Rijtest & Video: Alfa Romeo MiTo

Alfa Romeo MiTo rijtest
De eerste rijtest van GroenLicht is een feit en we hebben om goed te beginnen de Alfa Romeo MiTo eens aan de tand gevoeld…

Exterieur

De Alfa Romeo MiTo is gebaseerd op de Alfa Romeo 8C Competizione en dat laat zich zien aan de buitenkant. De voorlichten kregen dezelfde vorm als de 8C en ook het profiel doet ons denken aan een compacte Competizione, zelfs de ronde LED achterlichten komen ons bekend voor… juist ja gebaseerd op Alfa’s mooiste: de 8C Competizione.

Alfa Romeo MiTo Rijtest

Met de voorkant van de MiTo heb ik het persoonlijk het moeilijkst, de bumper lijkt iets te veel opgetrokken en de chromen randen aan de voorlampen zorgen ervoor dat deze iets te veel geaccentueerd worden. Gelukkig is er dankzij Alfa’s personalisatie-programma ook een zwarte rand mogelijk en daarmee oogt een zwarte MiTo een stuk beter.

Alfa Romeo MiTo Rijtest vooraanzicht

De achterkant geeft mij een beter gevoel, volgens sommigen is hij echter iets te breed onderaan en wordt hij te smal naar boven toe maar daarbij moeten we aangeven dat dit om persoonlijke smaak gaat. Ik vind de achterkant best geslaagd, mede dankzij de Alfa 8C-achtige LED achterlichten die toch wel tonen dat de designers van Alfa nog steeds veel in hun mars hebben.

Alfa Romeo MiTo Rijtest Achterkant

Het algemene profiel van Alfa’s kleinste is ook erg knap en zorgt in het rood voor een erg hoge aaibaarheidsfactor. Wil je toch iets stoerder ogen raden we je toch aan de MiTo in het zwart of in het wit te kopen. Of misschien moet je nog even wachten tot het verwachte “8C-rood” op de markt komt?

Alfa Romeo MiTo profielaanzicht

Interieur

Het interieur van de Alfa Romeo MiTo is behoorlijk sportief en trendy, al vinden we enkele kleine afwerkingsfoutjes. Achter het stuur hangt er nog wat stof los en de bescherming van de Blue&Me USB-ingang is redelijk fragiel. Je blindstaren op deze twee kleine gebreken zou natuurlijk spijtig zijn, want de MiTo biedt veel comfort binnenin en het dashboard is zeer overzichtelijk. Als je achterin de wagen plaats wil nemen, zal je jezelf klein moeten maken en grote stukken vervoeren in de koffer lukt allicht niet, maar dat hoeft dan ook helemaal niet. De MiTo wil namelijk eerder een statement, een statussymbool en een klein racemonster zijn dan een grote comfortabele wagen die veel kan vervoeren.

Alfa Romeo MiTo rijtest Interieur

Alfa Romeo MiTo Rijtest Interieur Middenconsole

Alfa Romeo MiTo rijtest Blue&Me Systeem

Motorisatie

De twee wagens die ter onzer beschikking stonden waren de 1.4 TB en de 1.6JTDm. Die eerste heeft 155 pk en een topsnelheid van 215 km/u en haalt daarmee 100 kilometer per uur in 8 seconden. De benzinemotor garandeert steeds genoeg kracht en dat merk je bij de acceleratie. Als je vol op het gas gaat, reageert de motor bijzonder snel en de versnellingsbak schakelt zeer vlot over naar de volgende versnelling. Wil je het iets zuiniger doen op de autostrade, dan beschik je over een zesde versnelling.

Alfa Romeo MiTo rijtest versnellingspook

De 1.6 JTDm heeft een vermogen van 120 pk en wordt daarbij ondersteund door een koppel van 320 Nm bij 1750 toeren per minuut. 0 naar 100 km/u gaat 2 seconden trager dan de 1.4 Turbobenzine maar de herneemsnelheden van de diesel zijn toch betrekkelijk snel. De topsnelheid van de MiTo met 1.6 JTDm motor ligt op 198 km/u.

Rijtest Alfa Romeo MiTo remlichten achter

Verder is er ook nog een 1.4 motor zonder turbo, die 78 pk uitspuwt. De CO2-uitstoot van deze wagen is 138g/km. Deze versie hebben we echter niet getest, dus veel kunnen we hier niet over zeggen. In 2009 gaat Alfa Romeo verder de groene toer op en zal het een eco-motor presenteren, met een uitstoot van 114g CO2/km.

