Rijtest & Video: Alfa Romeo Brera Ti 2.0 JTDm

Alfa Romeo Brera Ti 2.0 JTDm Rijtest
Bij Alfa Romeo rolt sinds 2005 niet enkel de GT als Coupé van de band maar hebben ze ook de Brera in het gamma, nu er van die Brera ook een Ti-versie uit is leek het ons tijd om deze Italiaanse schone eens van dichtbij te bekijken.

Eerst kijken, dan lezen? De video van dit rijverslag kan u helemaal onderaan dit artikel terugvinden.

De Alfa Romeo Brera is genoemd naar een kunstenaarswijk in Milaan. Kunstig kunnen we de Brera dan ook noemen, hij werd ontworpen door Giorgetto Giugiaro en werd in 2002 als conceptmodel voorgesteld op het autosalon van Genève. Op dat autosalon won Alfa Romeo met het conceptmodel de “Best of Show” prijs. Drie jaar later, in 2005, was de productieversie klaar en werd deze net als het conceptmodel in Genève voorgesteld. Ook het productiemodel kaapte diverse prijzen weg. Zo won de Brera de prestigieuze Europese Prijs voor automobieldesign en niet veel later werd de Brera tot “Mooiste Wagen van het Jaar” verkozen op het Festival Automobile International in Parijs.

Alfa Romeo Brera Ti 2.0 JTDm Rijtest

De Brera is binnen het Alfa Romeo-gamma de opvolger van de GTV. Zoals een Alfa het zich betaamt is de vormgeving vingerlikkend, de aparte lichtunits op kop, de typische Alfa Romeo grille statisch in het midden en de machtige coupélijn doen bij menig autoliefhebber het hart op hol slaan. Maar daar eindigt het niet, achteraan is de Brera lekker bol en heeft hij een zeer brede look die je enkel bij sportwagens ziet. De achterlichten lijken net booskijkers en de vier uitlaatpijpen maken het geheel meer dan af.

Rijtest: Alfa Romeo Brera Ti 2.0 JTDm

Ook binnenin is de vormgeving onmiskenbaar Alfa, de twee tellerklokken zijn groot en zeer goed leesbaar. Om te benadrukken dat dit een rijdersauto is werd de middenconsole naar de bestuurder gericht. Leuk daarbij zijn de drie aparte wijzertjes die respectievelijk het brandstofpeil, de temperatuur van de koelvloeistof en de turbodruk aangeven. De lederen stoelen zitten erg goed en zorgen voor de nodige lendensteun, verder ziet alles er goed afgewerkt uit, mede dankzij de lederen bekleding met rode naad die zelfs over het dashboard doorloopt. Dit alles zorgt voor een erg luxueus gevoel en je moet echt zoeken om onderdelen in plastic terug te vinden. Als laatste beschikt de Brera standaard over een panoramisch zonnedak of zogenaamde ‘sky window‘, het extra licht dat deze binnenlaat is goed om een gevoel van ruimte te creëren maar in de zomer kan het dankzij al die zonnestralen wel eens erg warm worden in een geparkeerde Brera. Gelukkig kan het zonnedak in drie delen gesloten worden en kan de airco overtoeren draaien om de hitte weg te voeren.

Rijtest: Alfa Romeo Brera Ti 2.0 JTDm

Sinds kort is er ook een Ti-uitvoering beschikbaar voor de Alfa Romeo Brera, speciaal ontwikkeld voor mensen die het graag nog iets sportiever hebben dan het standaard model. In dat Ti-pakket zitten verdonkerde 19″ lichtmetalen velgen, rode Brembo-remklauwen met Alfa Romeo opschrift, sportieve aluminium pedalen, een sportstuur, een sportievere ophanging en dark aluminium inserts in het instrumentenpaneel en stuur verwerkt. Binnenin klopt met het Ti-pakket het plaatje compleet, de wagen krijgt er meteen een erg sportieve adem door. De velgen zijn daarentegen misschien iets te hardcore, deze kennen we van de Alfa 8C maar zijn verdonkerd en ogen dus nogal duivels. De 19″ bandenmaat (235/40) helpt daarnaast niet meteen bij het comfortabel maken van de rit, in tegendeel.

