Saab op weg naar onafhankelijkheid


Dat GM niet langer van Saab moet weten, is al langer gekend. De oplossing zou zijn dat Saab onafhankelijk wordt.

In Zweden is de aanvraag tot een reorganisatie en herstructurering goedgekeurd, wat wil zeggen dat Saab vanaf heden niet meer onder de vleugels van GM leeft, maar op eigen benen staat. De Managing Director van Saab, Jan Åke Jonsson, zegt dat de weg die komt behoorlijk lastig zal zijn. Laten we dus hopen dat hun 9-3X genoeg terreinpotentieel heeft.

Aan geloof in de toekomst zal het alleszins niet ontbreken, Saab is zich namelijk bewust dat het merk een goede reputatie heeft in Zweden én in het buitenland. Saab zal geleid worden door 3 mensen: de Managing Director vermeldden we zonet, Guy Lofalk werd als Administrator aangeduid door Zweden en Stephen Taylor krijgt de functie van Reorganisatie Expert.

De reorganisatie moet op korte termijn stabiliteit creëren, om zo een oplossing te vinden voor op lange termijn.

After 20 years of foreign ownership, the future of Saab Automobile is once again in Swedish hands. On Friday, the Vänersborg District Court approved the request for a reorganization and restructuring which Saab’s representative submitted earlier in the morning.

“Today is the beginning of a new chapter in Saab’s history”, says Jan Åke Jonsson, Managing Director of Saab Automobile. “We are now recreating Saab Automobile as an independent unit. The road ahead will not be easy. Many have already suffered considerably as a result of the crisis in the automobile industry and sacrifices will be a part of our future, but after a period of tough decisions we will have laid the foundations for a new beginning.

“Saab has a trademark which is well established both in Sweden and internationally. We have a documented efficient production and we have a strong range of models in development. That is why we have chosen this road. The future will be tough, but the commitment which exists to support the Swedish automobile industry and Saab will help us in the arduous tasks which lie ahead of us.”

The work of piloting the new Saab Automobile into the future will be led by a group of three persons: the lawyer Guy Lofalk, whom the District Court has appointed as Administrator, the Managing Director Jan Åke Jonsson, and the international reorganization expert, Stephen Taylor.

The purpose of the company reorganization is to create a short-term stability that will make it possible to develop a long-term solution for Saab. The Swedish Company Reorganization Act says that an application shall not be approved unless there is reasonable cause to assume that the purpose of the reorganization will be achieved. In today’s decision, the District Court has found that such conditions exist.

“I can already say that I am impressed by the competence within Saab”, says Guy Lofalk, “and with three strong automobile models just around the corner it would be a waste not to try to find a long-term way forward.”

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...