Wegligging

De Alfa Romeo MiTo wordt standaard uitgerust met het DNA-systeem. Dit systeem past de ophanging van de wagen aan naar de wensen van de bestuurder. De D in DNA staat voor Dynamic en zorgt voor een strakkere ophanging. Het ESP wordt deels uitgeschakeld, omdat dat toch altijd leuker rijden is. De N staat voor Normal en ook in die stand kleeft de Alfa Romeo MiTo bijzonder goed tegen de baan aan. De A staat voor All Weather en garandeert ook bij minder aangename weersomstandigheden een optimale wegligging.

Alfa Romeo MiTo rijtest DNA systeem

Het DNA-systeem hebben we eens goed aan de tand gevoeld in de 1.4 TB, en daarbij werd vooral het verschil tussen de Normal en Dynamic stand zeer duidelijk, als je de DNA knop in de Dynamic stand schuift krijg je plots een duw in de rug en verandert de rijdynamiek merkbaar. Het DNA-Systeem is ongetwijfeld een grote troef voor deze MiTo. Wel is het zo dat de ophanging van de MiTo op zich al redelijk stug is, dus een goede vriend met putten in de weg of verkeersdrempels zal hij nooit worden. De stugge ophanging is dan wel weer goed voor de prestaties en de sportiviteit en daar draait het bij de Alfa Romeo MiTo vooral om.

Alfa Romeo MiTo rijtest sleutel

Personalisatie

Personalisatie is hip! En ook Alfa Romeo weet dat. De omlijstingen van de lampen voor én achter kunnen zelf gekozen worden door de consument. Er zijn vijf mogelijkheden: grijs, zwart, chroom, gepolijst chroom en dezelfde kleur als de wagen. Ook voor de zijspiegels kan je uit hetzelfde gamma kiezen. De mogelijkheid bestaat je carrosserie op te leuken met een Alfa-Romeo print, maar dat lijkt mij meer iets voor de echte fans en niet voor de doorsnee gebruiker. De wagen is momenteel verkrijgbaar in 3 kleuren: rood, wit en zwart. Later wordt kanariegeel ook een van de mogelijkheden. Hmmmm…

Alfa Romeo MiTo Rijtest

Veiligheid, Vebruik en Milieu

Alfa Romeo wil met de MiTo klaar zijn om zes EuroNCAP sterren binnen te halen, momenteel is vijf sterren de hoogst mogelijke score. Daarom is de MiTo uitgerust met zeven airbags, twee gordelspanners op de veiligheidsgordels van de voorzetels, anti-wiplash zetels vooraan, inklapbare stuurkolom en SBR-technologie, waarbij SBR simpelweg staat voor Seat Belt Reminder. Daarenboven geeft Alfa ons nog een hele lijst met technologieën waar niemand eigenlijk van merkt dat ze bestaan, zo is er ABS, EBD, VDC, ASR, HBA, MSR, CBC, DST en een Hill Holder aanwezig.

Rijtest Alfa Rome MiTo

Het verbruik tijdens onze testrit met de 1.4 TB lag op 12 liter per 100 km, daarbij moeten we wel nuanceren dat dit om hoogtoerig stadsverbruik ging. De 1.4 TB kan echter ook zeer milieubewust gereden worden, zo deden wij een stukje aan 5 liter per 100 km. Volgens Alfa ligt het gecombineerd verbruik van de 1.4 TB op 6,5 liter per 100 km (Stad 8,5 – Autostrade 5,3). De 1.4 TB nodigt wel uit tot sportief rijden, dus die cijfers haal je enkel als je je goed kan beheersen.

Alfa Romeo MiTo Rijtest wijzerplaten

Bij de geteste 1.6 JTDm lag het testverbruik met 7 liter per 100 km een pak lager. Volgens Alfa moet de diesel in staat zijn tot een gecombineerd verbruik van 4,8 liter per 100 km (Stad 5,9 – Autostrade 4,1). De 1.4 MPI, de benzine zonder turbo, verbruikt 5,9 liter per 100. Voor zijn extreem lage verbruik moet je het dus niet doen. De CO2-emissiecijfers geven we jullie ook even mee: 1.4 TB 153 g/km, 1.4 MPI 138 g/km en de 1.6 JTDm 126 g/km.

