Officieel: nieuwe Volkswagen Polo driedeurs

Volkswagen Polo Driedeurs
Niet iedereen wil vijf deuren aan zijn wagen, voor de mensen die er 3 willen, zal Volkswagen de nieuwe Polo driedeurs bouwen.

Bij de lancering van de driedeurs Polo zullen er zes verschillende motorisaties te kopen zijn gaande van 60 tot 105 pk en drie interieurbekledingen: Trendline, Comfortline en Highline. De basisprijs van de Polo 1.2 Trendline mét ESP komt neer op €12.150 in Duitsland.

Ook de nieuwe Polo Bluemotion zal beschikbaar zijn met slechts drie deuren. De motor van de Polo Bluemotion driedeurs levert 75 pk en verbruikt slechts 3.3 liter diesel per 100 km. De schadelijke uitstoot wordt beperkt tot 87 gram per km, wat bijzonder laag is.

Wat de styling betreft kunnen we toch zeggen dat de driedeurs Polo er iets sportiever uitziet dan zijn vijfdeursbroertje, dit voornamelijk door zijn langere deuren. De wagen blijft dezelfde maten behouden, wat dus wil zeggen dat er 280 liter kofferruimte is, die vergroot kan worden naar 952 liter wanneer je de achterbank neerlegt.

De basisuitrusting van de Polo omvat onder andere ESP, maar ook dagrijlichten, elektrische ruiten vooraan, centrale vergrendeling en getinte ruiten zijn standaard. Wie meer uitrusting wil kan bij het Comfortline-pakket terecht, dat samen met de Polo €14.150 kost. Daarbij krijg je wat chroom afwerking, 15″ velgen, airconditioning en elektrische zijspiegels mét verwarming.

Voor €15.900 kan je de Polo Highline (85 pk) aanschaffen, die naast de Comfortline-uitrusting nog beschikt over een centrale armsteun, een multifunctioneel display, een bandendrukmeter en sportstoelen. Deze 85 pk sterke motor kan bovendien aan een DSG-bak gekoppeld worden, waar je weliswaar voor moet bijbetalen.

De drie benzinemotoren waaruit je kan kiezen zijn de 60 pk , 70 pk en 85 pk sterke varianten. Terwijl we dit schrijven is Volkswagen weliswaar bezig aan de ontwikkeling van een nieuwe, 105 pk sterke motor, die ook aan een DSG-bak gekoppeld kan worden. Wie liever dieselt – en dat doen we in België massaal – kan kiezen tussen motorisaties met 75, 90 en 105 pk. De laatste twee motoren kunnen aan een DSG-bak gekoppeld worden. Binnenkort zal er een nieuwe 1.2 liter TDI-motor verschijnen, die de Bluemotion-badge zal dragen.

Volkswagen Polo Driedeurs

Volkswagen Polo Driedeurs

Volkswagen Polo Driedeurs

Volkswagen Polo Driedeurs

Volkswagen Polo Driedeurs

Volkswagen Polo Driedeurs

Volkswagen Polo Driedeurs

Volkswagen Polo Driedeurs

Volkswagen Polo Driedeurs

Volkswagen Polo Driedeurs

Polo Three-Door – Initial Facts
World Premiere of Bestseller at the IAA:
Volkswagen adds dynamic three-door to the Polo model range

New Polo base version can be bought in Germany starting at 12,150 Euros1

Three-door will also be available as BlueMotion model with 3.3 litre fuel economy
Wolfsburg, 26 August 2009 – Bestseller with new entry-level version: As a world premiere, Volkswagen is presenting the youngest offspring of the Polo family at the International Motor Show in Frankfurt (IAA, September 17 to 27): an agile three-door. Its longer doors compared to the five-door version, new styling of the row of side windows and the dynamic lines of the sporty C-pillars give the car a nearly coupe-like appearance in its side profile.

At its market launch this Fall, the extremely elegant and safe three-door will be available in six engine versions (from 44 kW / 60 PS to 77 kW / 105 PS) and three equipment variants (Trendline, Comfortline, Highline). The model’s entry-level version will now be the three-door Polo 1.2 Trendline with ESP at a price of 12,150 Euros1. The new Polo BlueMotion will also be available as a three-door and five-door model; the production version is also debuting in Frankfurt. The world’s most fuel-efficient car in its class (55 kW / 75 PS) has a fuel consumption of 3.3 litres diesel per 100 kilometres (equivalent to 87 g/km CO2). The Polo range is gaining tremendous momentum here. Our declared goal: successes in the Polo class on the same magnitude as those of the Golf.

Unmistakable proportions in styling

The three-door Polo marks the entry of another model into the Volkswagen range that follows a new “design DNA” 1:1. This “DNA” was developed by Group Design Chief Walter de Silva. The brand’s characteristic new face is a key aspect of this styling that exhibits a strong horizontal orientation of basic surfaces and a clarity of forms that de Silva refers to as “La Semplicità”. The overall design is characterized by sharp, precise lines.