Rijtest: Alfa Romeo Brera Ti 2.0 JTDm

De Alfa Romeo Brera Ti ligt als een betonblok op de weg, zoveel is zeker. Maar door de sportieve ophanging en de 19″ velgen krijg je zelfs als je een mier overrijdt een trap in je rug. Het geheel voelt iets te hard aan en de ophanging kan elektronisch niet zachter ingesteld worden. Je blijft dus op elk moment opgezadeld met een wagen met sportwagenallures, ook als je op zondag eens rustig naar de plaatselijke bakker om koffiekoeken wil cruisen. Trek je echter op een bochtig landweggetje alle registers open dan kan je bijna blindelings insturen en genieten van een zeer goede weg- en stuurrespons. Enkel de remmen leken ons iets te laat aan te grijpen, in tegenstelling tot wat je verwacht trap je maar beter hard genoeg om deze aan te spreken.

Alfa Romeo Brera Ti 2.0 JTDm Interieur

In hoeverre een wagen sportwagenallures ambieert hangt natuurlijk af van wat er onder de motorkap hangt. In ons geval was dat een 2.0 JTDm 16v met 170 pk en 360 Nm koppel. Het is de lichtste motor die Alfa aanbiedt voor de Brera maar hij sprint toch in een respectabele 9 seconden naar 100 km/u. De 170 (in België vaak gehomologeerd tot 163) paarden worden uiteraard dankbaar bijgestaan door het koppel van 360 Nm dat al bij 1.750 toeren per minuut volledig vrijkomt. In real-life situaties, lees: het Belgische wegennet, bleek vooral dat vrij imposante koppel goed zijn werk te doen bij tussenacceleraties en kan er dus duchtig met de Brera gespeeld worden. Het verbruik blijft ondanks deze prestaties erg bijdehand: wij tekenden een gemiddeld testverbruik van 7,3 liter per 100 km op en dankzij een brandstoftank van 70 liter beschik je dus over een actieradius van om en bij de 1000 km.

Rijtest: Alfa Romeo Brera Ti 2.0 JTDm

Wie graag wat meer pit in het vooronder heeft kan naast de 2.0 JTDm nog kiezen tussen 4 verschillende motorisaties. Voor dieselland België is de 2.4 JTDm 20v erg interessant. Deze vijf-in-lijn zorgt voor 210 pk en 400 Nm koppel, dat koppel is zelfs al beschikbaar bij 1.500 toeren! 0 naar 100 km/u is voorbij in 7,9 seconden en de topsnelheid ligt op 231 km/u. Maar als we eerlijk zijn hoort onder de motorkap van een Brera natuurlijk een smeuïge benzinemotor, gelukkig zijn er drie benzinemotoren op de bestellijst van de Brera te vinden: een 1750 TB, een 2.2 JTS 16v Selespeed en een 3.2 JTS (al dan niet met Q4 vierwielaandrijving en Q-Tronic). Deze bieden respectievelijk 200, 185 en 260 paarden onder de motorkap aan. Met de 3.2 JTS Q4 knal je in 6,8 seconden naar 100 km/u en haal je een top van 244 km/u.

Rijtest: Alfa Romeo Brera Ti 2.0 JTDm

De Brera heeft één groot deficit ten opzichte van zijn concurrenten: overgewicht. De Alfa Romeo Brera 2.0 JTDm weegt 1.540 kilogram, terwijl de concurrentie zoals de Audi TT en BMW Z4 het met 200 kilogram minder kan stellen. Dat zorgt voor een wrang gevoel. Wetende dat gelijk gemotoriseerde concurrenten toch sneller weg zijn aan de lichten, rest je niets anders dan met het verbluffend design te pronken. De Brera doet dus niet voor de volle honderd procent wat van hem gevraagd wordt, maar moeten we daarom streng zijn? Neen, gelukkig is een Coupé meer dan verbluffende prestaties, de looks en emoties tellen voor minstens zoveel mee.