Alfa Romeo MiTo Rijtest

MiTo GTA

Volgend jaar zal de GTA-versie van de MiTo gepresenteerd worden op het autosalon van Genève. Onder de motorkap komt een 2.0 TB motor liggen, die over 230 pk beschikt. De GTA-versie zal twee belangrijke verschillen vertonen -naast de andere motor uiteraard- en die verschillen werden SDC en DDCT gedoopt. SDC staat voor Synaptic Damping Control en zorgt voor een nog vastere ophanging. DDCT staat voor Dual Dry Clutch Transmission en betekent dat een dubbele koppeling voor versnellingsovergangen zal zorgen. DDCT zal de verandering van versnelling pas vanaf hogere toeren doen en de tussensprinttijden zouden normaal dezelfde moeten zijn als die van de 8C Competizione. Klinkt alvast veelbelovend!

Alfa Romeo MiTo GTA

Prijzen

De Alfa Romeo MiTo 1.4 TB die wij reden kost 19.990 euro (incl 21% BTW) daarvoor heb je het Distinctive en het Premium pack. De startprijs voor de 1.4 TB bedraagt 17.900 euro waarbij je beschikt over het standaard Progression uitrustingsniveau met Radio MP3, 16″ Velgen, DNA-systeem, VDC en DST. De 1.4 TB met Distinctive uitrustingsniveau kost 19.400 euro en daarvoor krijg je een hele resem opties zoals Airco, 16″ lichtmetalen velgen, chromen afwerking, lederen afwerking aan het stuurwiel en de handrem en nog wat details in Aluminium. Na het Distinctive pak kan je dan nog kiezen tussen een Sport en Premium Pack voor telkens 590 euro.

Alfa Romeo MiTo Wijzerplaten

De Alfa Romeo MiTo 1.6 JTDm wordt vanaf 18.500 euro aan de man gebracht, voor het Distinctive pakket betaal je 20.000 euro rond. De goedkoopste MiTo is momenteel de 1.4 Benzine, die je voor 15.500 euro op de kop kan tikken. Let wel dat je dan maar beschikking hebt over 78 paardjes onder de motorkap en je dus een deel van de MiTo-fun mist. Een uitgebreide prijslijst vind je hier (.pdf).

Conclusie

De 1.4 TB en de 1.6 JTDm zijn allebei goede motoren en garanderen een gezonde dosis Alfa-fun tijdens het rijden. De MiTo richt zijn pijlen duidelijk op het jongerensegment en dat werd bij ons zeer gesmaakt. De wagen is trendy, sportief ingesteld en voorzien van voldoende gadgets om jongeren te bekoren. De 1.4 benzine zonder turbo kunnen jullie gerust laten staan, de keuze tussen de 1.4 TB en 1.6 JTDm is moeilijk maar met de turbo benzine zal je ongetwijfeld meer plezier beleven. Aan de pomp is de diesel dan weer de gelukkige. 

 

Tekst: Jeroen Maes & Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

8 reacties op "Rijtest & Video: Alfa Romeo MiTo"

 1. XliljeezyX 29-09-2008 om 16:26

  had ik het toch goed geraden bij de teaser..

 2. MRM 29-09-2008 om 16:51

  idd!

 3. Alfablog 29-09-2008 om 18:47

  De Mito GTA krijgt een 1750cc Twin Turbo motor met +/- 260PK.

 4. PJS 29-09-2008 om 19:12

  2 liter en 230 pk is wat de PR-Manager ons zei.

 5. Alfablog 29-09-2008 om 20:03

  @ PJS

  Dan is hij absoluut niet op de hoogte…

  Eerste instantie was er sprake van een 1.8TB met 230 PK. Later is er gekozen voor een 1750cc TT. Deze versie wordt momenteel getest op Balocco en levert daar 270-280PK, maar zal uiteindelijk met 260PK bij de dealers staan.

 6. PJS 29-09-2008 om 20:42

  @Alfablog;

  1 ding is dan alvast zeker, het wordt een snel beestje!

 7. XliljeezyX 01-10-2008 om 21:34

  even tussendoor vraagje:
  Komt aankomende week weer een rijtest?

 8. MRM 01-10-2008 om 21:52

  het zal alleszins niet voor deze week zijn of volgende week. We doen ons best zo snel mogelijk nog eens een testwagen te halen.

Reageer

Reactie aan het plaatsen...