Tata Nano gelanceerd!

TATA Nano
Maandag jongstleden werd de Tata Nano, de goedkoopste auto ooit gelanceerd!

Tata Motors, het Indische bedrijf dat de Nano “ontwierp” en produceert, lanceerde de wagen op een persconferentie in Mumbai. Deze wagen is nu al zeer bekend vanwege zijn lage prijs, in Indië zal de goedkoopste versie van de Nano zo’n 1500€ kosten. Vanwege de strengere Europese eisen zal deze, wanneer hij in Europa beschikbaar wordt, zo’n 5000€ gaan kosten. 

De wagen wordt niet door iedereen goed onthaald. Zo vresen de autohandelaars in Mumbai dat de vraag naar tweedehandswagens zal kelderen. Zelfs nu al voelden ze de hete adem van dit budgetmodel in de nek, getuige hiervan is de prijsdaling met zo’n 15 tot 20% bij de compacte modellen. Velen waren dan ook aan het wachten op de komst van deze wagen om een nieuw exemplaar aan te schaffen.

De vraag naar de Nano is alvast zeer groot. Het staat nu al vast dat Tata motors niet aan de vraag zal kunnen voldoen. De oorspronkelijke planning was om zo’n 250 000 exemplaren per jaar op de markt te brengen. Door vele tegenslagen in de voorbereiding van de productie zal dit echter beperkt worden tot een 30 à 50 000 exemplaren. 

De officiële verkoop van de Nano start in april 2009. De wagen zou in november 2010 naar Europa komen. De Europese versie verschilt op een aantal punten van de huidige versie. Zo is de Europese variant langer (3,29m ipv. 3,10m), breder (1,58m ipv. 1,50m) en heeft hij een langere wielbasis (2,28m ipv. 2,23m). Wat betreft de motor zal de Nano Europa uitgerust worden met een driecilinder met multipoint injectie bijgestaan door een vijftrapsautomaat. Op het gebied van veiligheid zal deze kleine stadsmus standaard uitgerust worden met ABS, ESP en (hoeveel?) airbags. Omdat Europeanen nu eenmaal kritischer zijn van aard, wordt ook het interieur beter afgewerkt. 

De onderstaande foto’s geven je al een beter beeld van wat je voor een luttele 5000€ mag verwachten!

tata_nano_europa_01

tata_nano_euro_yellow_03

tata_nano_euro_yellow_05

Deel dit bericht:

8 reacties op "Tata Nano gelanceerd!"

 1. XliljeezyX 25-03-2009 om 16:10

  bah. stom krap ding. koop dan net zo goed een 45 km/h karretje voor mensen die slecht te been zijn. is even ruim. en nog goedkoper.

 2. sven 25-03-2009 om 18:48

  ter aanvulling: er is geen kofferklep, inladen gebeurt door alles naar binnen wringen via de deur

 3. XliljeezyX 25-03-2009 om 22:47

  Zelfs een 45 km/h karretje heeft dat.

 4. Willem 26-03-2009 om 16:40

  Als ik jullie beiden even mag corrigeren. Achteraan bevindt zich de motor, lijkt mij dus geen goede plaats om bagage te steken 😉

  Deze tekening geeft een iets duidelijker beeld van de indeling van de wagen:
  http://firstfriday.files.wordpress.com/2008/01/10_bs_tata_nano_graphic_5.gif

  Zo zie je dus dat de koffer zich vooraan bevindt!

 5. sven 27-03-2009 om 7:57

  ja, en dat ie plaats heeft voor een enkele koffer. de rest dus naar binnen wringen via de deur…

 6. Willem 27-03-2009 om 12:03

  Dat zal best wel meevallen, met de achterste deuren open heb je nog wel redelijk wat plaats, gezien de afmetingen, om je bagage kwijt te kunnen op de achterbank. De Nano op de foto’s is trouwens niet de basisversie, deze heeft bijvoorbeeld geen meegespoten bumpers of dakspoilertje.

 7. PJS 27-03-2009 om 12:04

  Zelden zo’n discussie gezien over een wagen die er echt niet toe doet 😉

 8. Willem 27-03-2009 om 13:56

  Ik weet niet of deze wagen er niet toe doet. Als deze wagen veel kopers kan winnen door zijn lage prijs, dan zullen de grote merken toch op de één of andere manier moeten reageren. Afwachten is hoe de wagen in Europa zal onthaald worden!
  Duidelijk is wel dat bijna niemand fan is van deze wagen 😉

Reageer

Reactie aan het plaatsen...