Rijtest: Alfa Romeo Brera Ti 2.0 JTDm

De Alfa Romeo Brera is net als de GT een 2+2 GT Coupé, dat wil zeggen dat je er achteraan met twee zou moeten kunnen plaatsnemen. Bij de door ons geteste Alfa Romeo GT was dat weldegelijk het geval. Zonder veel wringen kan je er met twee toch tenminste 3 uur plaatsnemen zonder last te krijgen van nekpijn of verkrampte spieren. Bij de Brera is zulks niet het geval, wij hebben het getest en we verzekeren jullie dat de achterste passagiers nog liever het openbaar vervoer gebruiken dan er met opgetrokken benen plaats te nemen. Zelfs een kind zal het er moeilijk lang uithouden. Ook qua kofferruimte doet de Brera duidelijk onder voor de GT, 2 koffers is in dit geval wel degelijk het maximum, 320 liter en 610 met de achterbank neergeklapt daar moet je het mee doen. Qua gebruiksgemak moet je dus voor de GT gaan, maar de Brera maakt onmiskenbaar nog meer emotie los en zal dus ongetwijfeld meer met het hart gekocht worden.

Rijtest: Alfa Romeo Brera Ti 2.0 JTDm

Als we de prijslijst van de Brera bekijken, dan vallen we niet meteen achterover maar zien we dat de basisprijs van de door ons geteste Brera 2.0 JTDm 34.800 euro bedraagt. Voor die prijs heb je eigenlijk al een zeer complete coupé, maar wil je daar graag nog het sportieve Ti-pakket bij dan moet je 2.990 euro extra neertellen. Ons testmodel beschikte verder nog over Bi-Xenon koplampen (600 euro), GPS (1.665 euro) en het Bose Audio hi-fi systeem met CD lader (1.130 euro). We klokken dus af op 41.185 euro BTWi. Stellen we bij Audi een TT (2.0 TDI 170 Pk) met dezelfde opties samen dan zitten we al snel aan 46.812 euro BTWi. Een prijsverschil van 6.000 euro die we niet direct kunnen verantwoorden, tenzij we het standaard Quattro vierwielaandrijvingssysteem bij Audi als essentieel aanstippen. Wie benzine wil rijden kan dat met de Brera 1750 TB (200 pk) al vanaf 33.200 euro, de Brera 3.2 V6 (260 pk) gaat vanaf 40.150 euro over de toonbank. De volledige prijslijst vind je hier.

Rijtest: Alfa Romeo Brera Ti 2.0 JTDm

Als we de Brera in zijn geheel bekijken dan kunnen we alleen maar stellen dat het een ondergewaardeerde Coupé is. De wagen is beschikbaar met een arsenaal aan bruikbare motoren en stuurt erg strak en vlot door de bocht. Hij mag dan al wat zwaarder zijn dan zijn concurrenten, toch zorgt hij voor een unieke rijbelevenis en voel je je in een Brera niet nummer zoveel die er één gekocht heeft. Een Brera koop je dus niet enkel voor de prestaties. Het gevoel, de looks en de emoties die hij losmaakt zijn minstens even belangrijk.

Rijtest: Alfa Romeo Brera Ti 2.0 JTDm

Overzicht
+ Looks & Design
+ Rij-eigenschappen
+ Prijs

– Overgewicht

Tekst & Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

17 reacties op "Rijtest & Video: Alfa Romeo Brera Ti 2.0 JTDm"

 1. Pieter Aertgeerts 07-08-2009 om 15:26

  “Basispakket kost net geen 35.000 euro, het TI pakket is 3000 euro. Tellen we die samen, dan zitten we aan 39.000 euro ” auch :d

  trouwens, die abarth van Buga. Toeval? of ‘verdoken’ reclame? 🙂

  groetjes

 2. PJS 07-08-2009 om 15:29

  @Pieter, Ik dacht wel dat iemand de rekenfout ging opmerken! Had het pas bij het monteren opgemerkt, dus kon het niet opnieuw opnemen. Uiteindelijk komt de wagen toch iets hoger uit in prijs dus dat is nu geen ramp. Het gaat hem om het prijsverschil niet om de exacte prijs 🙂

  De Abarth van Buga is louter toeval, die stond daar zonder enige reden ;).

