TATA Nano
Maandag jongstleden werd de Tata Nano, de goedkoopste auto ooit gelanceerd!

Tata Motors, het Indische bedrijf dat de Nano “ontwierp” en produceert, lanceerde de wagen op een persconferentie in Mumbai. Deze wagen is nu al zeer bekend vanwege zijn lage prijs, in Indië zal de goedkoopste versie van de Nano zo’n 1500€ kosten. Vanwege de strengere Europese eisen zal deze, wanneer hij in Europa beschikbaar wordt, zo’n 5000€ gaan kosten. 

De wagen wordt niet door iedereen goed onthaald. Zo vresen de autohandelaars in Mumbai dat de vraag naar tweedehandswagens zal kelderen. Zelfs nu al voelden ze de hete adem van dit budgetmodel in de nek, getuige hiervan is de prijsdaling met zo’n 15 tot 20% bij de compacte modellen. Velen waren dan ook aan het wachten op de komst van deze wagen om een nieuw exemplaar aan te schaffen.

De vraag naar de Nano is alvast zeer groot. Het staat nu al vast dat Tata motors niet aan de vraag zal kunnen voldoen. De oorspronkelijke planning was om zo’n 250 000 exemplaren per jaar op de markt te brengen. Door vele tegenslagen in de voorbereiding van de productie zal dit echter beperkt worden tot een 30 à 50 000 exemplaren. 

De officiële verkoop van de Nano start in april 2009. De wagen zou in november 2010 naar Europa komen. De Europese versie verschilt op een aantal punten van de huidige versie. Zo is de Europese variant langer (3,29m ipv. 3,10m), breder (1,58m ipv. 1,50m) en heeft hij een langere wielbasis (2,28m ipv. 2,23m). Wat betreft de motor zal de Nano Europa uitgerust worden met een driecilinder met multipoint injectie bijgestaan door een vijftrapsautomaat. Op het gebied van veiligheid zal deze kleine stadsmus standaard uitgerust worden met ABS, ESP en (hoeveel?) airbags. Omdat Europeanen nu eenmaal kritischer zijn van aard, wordt ook het interieur beter afgewerkt. 

De onderstaande foto’s geven je al een beter beeld van wat je voor een luttele 5000€ mag verwachten!

tata_nano_europa_01

tata_nano_euro_yellow_03

tata_nano_euro_yellow_05