Lotus Evora

Lotus Evora
Lotus heeft vandaag in Londen een nieuw model onthuld: de Evora, het is het eerste nieuwe model na 13 jaar Lotus Elise.

We mogen onze vaderlandse trots ook direct laten zegevieren want de Evora werd getekend door Steven Crijns, een veertigjarige Vlaming die nu officieel Design Manager is bij Lotus. Steven Crijns werkt ondertussen reeds 14 jaar bij de Britse sportwagenbouwer, hij werkte eerder ook al aan de Elise II.

Het nieuwe model stond eerder bekend als project ‘Eagle’ maar is vandaag tot ‘Evora’ gedoopt. De Evora moet de meest praktische Lotus in jaren worden. De lage Elise was niet direct de meest éénvoudige wagen om in te stappen en daar hebben ze bij de creatie van de Evora aan gedacht. De deuren kunnen breder open en de chauffeursstoel zit 6,5 cm hoger boven het asfalt. 

De motor van de Evora zit in het midden maar de wagen wordt toch verkocht als 2+2 zitter, als je achteraan wil zitten heb je echter beter geen benen. Lotus heeft ook aan kofferruimte gedacht, een kleine trip is geen enkel probleem meer dankzij een bagageruimte van 160 liter. Binnenin de Lotus is er ook meer aandacht besteed aan luxe en afwerking. Zo is de wagen standaard met lederen zetelbekleding uitgerust, is er een airco voorzien en werd er zelfs speciaal een navigatiesysteem met aanraakscherm ontwikkeld.

Het gewicht blijft ondanks de extra luxe beperkt tot 1.350 kg. In vergelijking met de 860 kg wegende Elise is dat echter wel vrij zwaar. Gelukkig compenseert de 3.5 liter V6 motor dat extra gewicht, de motor die aangekocht werd bij Toyota heeft een vermogen van 280 pk en een koppel van 340 Nm. 

De prestaties zijn nog niet vrijgegeven omdat Lotus de wagen nog wil fine tunen tot begin 2009. We mogen echter wel verwachten dat de topsnelheid boven de 250 km/u zal liggen en een sprint naar 100 km/u voorbij zal zijn in 5 seconden. Qua milieuvriendelijkheid wil Lotus echter wel al met cijfers zwaaien, de wagen zal rond de 9,5 liter per 100 km verbruiken en zal 225 gram CO2 per kilometer uitstoten. Lotus wil de Evora dan ook verkopen als groene sportwagen.

Lotus Evora

Lotus Evora

Lotus Evora

Lotus Evora

Deel dit bericht:

1 reactie op "Lotus Evora"

  1. XliljeezyX 22-07-2008 om 22:57

    Hehe.. eindelijk beter interieur..
    maar alsnog SAAI..
    ze zijn wel heel erg laat met de luxe..

Reageer

Reactie aan het plaatsen...