 3. Willem 07-08-2009 om 16:53

  Leuke test en video! De nieuwe camerahoeken zijn tof!
  Prachtige wagen!

  3 pluspunten en maar 1 minpunt, dat klinkt als een Alfa-liefhebber! 😉

 4. SSq 07-08-2009 om 17:24

  leuke video en rijtest!!

  beste video vind ik tot nu toe!

 5. Bart 07-08-2009 om 19:17

  Overgewicht is relatief…
  Aangezien de Brera een coupé is gebaseerd op de Alfa 159, mag je deze auto niet vergelijken met een Z4 of TT. Eveneens vergelijkt m’n geen 3 serie of A4 met diens ‘kleinere’ broertjes. Vanuit dat vertrekpunt krijg je plots andere resultaten als je de auto vergelijkt met de E92 BMW 3 serie en Audi A5. 😉

 6. XliljeezyX 07-08-2009 om 19:19

  ‘deze wagen is niet echt bedoel voor de typisch belgische wegen :P’

  En over dat panorama dak ben ik het niet echt eens, ik vind dat het juist een ruimer gevoel geeft in de auto! maar dit is een kwestie van smaak.

  Toch een interessante rijtest! leuk om naar te kijken! goede shots ook!

 7. XliljeezyX 07-08-2009 om 19:21

  @Bart waarom vergelijken dan veel mensen, supercars met een 911?
  Is het zelfde verhaal als ik je goed begrijp.

 8. PJS 07-08-2009 om 19:26

  @Bart; Ik begrijp wat u bedoelt, ik heb de maten nog eens opgezocht en de Brera valt qua afmetingen net tussen de Audi TT en Audi A5 in. Hij is ongeveer 20 cm langer dan de TT en 20 cm korter dan de A5. De waarheid ligt dus ergens in het midden, problematisch overgewicht is het niet maar ik had wel het gevoel dat er nog wat bespaard kon worden.

 9. Willem 07-08-2009 om 22:29

  In vele autobladen wordt het hoge gewicht aangehaald als een minpunt.

 10. PJS 07-08-2009 om 22:55

  Overgewicht is een klassiek “probleem” bij de Alfa 159 en Brera. Niet dat Alfa er niets aan doet hoor.. De facelift van dit jaar voor de 159 en Brera impliceerden een gewichtsreductie van 45 kg door het gebruik van een ander soort metaal waardoor deze minder dik moet zijn om dezelfde stijfheid te behouden.

  Toch ligt de stijfheid van het koetswerk van de Brera hoger dan zijn concurrenten.

  Enkele cijfertjes voor de fans:
  Brera = 38.400nm/deg.=ca. 220.000daNM/rad
  Z4 Coupe 32.000nm/deg.= ca. 183.500daNM/rad
  Cayman 31.500nm/deg.= ca. 180.500daNM/rad
  TT 28.500nm/deg.= c.a. 163.400daNM/rad

 11. Quadri 08-08-2009 om 11:17

  Wat een bella! Ik ben wel fan van die 19″ velgen. Ze geven de Brera net dat beetje meer! Een saaie Duitser of dit.. Ik zou het wel weten! 🙂

 12. Bart 08-08-2009 om 22:08

  @PJS, voila, ’t staat zwart op wit dat dat “overgewicht” ook iets positiefs met zich meebrengt en dat voel je anders ook wel. Al is die structurele sterkte niet meteen datgene je ’t eerst bij een rijtest opmerkt…

