Grote Prijs van Belgie: voorbeschouwing

Grote Prijs van België
Eindelijk is het zover, onze eigenste GP! Voor zowel de Belgen als de piloten is deze race speciaal; rondracen in de mooie groene omgeving rond een Waals pitoresk dorpje. Vorig jaar werd de titelstrijd hier terug spannend, en we kunnen enkel hopen dat dit weer het geval is, toch voor de Ferrari’s, en speciaal voor Kimi Raikkonen.

Het circuit van Spa-Francorchamps is een erg technisch parcours, met voldoende inhaalmogelijkheden. De grootste factor qua geluk is meestal het weer. Vandaag zal het waarschijnlijk ook regenachtig zijn, dus wordt het weer gokwerk met de regenbanden, wie durft het aan om ermee te starten?

De vorige drie keer won steeds Kimi Raikkonen, en deze zou er goed aan doen om terug als 1e over de streep te gaan. Er wordt al tijdje gemompeld over de prestaties van de Fin, die niet meer kan winnen, teamgenoot Massa daarentegen wint wel, en rijdt vaak erg goede (en betere) races. Momenteel heeft hij een 14tal punten achterstand op de leider in het wereldkampioenschap, de Brit Lewis Hamilton. Massa staat er iets beter voor, met slechts 6 punten achterstand. Bij Ferrari willen ze nog niet spreken over een 1e rijder en 2e rijder, maar als Kimi Raikkonen vandaag niet kan winnen (of toch niet in de top3 staat) vrees ik voor zijn titelkansen, en dan kan Ferrari niet anders doen dan Massa een voorkeursbehandeling geven, om zo de kansen op de titel niet te verspelen. Maar als we naar vorig jaar kijken zien we dat Kimi het geluk aan zijn zijde heeft, want vorig jaar was het zo overduidelijk dat Lewis ging winnen, maar verloor met 2 punten de wereldtitel aan Raikkonen.

Op de startgrid staat Lewis Hamilton vooraan, die een perfecte kwalificatie reed. Massa is nog steeds in topvorm, maar maakte een klein foutje, daarom start deze als 2e. Kovalainen start achter hem, met naast hem zijn landgenoot Raikkonen. Verwonderlijk, maar de Torro Rosso’s halen weer hun snelle tijden zoals in Valencia, en haalden de 9e en de 10e startplek. Bourdais behaalde zelfs de snelste rondetijd in de kwalificaties. Voorts vinden we de 2 BMW’s, op 5 en een teleurstellende 8 (Kubica), en uiteraard snelle spanjaard Alonso, die met zijn mindere wagen alweer een erg goede kwalificatie reed, welke op de 6e plaats start.

Qua prognose hopen we sowieso op een spannende race, met voordelen voor de zilveren pijlen van McLaren (snelheid) en op de technisch vernuftigheid van de rode Scuderia’s van Ferrari. Uiteraard zal Kimi iets moeten ondernemen, maar dan moet hij wel eerst z’n eigen teammaat voorbij, wat wel nog eens boeiende taferelen zou kunnen opleveren. Tevens zal het weer een grote factor zijn, bij een plotse regenbui zouden de pitstopstrategie wel eens in het water kunnen vallen, of bij een tussenkomst van de safetycar.
We zullen zien…

Deel dit bericht:

2 reacties op "Grote Prijs van België: voorbeschouwing"

  1. PJS 07-09-2008 om 15:53

    Ongetwijfeld één van de spannendste Formule 1 races die ik ooit heb gezien.

  2. BNNY 08-09-2008 om 11:32

    Jammerlijk kon ik deze race bezien noch opnemen, zodoende ik me moet bevredigen met tekstuele racereports

Reageer

Reactie aan het plaatsen...