Qatar redt Porsche met 7 miljard euro

qatar_red_porsche1
De golfstaat Qatar heeft een bod uitgebracht van ruim 7 miljard euro op aandelen van het Porsche AG concern. Hiermee lijkt er eindelijk een eind te komen aan de lange soap tussen Volkswagen en Porsche.

Met deze kapitaalinjectie is Porsche normaal gezien volledig schuldenvrij, én kan de overname van moederbedrijf Volkswagen doorgaan. Dit laatste was het begin van de problemen voor de sportwagenbouwer uit Stuttgart. De definitieve beslissing volgt wel maar op 23 juli, dan is er bij Porsche een buitengewone zitting van de Raad van Toezicht.

Het bod werd geplaatst door de QIA – Qatar Investment Authority – wat er in feite op neerkomt dat de Sjeik van Qatar, Hamad ibn Khalifa Al Thani een groot deel krijgt van de Porsche-aandelen. Na Mercedes-Daimler (Koeweit) is Porsche de tweede Duitse autofabrikant die deels in handen valt van een Golfstaat. Daarbovenop mogen we Ferrari (VAE) ook niet vergeten. Het lijkt er meer en meer op dat deze landen naast hun olieopbrengsten ook willen profiteren van de autoverkoop. Best een economisch perfecte situatie.

Porsche laat in een eerste reactie weten dat ze het bod van Qatar zien als “een enorme opluchting voor geheel het bedrijf” en dat het zo snel mogelijk terug schuldenvrij wil opereren. Het blijft nu uitkijken naar 23 juli.

Volkswagen speelde het spel ook erg hard, vorige maand deed het zelf een poging om Porsche te kopen voor 4 miljard, wat de situatie er niet duidelijker op maakt. Een dochterbedrijf dat haar moederbedrijf over wil kopen en vice versa, het is me wat daar in Duitsland. Om maar te zwijgen over Opel.. (via)

Deel dit bericht:

2 reacties op "Qatar redt Porsche met 7 miljard euro"

  1. Kristof 12-07-2009 om 11:01

    Als alle autobedrijven naar golfstaten gaan, ziet het er goed uit voor de verbrandingsmotor. Waarom zouden die bedrijven nog proberen (lees: mogen) investeren in groene aandrijvingen, als de baas er aan de olie-kant slechter van wordt.

  2. PJS 12-07-2009 om 14:44

    @Kristof; Inderdaad ze zullen in ieder geval niet pushen naar alternatieven.. Het woord belangenvermenging is hier niet veraf.

Reageer

Reactie aan het plaatsen...