Rijtest & Video: Ford Fiesta 1.25i

Ford Fiesta 1.25i
Ford gaf ons de kans even te proeven van de nieuwe Ford Fiesta, onze bevindingen én een filmpje daarvan zijn terug te vinden in dit artikel.

 

Eerst kijken, dan lezen? Klik op de bovenstaande foto voor de rijtest.

Exterieur

Laten we eerst even beginnen bij de looks. De nieuwe Ford Fiesta is een frisse verschijning, daarover zijn we het op de redactie helemaal eens. De zijkant is sportief, mede dankzij de 16″ velgen en de getinte ruiten. De achterkant is bijzonder mooi, vooral de koplampen. De voorlichten zijn mooi, alleen met de grille heb ik persoonlijk wat problemen, al krijg ik daar geen gelijk in van de rest van de redactie.

De koffer is bijzonder praktisch om dingen in en uit te laden en kan met een druk op de knop geopend worden. Extreem groot is de koffer uiteraard niet, maar de doorsnee Fiesta-rijder zal geen gebrek aan kofferruimte hebben.

Ford Fiesta

Ford Fiesta

Ford Fiesta

Ford Fiesta

Interieur

Het interieur is een bijzonder aangename verschijning, voornamelijk door het moderne dashboard. De versie die wij meekregen was uitgerust met het Ghia-pakket, in een beige kleur. De zetels waren van stof, maar het stuur en de versnellingspook waren uit leder vervaardigd.

Ford Fiesta

Ford Fiesta

Ford Fiesta

De snelheidsmeter is bijzonder accuraat en het instrumentenpaneel is in het algemeen bijzonder overzichtelijk. Jammer is dat de tripcomputer niet in staat is je huidige verbruik weer te geven, enkel het verbruik over de gehele trip.

Ford Fiesta

Ons testmodel werd uitgerust met een airco-systeem dat bijzonder efficiënt werkt. ’s Ochtends heeft de Fiesta niet veel tijd nodig om warme lucht te blazen en op die manier je voorruit van damp of ijs te ontdoen. Is het warm, dan levert het aircosysteem voldoende verfrissende lucht. Over meerdere klimaatzones beschikt de Fiesta niet, maar voor een wagen van dergelijk formaat is dat ook helemaal niet nodig.

Ford Fiesta

De versnellingspook is sober, maar daarom niet minder efficiënt. De voet werd in leder afgewerkt.

Ford Fiesta

Diverse functies van de wagen zijn vanaf het stuur te bedienen. Zowel het volume als de zender kunnen veranderd worden op het stuur en ook de instellingen van de Cruise-Control kunnen daar worden aangepast.

Ford Fiesta

Druk je op de spraakknop, dan kan je de wagen commando’s geven, die hij opvallend goed verstaat. De meest gegeven kritiek op dergelijke systemen is dat ze helemaal niet werken, maar bij de Fiesta werkte dat systeem bijzonder accuraat, al verstond het systeem nu en dan al eens een cijfertje verkeerd.

Ford Fiesta

Ford Fiesta

Het multimediasysteem liet bovendien toe om je GSM op de wagen aan te sluiten via Bluetooth. Het handenvrij bellen was zeer helder voor zowel de beller als voor de persoon die opgebeld werd.

Ford Fiesta

Bij het afsluiten van de wagen klappen de zijspiegels automatisch in, maar als je in een smalle garage moet parkeren of als je door een smalle doorgang moet, kan je de spiegels ook laten inklappen met behulp van onderstaand knopje. Deze feature is wel degelijk handig bij het parkeren in een garage.

Ford Fiesta

Een klein minpunt – maar dan echt een klein minpunt – aan de Fiesta is dat de sleutel niet bepaald ‘a thing of beauty’ is en het slot waar de sleutel in moet evenmin. De afwerking van de Fiesta achter het stuur laat ook te wensen over, maar storend is dat zeker niet, want je moet al erg je best doen om het te zien.

Ford Fiesta

Ford Fiesta

Motorgamma & Verbruik

Het motorgamma van de nieuwe Fiesta bestaat uit vier benzines en twee dieselmotoren, de 1.25i is beschikbaar met 69 of 82 pk terwijl de 1.4i voor 96 pk zorgt, de zwaarste benzine is 1.6 liter groot en zorgt voor 120 pk. Wie wil dieselen kan kiezen tussen een 1.4 TDCi of een 1.6 TDCi, deze hebben respectievelijk 68 en 90 pk.

Het verbruik van de geteste Fiesta 1.25i zou normaal op 5,4 liter per 100 kilometer moeten liggen, maar hoe hard we ook hebben geprobeerd we kwamen niet onder de 6,7 liter per 100 kilometer bij gecombineerd gebruik. Bij Stadsverkeer ga je al snel richting een verbruik van rond de 8 liter en aan 120 km/u op de autostrade is een verbruik van 6 liter per 100 km de maatstaf. De dieselmotoren die in België traditioneel gezien veel populairder zijn verbruiken maar 4,2 liter per 100 kilometer. De ECOnetic versie, de versie waar Mieke Vogels stijve tepels van krijgt, verbruikt maar 3,7 liter per 100 kilometer en heeft een CO2-uitstoot die lager is dan 100 gram per kilometer. Hierbij geniet je van een overheidspremie van 15%!

De Ford Fiesta is ook uitgerust met het Ford EasyFuel-systeem, het leuke daarvan is dat er geen tankdop meer gedraaid moet worden en je dus “doploos” kunt tanken. Ook handig is het feit dat je niet meer de verkeerde brandstof kan tanken, het mondstuk van de dieselslang past dus niet in een benzineuitvoering en omgekeerd.