In this process, high priority is given to the car’s proportions. Walter de Silva: “A ‘bella automobile’ has perfect proportions. The Polo confirms this to be true.” Striking in this context are the short body overhangs, the car’s broad width in proportion to its height, its prominent wheel housings and powerful shoulder sections. Style defining is the side profile of the three-door Polo. As on every Volkswagen designed under the leadership of de Silva, there are just two key lines here: the upper character line and an additional, supportive lower line. Resting atop the dominant character line between the upper borders of the headlights and taillights is the roof. The strong shoulder section is also developed from the character line. Even more: The upper and lower lines generate an exciting interplay of light and shadow, and despite the design’s simplicity they also create a very muscular modulation of surfaces.

Overall, the three-door Polo has an appearance that is lower to the ground and stretched. The reason: The practically invisible B-pillar and more slender C-pillar gives the row of windows a longer visual appearance. This effect is reinforced by the similarly longer upward curve of the row of side windows from the B-pillar back. This results in an even more dynamic overall feeling.

The body dimensions of the three and five-door versions are identical with a length of 3,970 millimetres, width of 1,682 millimetres and height of 1,485 millimetres. The same applies to the interior space and cargo capacities (280 to 952 litres).

Generous standard features

Even the base version – the Polo Trendline – is being launched with an extensive package of safety and convenience features. A standard feature in all large EU countries is the electronic stabilization program ESP. Other standard features include daytime running lights, power-assist steering, electric windows in front, central locking, cargo area lighting, warning buzzer for light left on, height adjustment on driver’s seat, vanity mirrors and tinted windows.

Identifying features of the mid-line equipment version, the Comfortline (starting at 14,150 Euros1 and 51 kW / 70 PS), are car-coloured door mirrors and door handles, H7 dual headlights, chrome trim inserts in the radiator grille and 15-inch wheels. On the convenience side, it is supplemented by standard features such as an air conditioning system, electrically heated and adjustable door mirror, Easy-Entry System (three-door), height-adjustable front passenger’s seat, storage drawers under the front seats, various accents in aluminium look, split folding rear bench seat/backrest, dual cargo floor, storage pockets on the backs of the front backrests and RF remote central locking.

The exclusive Polo Highline (starting at 15,900 Euros1 and 63 kW / 85 PS) is characterized by wide-ranging individualization. On the exterior, it is distinguished by additional chrome trim on the lower air intake, 15-inch alloy wheels and front fog lamps from the Comfortline equipment version. Inside, the Polo Highline is upgraded by details such as a three-spoke leather steering wheel, front centre armrest, multi-function display and tyre pressure indicator, height-adjustable sport seats and leather-trimmed handbrake grip and gear knob.

Advanced engines are sustainable engines

At this time, six engines will be offered on the three-door and five-door Polo: three petrol and three diesel. The petrol engines are available at the power levels 44 kW / 60 PS, 51 KW / 70 PS and 63 kW / 85 PS. As an option, Volkswagen is also offering the Polo with an automatic 7-speed dual-clutch gearbox (DSG) for the first time. The 85-PS petrol engine may be paired with DSG as an option. Already in the starting blocks for the Polo is a fourth petrol engine, a new TSI, which is a fuel-efficient yet sporty turbo direct-injection engine with 77 kW / 105 PS. It too will be offered in a DSG version.

On the diesel side, Volkswagen is exclusively offering new common rail TDI engines with particulate filters on the Polo three-door and five-door cars. They output 55 kW / 75 PS, 66 kW / 90 PS and 77 kW / 105 PS. The 90-PS version may be ordered with DSG. The fourth TDI to be offered is the new 1.2-liter TDI of the Polo BlueMotion that will be introduced at the beginning of 2010 (advance sales already begin in 2009).

Deel dit bericht:

2 reacties op "Officieel: nieuwe Volkswagen Polo driedeurs"

 1. XliljeezyX 26-08-2009 om 22:16

  Ik vind het een geslaagde auto, maar toch gaat mijn voorkeur uit naar de 5 deurs.
  Nu lijkt de achterkant heel hoog te staan en de voorkant te ‘kort’

  *De motor van de Polo Bluemotion driedeurs levert 75 (staat ongeveer bovenaan het artikel) moet achter 75 geen pk staan?*

 2. Marilise 17-09-2009 om 8:29

  Dat geld dan toch niet in België niet, hetgene dat MRM poste op 26-08-2009 om 20:23 (De basisuitrusting van de Polo omvat onder andere ESP, maar ook dagrijlichten, elektrische ruiten vooraan, centrale vergrendeling en getinte ruiten zijn standaard. Wie meer uitrusting wil kan bij het Comfortline-pakket terecht, dat samen met de Polo €14.150 kost. Daarbij krijg je wat chroom afwerking, 15″ velgen, airconditioning en elektrische zijspiegels mét verwarming.

  Voor €15.900 kan je de Polo Highline (85 pk) aanschaffen, die naast de Comfortline-uitrusting nog beschikt over een centrale armsteun, een multifunctioneel display, een bandendrukmeter en sportstoelen. Deze 85 pk sterke motor kan bovendien aan een DSG-bak gekoppeld worden, waar je weliswaar voor moet bijbetalen.)

  Als je nu naar de garage gaat, is dat toch niet oa ESP standaard of highline met multifunctioneel display…
  Anders mag je mij die garage wel eens aanraden 🙂

  Marilise

Reageer

Reactie aan het plaatsen...