SSC Ultimate Aero krijgt 1.305 pk

ssc_ultimate
SSC liet weten dat de Ultimate Aero 15% meer vermogen krijgt in 2009. Het totaal komt neer op 1.305 pk.

Dat vermogen komt alweer uit een V8-motor die 2 turbo’s heeft. SSC gokt dat de Ultimate Aero een topsnelheid van 434 km/u kan halen, al is het nog wat voorzichtig met die mededeling. Niet alleen meer vermogen, maar ook een betere aerodynamiek moeten bijdragen tot een hogere topsnelheid. De vorm van de neus werd verbeterd en kreeg neuwe luchtinlaten uit koolstofvezel.

De remmen van de SSC Ultimate Aero brengen de wagen snel tot stilstand en worden bijgestaan door een luchtrem, genaamd AeroBrake. Het principe is hetzelfde als dat van de Bugatti Veyron en van de McLaren Mercedes SLR: als men remt, komt de spoiler omhoog. Naarmate men het rempedaal dieper indrukt, zal de spoiler meer weerstand bieden.

Binnenin is er een nieuw instrumentenpaneel, koofstofvezel accenten en hier en daar wat digitale snufjes om bijvoorbeeld de bandenspanning of de temperatuur af te lezen. Even luxueus als een Veyron of een SLR? Hoegenaamd niet!

En het persbericht:

SHELBY SUPERCARS UNVEILS NEWLY REFINED 2009 ULTIMATE AERO, 15% HORSEPOWER INCREASE.

WEST RICHLAND, WA (12/10/2008)
After holding the “World’s Fastest Production Car” title for the past year, the Shelby SuperCars’ Ultimate Aero is receiving several refinements for the 2009 model year. The SSC engineering team equipped the 2009 Ultimate Aero with a 15% increase in horsepower, a revamped front fascia design, and an array of important interior upgrades. The most substantial change is an SSC-designed, 1-piece billet aluminum engine block. A milestone for the limited-production automobile manufacturer, the new block improves structural integrity and oiling capabilities allowing SSC to boost the power output to 1287 horsepower while improving durability.

Armed with the more powerful new engine, the ‘09 Ultimate Aero will be able to reach world-record speeds of 270 MPH, raising the benchmark for supercars and pushing the limits of current production car technology. In order to accommodate the ‘09 Ultimate Aero’s unique fuel system requirements, SSC turned to American company Aeromotive to develop a flawless system. The aggressive nose is redesigned with enhanced aerodynamics to accommodate the 2009 Ultimate Aero’s higher top speed, and carbon fiber louvers on the side intakes draw in an additional 20% of air into the radiators for improved cooling. The improvement in overall performance will widen the already sizeable gap between the Ultimate Aero and its competitors. The ‘09 Ultimate Aero also introduces the AeroBrakeTM a rear spoiler system that deploys under braking situations. Finished in carbon fiber, the rear spoilers actuate up an additional 8″ when the brake pedal is depressed. The speed of the spoiler actuation is set by the amount of brake pedal pressure. The complete AeroBrakeTM system can be disabled by the push of a button, for town driving or situations where braking and downforce assistance are not necessary.

Rounding out the ‘09 Ultimate Aero’s improvements is a revamped interior. A redesigned dash prominently displays sleek, exposed carbon fiber dash halves and inset air vents. Carbon fiber accents run along the doorsills, surround the new gauge cluster, and continue onto a revised steering column, which includes an analog speedometer and tachometer with a sequential shift light integrated into the tachometer needle. The new center console incorporates a digital temperature control unit and tire pressure monitor along with an Azentek PC base Infotainment unit. The revolutionary Azentek unit offers all the capabilities of a PC and processes SSC’s onboard diagnostic software.

Deel dit bericht:

3 reacties op "SSC Ultimate Aero krijgt 1.305 pk"

 1. Henk 17-12-2008 om 15:28

  lelijk

 2. Arjan 17-12-2008 om 16:37

  helemaal mee eens

 3. XliljeezyX 18-12-2008 om 22:09

  Kijk je kan ook overdrijven met een auto. (Dit dus)
  Wat heb je er nou aan om 434 km/h te gaan rijden.. dat haal je toch nergens, hooguit op circuit nardo maar dan houdt het ook wel op..

  Volgens mij wordt zo’n ding dus echt niet verkocht.. wie wilt dat nu hebben?

Reageer

Reactie aan het plaatsen...