Oliecrisis! Jeremy Clarkson geeft brandstofbesparende tips

Jeremy Clarkson in Ariel Atom
De oliecrisis is officieel de wereld naar de vaantjes aan het helpen, Jeremy Clarkson, prototype petrolhead heeft een lijst met brandstofbesparende tips samengesteld.

Voor het eerst is Jeremy Clarkson, die normaal niet verder komt dan “powerrrrr” roepen in allerlei supercars, effectief ook bezorgd om de dure benzineprijzen. Op de website van Top Gear heeft hij een lijstje met tips samengesteld waarmee je een pak brandstof kunt besparen. 

Vooral de rijstijl is bepalend voor het verbruik, ver vooruit denken (en kijken) is het codewoord. Gassen tot aan het rode licht geeft uiteraard geen enkele zin, beter is het om – éénmaal op snelheid – naar het rode licht toe te cruisen zonder het gaspedaal in te drukken. Moderne motoren verbruiken namelijk niets als je de gaspedaal niet indrukt in versnelling. Jeremy raadt ook het gebruik van de cruise control af, dit is volgens hem een idiote uitvinding van luie Amerikanen, het is veel beter om te betrouwen op je voeten.

Ook het gebruik van elektrische apparaten in de wagen kan je een pak brandstof besparen, de airco uitlaten bespaart je al snel 12% brandstof, ook je lichten laten branden overdag of het verwarmen van de achterruit kost veel energie en dus brandstof.

Jeremy heeft het ook over de ideale snelheid, om brandstof te besparen is snelheid uiteraard een cruciale factor. 10 km/u trager rijden dan gewoonlijk bespaart je alvast een pak benzine, de zuinigste snelheid is trouwens 90 km/u. 

Ook het vertrekken aan de lichten gebeurt best niet met gierende banden, probeer echter wel zo snel mogelijk op te schakelen. Als regel wordt genomen dat een dieselmotor op 2000 toeren het best opschakelt en een benzinemotor op 2500 toeren, zo verbruikt de wagen het minst. Als laatste tip raadt Jeremy jullie aan vooral geen Toyota Prius te kopen. Maar dat hadden we jullie al gezegd.

Lees hier alle tips.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...