Bentley’s V8 bestaat 50 jaar

Bentley Brooklands V8
Bentley viert het 50 jarig bestaan van zijn V8 motor, de motor werd voor het eerst geïntroduceerd in de Bentley S2 Continental in 1959.

Dankzij de voortgezette ontwikkeling van die V8 motor is deze vandaag nog steeds te vinden in de Bentley Arnage, Azure en Brooklands. De huidige V8 zou nog steeds voortbouwen op het originele ontwerp van 1959, de motor heeft op dit moment echter 150 procent meer koppel en vermogen dan 50 jaar geleden. Dat werd bereikt dankzij nieuwe technieken als turbochargers, intercoolers en brandstofinjectie.

In de Bentley Brooklands zit deze 6,75-liter V8 motor die er een vermogen van 530 pk en 1050 Nm koppel genereert. Dankzij al dat vermogen sprint de Brooklands naar 100 km/u in 5 seconden tot een topsnelheid van 296 km/u. Sinds Bentley deel uitmaakt van de Volkswagen-groep beschikt het ook over een W12-motor. Deze motor zagen we het laatst in de Bentley Continental GTC Speed en heeft een vermogen van 610 pk.

Bentley Brooklands

Bentley Brooklands

Dr. Ulrich Eichhorn, Member of the Board for Engineering at Bentley Motors, will chart the progress of one of the world’s most remarkable and enduring automotive engines at the Sir Henry Royce Memorial Foundation lecture on January 22nd.

Fifty years after its introduction in the iconic Bentley S2 Continental, Bentley’s V8 engine continues to power the company’s powerful, flagship luxury motor cars including the 530bhp Bentley Brooklands coupe, the Arnage and Azure convertible models in 2009.

“The Bentley V8 is a prime example of how a well executed original design has endured and evolved under the right guardianship. We look forward to hearing Ulrich’s views on how an engine first built in 1959 has been improved by generations of Bentley engineers,” comments John Lowe from the Institution of Mechanical Engineers and a trustee of the Sir Henry Royce Memorial Foundation.

“Today’s engine is true to the original design. However, it has achieved power and torque increases of over 150 per cent through the skilful introduction of fuel injection, turbocharging and intercooling technologies whilst remaining compliant with the latest emissions standards. It is an extraordinary engineering story spanning five decades which deserves to be celebrated.”

As engineering director Dr. Eichhorn has overseen the development of the potential of the Bentley V8 and this includes the introduction of the engine in its most potent form in the Bentley Brooklands coupe. Hand-built at the company’s Crewe headquarters, the 6¾ litre Bentley V8 engine powering the Bentley Brooklands generates 1050 Nm/774 lb.ft of torque at 3250rpm and is capable of offering a top speed of 184mph as well as a 0-60mph sprint time of just 5 seconds.

Since joining Bentley Motors in 2003, Dr. Eichhorn has also overseen the introduction of the 6 litre W12 engine in the company’s Continental range. Earlier this month, Bentley Motors launched the Continental GTC Speed, the world’s fastest four-seat convertible, at the Detroit Motor Show.

The 2009 Sir Henry Royce Memorial Foundation Lecture is organised by the Institution of Mechanical Engineers (IMecheE), which has over 80,000 members and a 160-year heritage, the lecture will be held at 1 Birdcage Walk, Westminster (Thursday, 22nd January).

Deel dit bericht:

4 reacties op "Bentley’s V8 bestaat 50 jaar"

 1. XliljeezyX 22-01-2009 om 9:39

  Ik dacht dat de top van de brooklands veel hoger lag!

 2. PJS 22-01-2009 om 9:43

  @XliljeezyX; inderdaad, de topsnelheid is 296 km/u. Heb het aangepast!

 3. drakie 24-01-2009 om 10:10

  Ik vind Bentley na 50 jaar nog altijd klassiek zijn. Komt er dan nooit een iets moderenere Bentley uit?

  Gr,

 4. Willem 24-01-2009 om 18:35

  Ik vind deze nog steeds de mooiste/meest imposante Bentleys! De nieuwe VW Bentleys zijn ook mooi, maar ik vind deze nog steeds meer klasse hebben!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...