  Als boy racer zijnde kan je dat overgewicht vervloeken, maar als eigenaar zijnde ga je dat overgewicht bejubelen. Concreet is het moeilijk om hierin de juiste balans te vinden, maar ik ben blij dat de Alfa meer dan sterk genoeg is (eigenlijk te sterk). Mijn 147 had geen last van overgewicht, maar de ophanging -gemaakt van Cola blik- was al gauw naar de vaantjes… ook nooit meer goed gekomen trouwens. Ik denk dan… hoera voor obesitas. 😉

 13. philippe 29-08-2009 om 14:20

  Beste Pieter-Jan,

  blij je mooie reportage gezien te hebben. Ik overweeg om mijn 3jr oude Brera 2.2JTS om te zetten nr een 2.0JTDM Ti, mijn vraag is of ik aan rijkwaliteit, snelheid, optrekken ed me zal verbeteren of verslechten? De 2.2 is aan de rode lichten geen spurtnr zou de 2.0 het beter doen? of kijk ik toch beter uit nr de 1.8TB? Heb je deze wagens ooit kunnen vergelijken?

 14. Willem 29-08-2009 om 14:35

  Rijden en vergelijken is de boodschap 😉
  Als je ongevoelig bent voor het verbruik, kies dan de 1.8TB, turbobenzinemotoren staan niet echt gekend voor hun lage verbruik. Ik ga er binnenkort eens mee rijden (in 159) en ik verwacht een krachtige, soepele motor.
  Is verbruik toch een belangrijk punt, kies dan zeker voor de 2.0JTDM. Hij heeft nog iets meer koppel dan de 1.8TB (360Nm ipv 320Nm), maar ook iets minder vermogen (163pk ipv 200pk). Meer koppel betekent minder schakelen, meer vermogen betekent snellere acceleratie. Grofweg natuurlijk.
  Los daarvan is de Brera eerder een GT en past een schakellui (diesel) karakter perfect bij de wagen.

 15. PJS 29-08-2009 om 15:09

  @Philippe;

  De 2.2 JTS sprint sneller naar 100 km/u dan de 2.0 JTDm, maar het verschil is minimaal: de benzine doet het in 8,6 seconden de diesel in 9 seconden. De 2.0 JTDm heeft het voordeel een hoger koppel te hebben (360 Nm) en dit al bij 1750 toeren per minuut. In de praktijk betekent dit dat de diesel bij hernemingen sneller zal zijn dan de benzine. In het dagelijkse verkeer zijn juist die hernemingen cruciaal, dus de diesel is zeker geen slechte keuze. Ook het verschil in verbruik kan je doen zwichten: 5,4 liter diesel tegenover 9,1 liter benzine is wel degelijk een groot verschil. De 2.2 JTS is sowieso geen zuinigheidskampioen..

  Alfa biedt nu ook de 1.8TB (1750 TB) aan met een vermogen van 200 pk en 320 Nm koppel. Hiermee sprint de Brera in 7,8 seconden naar 100 km/u. Deze nieuwe motor is erg interessant omdat deze met een gemengd verbruik van 8,2 liter per 100 kilometer zowat de zuinigste benzine is met zo’n vermogen. We gaan deze motorisatie binnenkort testen in de Alfa 159, tegen eind September weet je dus van ons hoe we de 1750 TB vonden!

 16. J. 28-03-2010 om 8:15

  volgens autogids :

  – BMW Z4 23i : 1480kg / 204 pk
  – Alfa Brera 1750TB : 1470kg / 200 pk
  – MERCEDES SLK200: 1390kg / 184 pk
  – AUDI TT 2.0TFSI : 1260kg / 200 pk

 17. Mrnix 28-03-2010 om 11:21

  persoonlijk vind ik het een veel te zware/ loempe auto…
  en @XliljeezyX: waarom veel mense supercars vergelijken met 911? omdat 911 ook een supercar is op zich 😉 zet hem op een circuit en hij kan wss bijna elke tegenstander bijhouden(toch de turbo) zet hem op een bochtig parcour? hij steekt elke ferrari en lambo voorbij :p

Reageer

Reactie aan het plaatsen...