Officieel: Aston Martin V12 Vantage + Video

Aston Martin V12 Vantage
Vorig jaar toonde Aston Martin ons het V12 Vantage RS Concept op het autosalon van Genève, dit jaar zal de Britse autobouwer de productieversie voorstellen.

Onder de motorkap vinden we een 6 liter V12 met een vermogen van 510 pk en een maximaal koppel van 570 Nm. De sprint van 0 naar 100 km/u is voorbij in 4,2 seconden en de topsnelheid ligt op 305 km/u. Een vergelijking met de V8 Vantage is misschien overbodig, maar om je een idee te geven: die beschikt over 420 pk en 470 Nm koppel. De V12 Vantage is dus duidelijk van een andere klasse.

Het basisdesign van de V12 Vantage is volledig overgenomen van de populaire V8 Vantage. De nieuwe V12 versie krijgt wel de nodige aanpassingen om zijn potentie te staven. Zo zien we een aangepaste voorbumper met grotere luchtinlaten, aërodynamische sideskirts, nieuwe vijfspaaks velgen en ventilatiegaten in de motorkap. Achteraan bemerken we een iets grotere spoiler, een diffuser, twee uitlaatpijpjes en doorzichtige achterlichten à la DBS. Binnenin werd de V12 Vantage afgewerkt in ‘piano gloss black’ en werd zowat alles bedekt met Alcantara leder. 

Aston Martin wil de V12 Vantage vanaf het derde kwartaal van dit jaar bij de dealers plaatsen en wil jaarlijks zo’n 500 stuks verkopen.

Aston Martin V12 Vantage

Aston Martin V12 Vantage

Aston Martin V12 Vantage

Aston Martin V12 Vantage

Aston Martin V12 Vantage Interieur

Fastest and most agile Vantage ever; ultimate performance interpretation of the Vantage range

• Purposeful, striking and functional styling signalling performance capabilities
• Everyday usability associated with a modern Aston Martin
• Race-derived technology used throughout

Gaydon, Warwickshire, Wednesday 4 February 2009. Aston Martin will present the most potent production sports car in the marque’s 95-year history at the Geneva motor show on 3 March. Based on the hugely successful V8 Vantage, the V12 Vantage will feature a 6.0-litre V12 engine producing 510 bhp (380 kW / 517 PS), and 570 Nm (420 lb ft) of torque with a top speed of 190 mph (305 km/h) and 0-62 mph (0-100 kp/h) time of 4.2 seconds.

The latest incarnation of the Vantage family has been designed to provide a unique character, appealing to different driver tastes and complementing the other models in the current Aston Martin line-up.

The original V12 Vantage concept was unveiled to guests at the opening of the Aston Martin Design Studio in December 2007. Continuing the marque’s impressive record of bringing concepts through to production, Aston Martin engineers have brought the V12 Vantage to market in an incredible 12 months.

Aston Martin Chief Executive Officer, Dr Ulrich Bez said: “This is the ultimate performance interpretation of the Vantage range, combining our most agile model with our most powerful engine. It represents the definitive driving package; providing spectacular performance to ensure a dynamically thrilling and everyday useable driving experience.

“The V12 Vantage has a unique character, one unlike our other cars. This will appeal to different people with different tastes, allowing more people to enjoy the Aston Martin experience.

“This also illustrates one of Aston Martin’s key strengths – the ability to act quickly and turn concepts and ideas into reality.”
Designed for the focused driver, every component of the V12 Vantage has been honed with pure driving enjoyment in mind. Benefitting from race-developed materials and components, and featuring lightweight carbon fibre; performance and agility have been tuned to perfection.

Visually enticing, the V12 Vantage expresses its performance potential through its purposeful stance created by enhanced aerodynamic and cooling aids optically widening the car, while retaining traditional understated Aston Martin design. Equally inviting, the cosseting interior permits the driver to extract maximum performance ability from the car while also enjoying customary levels of Aston Martin comfort on longer journeys. High levels of power and torque are available at all engine speeds making the V12 Vantage responsive and tractable in any driving situation.

The V12 Vantage will be built at Aston Martin’s global headquarters in Gaydon, Warwickshire joining the DBS, DB9 and V8 Vantage model lines which are built in the state-of-the-art production facility combining hi-tech manufacturing processes with traditional hand-craftsmanship. Production will be limited up to 1,000 examples over the life span of the car, making the V12 Vantage a truly exclusive driver’s car.

Deliveries of the V12 Vantage are expected to commence during quarter three 2009 with prices to be confirmed at the Geneva motor show.

Deel dit bericht:

2 reacties op "Officieel: Aston Martin V12 Vantage + Video"

  1. _________ 04-02-2009 om 18:31

    ziet er vet uit!!!

  2. XliljeezyX 04-02-2009 om 20:29

    Wow. ik zat rustig te kijken naar die video. opeens een kabaal! ik schrok me een lazertje!

    Wat een goed geluid!!

    Lekker dik! mooie bumpers, dikke velgen!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...