Nieuwe Volvo 2.5-liter FlexiFuel-motor

Volvo V70 FlexiFuel
Volvo heeft zijn 2.5 T FlexiFuel benzinemotor vernieuwd, het vermogen stijgt met 30 pk en het koppel met 40 Nm. Het verbruik daalt zes procent.

De vijfcilindermotor kan zowel op bio-ethanol als benzine draaien, hij levert 231 pk en een maximaal koppel van 340 Nm. Het verbruik daalt vijf tot zes procent, afhankelijk van de gekozen versnellingsbak. De nieuwe 2.5T FlexiFuel-motor is vanaf juni beschikbaar voor de Volvo S80 en V70. Je kan kiezen tussen een handgeschakelde of automatische transmissie. Met de handbak bedraagt het gecombineerd verbruik 8,8 l/100 km voor de V70 en 8,6 l/100 km voor de S80. De automaat verbruikt een stuk meer: 9,7 liter voor de V70 en 9,6 liter voor de S80.

De toename van het vermogen en de trekkracht werd bereikt dankzij een aanpassing aan de motorsoftware, hierdoor is een hogere turbodruk mogelijk. Daarnaast is het brandstofverbruik verlaagd door aanpassingen in de versnellingsbakken. In de handgeschakelde versies zijn de overbrengingen nu ‘langer’, waardoor de motor over de hele linie van de eerste tot en met de zesde versnelling minder toeren maakt. In auto’s met automatische transmissie is het brandstofverbruik beperkt door de versnellingsbak te herprogrammeren, zodat de automaat bij lagere toerentallen opschakelt.

Volvo V70 FlexiFuel

Volvo S80 FlexiFuel

Volvo V70 FlexiFuel

Volvo’s 2,5-liter FlexiFuel-motor vernieuwd:

meer vermogen en lager brandstofverbruik Volvo’s most powerful

 

Een flinke vermogensgroei en een lager verbruik zijn de kenmerken van de Volvo V70 en S80 met een vernieuwde 2.5 T FlexiFuel benzinemotor. Het vermogen stijgt met 30 pk en het koppel met 40 Nm. De vijfcilindermotor, die ook bio-ethanol als brandstof kan gebruiken, levert daarmee 231 pk (170 kW) aan topvermogen en een maximumkoppel van 340 Nm. Het verbruik daalt vijf tot zes procent, afhankelijk van de gekozen versnellingsbak. 

‘Met deze sprong voorwaarts kunnen we kopers van onze grotere modellen extra rijplezier bieden terwijl tegelijkertijd het milieu minder belast wordt. Weinig concurrenten – als we die al hebben op dit gebied – kunnen zich meten met ons groeiend aanbod van steeds efficiëntere ‘groene’ modellen’, stelt Magnus Jonsson, Senior Vice President Product Development van Volvo. ‘De nieuwe 2.5T FlexiFuel-motor is vooral aantrekkelijk voor mensen die veel rijden’, voegt Jonsson daaraan toe. ‘De toename van het koppel geeft aanzienlijk meer trekkracht en dat zorgt voor een soepeler acceleratie, zowel voor de Volvo S80 als voor de Volvo V70. Tegelijkertijd is het brandstofverbruik aanzienlijk teruggebracht, vooral wanneer lange afstanden op snel- en doorgaande wegen worden afgelegd.’

Beschikbaar vanaf juni 2009
De nieuwe 2.5T FlexiFuel-motor is vanaf juni beschikbaar voor de Volvo S80 en V70. Er is keuze uit een handgeschakelde en een automatische transmissie. Het brandstofverbruik (gecombineerd) bedraagt 8,8 l/100 km voor de V70 en 8,6 l/100 km voor de S80 met handgeschakelde transmissie. De V70 2.5T FlexiFuel met automatische transmissie laat een verbruik noteren van 9,7 l/100 km. De S80 2.5T FlexiFuel automaat komt aan 9,6 l/100 km. Dit betekent een verlaging van het brandstofverbruik met circa vijf procent voor handgeschakelde modellen en een reductie van bijna zes procent voor de modellen met een automaat.

 

Hogere turbodruk, lagere toerentallen
De toename van het vermogen en de trekkracht van de 2.5T FlexiFuel-motor is mogelijk dankzij aanpassing van de software van de motor, waardoor een hogere turbodruk mogelijk is. Het brandstofverbruik is verlaagd door aanpassingen in de versnellingsbakken. In de handgeschakelde versies zijn de overbrengingen nu ‘langer’, waardoor de motor over de hele linie van de eerste tot en met de zesde versnelling minder toeren maakt. De vijfde versnelling heeft daardoor dezelfde overbrengingsverhouding als voorheen de zesde versnelling. De zesde versnelling is nu puur een ‘overdrive’. In auto’s met automatische transmissie is het brandstofverbruik beperkt door de versnellingsbak te herprogrammeren, zodat de automaat bij lagere toerentallen opschakelt.

Uitgebreid aanbod van FlexiFuel-motoren 
Volvo heeft één van de meest uitgebreide gamma’s van alle autofabrikanten op het gebied van FlexiFuel-modellen. Niet minder dan vijf modellen – de Volvo C30, de Volvo S40, de Volvo V50, de Volvo V70 en de Volvo S80 – bieden de keuze uit één of twee varianten met een FlexiFuel-motor. Behalve met de 2.5T FlexiFuel-motor, zijn de V70 en de S80 sinds eind 2007 ook beschikbaar met een 2,0-liter viercilindermotor die zowel op benzine als op bio-ethanol (E85) kan rijden. Deze 2.0 FlexiFuel-motor levert 145 pk (107 kW) en 185 Nm. Het brandstofverbruik van deze motor (gecombineerd) bedraagt 8,6 liter/100 km voor de Volvo V70 en 8,3 l/100 km voor de S80.

De FlexiFuel-motor voor de Volvo S40, Volvo V50 en Volvo C30 is een viercilinder met een inhoud van 1,8 liter. Deze motor levert 125 pk (92 kW) en 165 Nm koppel. Het brandstofverbruik (gecombineerd) bedraagt 7,3 l/100 km voor de C30 en 7,4 l/100 km voor de S40 en V50.

Deel dit bericht:

1 reactie op "Nieuwe Volvo 2.5-liter FlexiFuel-motor"

  1. 5589 16-05-2009 om 12:24

    pktjes erbij

Reageer

Reactie aan het plaatsen...