F1: Grote prijs van Australie – BrawnGP boven!

Formule 1
Het ondenkbare is dan toch gebeurd! De nieuwkomer in het Formule1 circus, BrawnGP – ex Honda – heeft zijn favorietenrol tijdens de vrije oefensessies én de kwalificaties omgezet naar de (vice)overwinning!

In het extreem warme Melbourne verscheen vanmorgen een erg speciale startrij, geen rode Scuderia’s of zilvere McLarens, maar 2 witte BrownGP’s. Jenson Button startte vooraan, met naast zich veteraan Rubens Barrichello. Bij de start ging Button er als een raket vandoor, terwijl Barrichello problemen had om weg te geraken. Door dit euvel geraakte een heleboel bolides voor hem en moest hij aan een inhaalmanoevre werken.

Barrichello was niet de enige die aan een lange en moeilijke race begon, Toyotarijders Trulli & Glock werden bestraft voor hun bewegende en dus illegale achtervleugel en moesten vanuit de pitstraat starten. Regerend wereldkampioen Hamilton moest zijn versnellingsbak vervangen na de kwalificaties en dus achteraan aansluiten. Door al deze straffen konden enkele rijders drie plaatsen naar voor opschuiven.

De topteams zaten dus verscholen tussen alle andere rijders. Bij McLaren hadden ze van tevoren aangekondigd dat ze hun wagen niet snel genoeg vonden en alvast blij waren met 1 punt. Voor Kovaleinen was de wedstrijd na enkele ronden al over, wegens een botsing. Lewis Hamilton toonde zijn talent en baande zich een weg naar de voorste gelederen. Terwijl Button met een fijne voorsprong zijn race rustig kon uitrijden, woedde er een zware strijd om de overige puntenplaatsen. Inhalen met de nieuwe reglementen is zeker mogelijk, dat hebben we vandaag wel gezien.

In de slotfase van de race wou Kubica geen vrede nemen met een 3e plaats en koste wat het kost voorbij een oppermachtige Trulli geraken, met als gevolg dat ze beiden crashten en hun podiumplaats zagen verdwijnen. Zo kreeg Barrichello de 2e plaats in zijn schoot geworpen. Een dubbele winst halen in de 1e race, niemand deed het BrawnGP ooit voor. Door het ongeval tussen Kubica en Trulli moest moesten de laatste 2 ronden uitgereden worden onder begeleiding van de safetycar. Hamilton profiteerde hier van en werd zo vierde. Massa zijn rit eindige na driekwart race toen de rode bolide niet meer mee wou, teamgenoot Raikkonen reed de race ook niet uit.

Nieuwkomer Buemi deed het erg goed, hij haalde in zijn eerste F1 race direct 1 punt én finishte voor zijn teamgenoot Bourdais. Hij ging zelfs een mooi duel aan met Lewis Hamilton, maar haalde het net niet.

Conclusie: Welkom in het jaar nul in de Formule 1. De gevestigde waarden zijn niet meer even gevestigd als vroeger, iedereen begint vanaf nul. De nieuwkomers van BrawnGP hebben getoond wat ze in hun mars hebben en we kijken uit hoe ze het er verder vanaf brengen. Jenson Button is momenteel dus leider in het wereldkampioenschap, BrawnGP in het constructeurskampioenschap.

Formule 1

Formule 1

Deel dit bericht:

4 reacties op "F1: Grote prijs van Australië – BrawnGP boven!"

 1. Rex 29-03-2009 om 15:21

  Ik zou tog even de tekst nakijken, namen zijn verschillende keren verkeerd gespeld, het is niet bourdais die z’n debuut maakte maar buemi. En een 1-2 in je debuutrace is al eerder voorgekomen hoor, google maar eens! En het fotomateriaal dateert soms nog van de wintertesten (gegroefde banden) Probeer een beetje juist te blijven mensen

 2. Willem 29-03-2009 om 16:59

  Trulli is achteraf zijn derde plaats nog kwijtgespeeld, hij werd gestraft voor een illegaal inhaalmanoeuvre tijdens de safety car. Lewis Hamliton wordt zo derde !

 3. Willem 29-03-2009 om 17:07

  Wat ook zeker nog moet gezegd, is dat de uitslag nog steeds onder voorbehoud is. Er loopt nog steeds een klacht tegen de diffusors van Williams, Brawn GP en Toyota. Deze zouden volgens sommige teams (Ferrari, Red Bull, Renault) teveel afwijken van het technische reglement. Op 14 april wordt normaliter de zaak beslecht!

 4. BNNY 29-03-2009 om 18:58

  @Rex – met Buemi heb je gelijk, en is aangepast.. Niemand is perfect 😉
  Het feit dat ze een dubbel halen als nieuw team is allesinds niet veelvoorkomend, en infeite gingen ze verder op de BAR Honda’s. En die foto is de enige die copyleft beschikbaar is van de BrawnGP BGP001 🙂

  @Willem – Toyota is in beroep gegaan, dus er is nog geen uitsluitsel.. Bij ten schrijve van dit artikel was er nog geen info ivm die schorsing! toch bedankt 🙂
  Er lopen nog verschillende rechtszaken tegen verschillende teams, maar hetgeen NU op het bord staat, heb ik beschreven 🙂

Reageer

Reactie aan het plaatsen...