8 teams stappen uit F1


Na alle eerdere commotie blijkt er nu toch wel sprake van enige verschuivingen binnen het F1-landschap.

Dat de meeste constructeurs het niet eens waren met de nieuwe regelementen voor het seizoen 2010, was al langer geweten. Het FOTA (Formula One Team Assocation) lag al enige tijd in de clinch met het FIA. Het grootste struikelblok bleek de budgetlimiet, de FIA wou namelijk een budgetlimiet van 45 miljoen Euro opleggen aan de teams. Wat zich hierna afspeelde had veel weg van een tweederangssoap. De FIA deed een voorstel, de teams gingen niet akkoord, de teams deden een voorstel, de FIA ging niet akkoord enzovoort…

Eerder deze week had de FIA een finaal voorstel gedaan, een budgetlimiet van 100 miljoen Euro in 2010 om dan tegen 2011 toch de geplande budgetvermindering van 45 miljoen Euro door te drijven. Dit bleek echter nog steeds niet naar de zin van de teams en dus schreven 8 teams zich nog steeds niet in voor het seizoen van 2010. De deadline voor de inschrijvingen verloopt namelijk vandaag.

Acht teams, zijnde Renault, Brawn GP, BMW-Sauber, McLaren, Red Bull, Toro Rosso, Toyota en uiteraard Ferrari, zijn van plan uit de F1 te stappen. Het ziet er dus naar uit dat deze teams een ander kampioenschap gaan oprichten. Heel logisch is dus dat ze dan zelf het reilen en zeilen binnen deze nieuwe klasse gaan kunnen bepalen. Dit was dan ook het échte struikelblok: – de budgetlimitering was slechts een drogreden – de FIA die een bekrompen visie hanteerde en nauwelijks inspraak van de teams tolereerde, tenzij deze met harde acties dreigden. Het was maar een kwestie van tijd alvorens deze tikkende tijdsbom zou ontploffen. Dit geven de teams dan ook grif toe, leest u hun bericht er maar eens op na.

The teams cannot continue to compromise on the fundamental values of the sport and have declined to alter their original conditional entries to the 2010 World Championship.

These teams therefore have no alternative other than to commence the preparation for a new Championship which reflects the values of its participants and partners. This series will have transparent governance, one set of regulations, encourage more entrants and listen to the wishes of the fans, including offering lower prices for spectators worldwide, partners and other important stakeholders.

The major drivers, stars, brands, sponsors, promoters and companies historically associated with the highest level of motorsport will all feature in this new series.

Het ziet er naar uit dat de Formule 1 nog spannende tijden te wachten staan. Wat vinden jullie er zelf van? Moeten de teams de budgetlimitering toestaan of moeten ze hun eigen weg inslaan?

Deel dit bericht:

3 reacties op "8 teams stappen uit F1"

  1. Bob 19-06-2009 om 17:41

    Terecht, Ze zijn de formule 1 aan het verkloten! Ze moeten hun eigen weg in slaan!

  2. John 19-06-2009 om 20:03

    Volledig mee eens. Heb altijd al de teams gesteund in de strijd tegen vooral Ecclestone, niet zo zeer de FIA. Ik hoop ook dat met dit nieuw kampioenschap meteen een einde komt aan de Aziatisatie van de sport. Weg, met Bahrein, VAE, Zuid-Korea en India, terug Canada, Oostenrijk, San Marino en Frankrijk!

  3. Willem 19-06-2009 om 21:02

    Het is vooral Max Mosley, Ecclestone stond wat buiten de discussie en nam ook geen stelling in. Hij is de formule 1 zeer genegen en zal dan ook zelf geen acties ondernemen die de formule 1 kunnen schaden.

Reageer

Reactie aan het plaatsen...