroot worden tot bijna 1000km, een mooie prestatie me dunkt. Ook de uitstoot van schadelijke gasjes wordt hiermee sterk gereduceerd ten opichte van de klassieke versies, slechts 120gr CO2/100km! Prestatiecijfers zijn er nog niet, maar een top van 180km/u wordt vooropgesteld.

Het systeem zit voorlopig nog steeds in de testfase, de onderdelen voldoen nog niet aan de hoge Jaguarnormen en ook de productieprijs ligt nog steeds te hoog. Een volledig functionele concept car is er al, die wordt in het begin van volgend jaar gepresenteerd. Een exacte datum geeft Jaguar niet, Frankfurt is al zeker niet haalbaar, maar hoe sneller ze alles op punt zetten, hoe beter natuurlijk. (Via: Autoweek)

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...