Officieel: Kia Venga

kia_venga
Kia beloofde ons een productiemodel van de Kia N°3 tegen het autosalon van Frankfurt. Guess what!

Update: De Kia Venga werd door ons uitgebreid besproken in een rijtest.

Kia zal tegen het autosalon van Frankfurt effectief een Kia MPV gereed hebben, meer bepaald de Kia Venga. Deze Kia Venga is zeer duidelijk gebaseerd op de Kia N°3 Concept die we in Genève zagen en dat is maar goed ook. De Kia N°3 was namelijk een bijzonder leuke wagen, waarmee Kia alweer toonde dat het niet vies is van een gewaagd design.

De voorkant van de Venga is redelijk hoog en beschikt over hoekige, stijlvolle koplampen die zeker opvallen. Aan de andere kant van de wagen zien we het tegenovergestelde, doorsnee koplampen die niet bepaald spannend zijn. Binnenin zien we zelfs het panoramisch dak waar we zo weg van waren op het conceptmodel. Het dak is niet volledig hetzelfde, maar het is toch leuk om te zien dat Kia moeite deed om een panoramisch dak in de Venga te integreren.

Onder de motorkap van deze wagen: 1.4 en 1.6 motoren met vermogens tussen de 75 en de 105 pk. Om het milieu wat te sparen voorziet Kia de mogelijkheid een start/stop-systeem in de wagen te integereren, voor een kleine – tot op heden onbekende – meerprijs. Kia wil vooral de Volkswagen Golf Plus het vuur aan de schenen leggen.

Kia Venga

Kia Venga

Kia Venga

Kia Venga

Kia Motors Corporation has confirmed that its all-new, uniquely spacious and dynamic B-segment MPV will be named ‘Venga’ when it goes on sale across Europe later this year.

Designed, engineered and manufactured in Europe, the 4,068 mm long Kia Venga will feature an unusually long (2,615 mm) wheelbase for its class – and a 1600 mm high roofline to maximise cabin space. Skilful packaging will ensure that the Venga redefines its MPV category by offering levels of interior space typical of a larger C-segment vehicle, but within a B-segment footprint.

“The ‘Venga’ name for our all-new model has an attractive and lively sound that is ideally suited to our latest family car,” comments Panu Vainamo, General Manager Marketing, Kia Motors Europe. “The name is derived from Spanish and has a modern, polished feel that fits well with European consumers’ active urban life-styles and also with Kia’s core brand values, echoing our ‘Power to Surprise’.”

Every engine in the Venga line-up will be fitted with Kia’s fuel-stretching ISG (Idle Stop & Go) technology and will comply with Euro 5 emission standards. Venga will be marketed exclusively in Europe where consumers will be offered a choice of two 1.4-litre and 1.6-litre gasoline and diesel engines, generating between 75 and 115 ps. The latest Kia MPV will be equipped with a sliding 60/40 split rear seat that also folds flat into the floor to create a spacious cargo bay and, depending on model, a tilt-&-slide all-glass panoramic roof.

The production-ready Venga, which is closely related to the Kia No3 concept car that debuted at the Geneva Show earlier this year to worldwide acclaim, will make its world premiere during the Frankfurt International Motor Show at 13.00 hrs (CET) on Tuesday 15 September.

Deel dit bericht:

1 reactie op "Officieel: Kia Venga"

  1. Saaai 18-09-2009 om 9:27

    Lijkt verdacht veel op de Ford Ka.
    Ja kopieëren kunnen die koreanen wel.

Reageer

Reactie aan het plaatsen...