Ford Fiesta

Rijgedrag

De Fiesta die wij een weekje mochten lenen beschikt over een 1.25i motor met 82 pk. Een groot getal is dat natuurlijk niet, maar de Fiesta geraakt best vlot vooruit. Het weggedrag in de bochten is zeer goed, je voelt dat de wagen goed aan de weg kleeft.

In een rechte lijn krijgt de Fiesta het moeilijk bij snelheden hoger dan 120 km/u. Het stuur kan dan beginnen trillen en als je wat extra kracht nodig hebt, ontbreekt die soms. Maar dat is irrelevant, want sneller dan 120 km/u mag je in principe toch niet. Als je hevig op de rem drukt voel je dat de wagen niet in een rechte lijn afremt, maar lichtjes heen en weer schudt.

Ford Fiesta

Kostprijs

De Fiesta waar wij mee reden had het Ghia uitvoeringspakket, volgens Ford is dit uitrustingsniveau speciaal voor mensen die uit zijn op verfijning en luxe. De catalogusprijs van de Ghia met 1.25i motor en 82 pk bedraagt 15.550 euro. Op onze testwagen zat echter ook nog het First Edition Pack waarvoor je 1.950 euro aftikt. Hiervoor krijg je wel een zeer goed uitgeruste wagen in ruil: parkeersensoren achteraan, elektrisch inklapbare zijspiegels, automatische airco, Radio/CD-bediening aan het stuur, bluetooth met voice control, donker getinte ruiten en 16” velgen. In het Ghia pakket is het stuurwiel en de versnellingspookknop in leder bekleed en beschikken we over automatische koplampen en ruitenwissers. De Fiesta in Ghia versie is dus zeer goed uitgerust, heb je echter geen nood aan al die uitrusting dan kan je dankzij het Ambiente pakket al voor 12.000 euro in een Ford Fiesta rijden. De volledige prijslijst vind je hier (.pdf).

Met dank aan: Ford Belgium & Kasteel van Zwijnaarde

Ford Fiesta

Ford Fiesta

Ford Fiesta

Ford Fiesta

Tekst: Pieter-Jan Scheir & Jeroen Maes

Deel dit bericht:

6 reacties op "Rijtest & Video: Ford Fiesta 1.25i"

 1. XliljeezyX 21-03-2009 om 16:36

  hahah leuk dat stukje met die balonnen.
  En ik moet eerlijk zeggen, dat dit filmpje beter inelkaar zit dan de rijtest met de alfa.

 2. maxim 21-03-2009 om 19:27

  weer eens knap gedaan en zeer knappe HD foto’s

 3. PJS 21-03-2009 om 19:43

  Zeer binnenkort zullen we de mooiste foto’s ook beschikbaar stellen als wallpaper, stay tuned!

 4. Willem 23-03-2009 om 17:04

  Zeer leuk dat filmpje!
  Volgens mij scheelde er wel iets met de witbalans in de eerste interieurfoto’s 😉
  Die zestienduimers zullen het comfort ook wel niet ten goede komen!

 5. Ruud van Dijk 14-10-2010 om 21:33

  Mijn ervaring met benzineverbruik van de Ford Fiesta 1.25 l met 82 pk motor is inderdaad ook dat deze veel te veel benzine verbruikt.
  De door Ford opgegeven prestaties kloppen blijkbaar niet met de werkelijke prestaties van deze auto, wat ik dus zeer genant vind en ik inmiddels bij de garage heb aangekaard.  Die hebben me nu met een verbruiks analyse apparaat op weg gestuurd om het rijgedrag te controleren. Zij zeggen dat er niets met de auto mis is maar ondertussen willen ze niet toegeven dat Ford dus valse opgaves doet van het benzine verbruik. Ik ben benieuwd of anderen ook deze ervaring hebben. Voor een nieuwe auto doet hij het niets beter dan onze vorige auto die al 15 jaar oud was, 1600 cc had en veel meer pk’s had

 6. W.-Geerts 09-05-2011 om 18:23

  Mijn ervaring is dezelfde als die van Ruud van Dijk. Wij hebben een ford fiesta 60pk versie van 2010 met nu 8500km op de teller en die verbruikt 1:10/ à 1:11, waar wij enorm van schrokken! Helemaal als je kijkt naar de huidige technologie van nu dat auto’s ook wel 1:30 kunnen is dit gewoon de ideale auto voor de olieboeren. Ook wij hebben nu zo’n kastje in de auto ingebouwd gekregen die het verbruik moet gaan meten wat ik de komende week ga verbruiken. Heb er weinig hoop in dat ze er wat aan kunnen doen, want dit is mijn 3de ford al en ook de 3de benzineslurper..blijkbaar leert ford niet om zuinige auto’s te maken zoals de fijne japanners.
  Ik had hiervoor een toyota avensis 1.8 sol van ’98 en die haalde 1:17!!! en nu dachten we met een kleiner autootje zuiniger en goedkoper uit te zijn, maar volgens onze berekeningen zijn we zelfs tientjes per maand duurder uit! Dus erg veel twijfel of we deze auto wel hadden moeten kopen..Wel een pluspuntje aan deze ford, want ik vind het zitcomfort geweldig en hij heeft idd een geweldige wegligging waar de japanners echt een puntje aan kunnen zuigen! Maar nu we dat kastje erin hebben voor het verbruik gaan we maar eens afwachten wat ford ermee kan doen. Krijgen we een wonder?

Reageer

Reactie aan het plaatsen...