Grote Prijs van Frankrijk: voorbeschouwing

Grote Prijs van Frankrijk
Straks wordt de 9e wedstrijd gereden in de Formule 1, deze keer is het F1 circus neergestreken in de weiden van Magny-Cours. Letterlijk dan, want behalve een gemoderniseerd circuit is er niets te beleven in de omgeving. Reden temeer voor bigboss Bernie Ecclestone om deze GP te schrappen van de kalender, laatste keer op deze locatie dus.

Er zijn nieuwe renovatieplannen, met extra hotels in de nabije omgeving, maar toch is het niet genoeg voor Bernie. Die wil liefst in Parijs een GP rijden, Disneyland werd al enkele keren genoemd als nieuwe locatie, maar of dit effectief zal gebeuren, zal de toekomst uitwijzen. Het circuit is er één van 70 rondjes lang, 4km per ronde. Het asfalt is van goede kwaliteit maar extreem glad, waardoor velen wel eens durven schuiven (zoals gemerkt in de oefensessies). Ook met de remmen moet opgepast worden, want deze krijgen vrij veel te verduren tijdens de race. Het circuit is perfect voor een snel team met een aerodynamisch sterke wagen, zoals een Ferrari. Maar genoeg over het circuit, de race is hetgeen dat telt!

Na een dramatische race voor de topteams in Canada, moesten de 4 rijders zich terug bewijzen. Wegens het  aanrijden door Lewis Hamilton in de pitsstraat moet de Brit zowieso 10 plaatsen achteruit op de startgrid, dus die hoopte op de pole, maar Lewis werd slechts 3e, met voor hem Kimi Räikkönen op 1 en Felipe Massa op 2. Lewis Hamilton vertrekt dus vanaf de 13e plaats, wat in Magny-Cours geen goede kans op succes geeft. Bij de start kunnen enkel de eerste 3 rijen goed wegkomen, al de rest verzeilt zowaar in een flessenhals, hopelijk voor Hamilton komt hij er goed uit (en rijdt hij niemand aan). Maar Lewis is niets voor niets een Formule 1 wonderkind en ik ben ervan overtuigd dat hij in de punten zal eindigen, tenzij er technische problemen opduiken.

De sterke prestatie van BMW vorige keer garandeert niet dat Kubica hier weer zal zegevieren, verre van zelfs, tijdens de oefenritten waren beide BMW rijders erg traag. Kubica gaf al aan dat we geen podium van hem moeten verwachten, maar met deze woorden kan hij wel de underdog zijn. Leider in het wereldkampioenschap ben je niet zomaar. Grote verrassing tijdens de oefensessies kwam van het thuisteam Renault, die best goede tijden kon neerzetten. Zowel Alonso als Piquet haalde een besttijd. Alonso kon deze zelf verzilveren met een 3e plaats op de startgrid (dankzij de straf voor Hamilton). Zeker en vast rekening mee houden dus.

Prognose: Ferrari boven, met misschien wel enkele Renaults in de slipstream.
Raikkonen moet zich dringend nog eens bewijzen, en zal dit uiteraard ook doen, wat hij met de poleposition ook aangeeft. Hamilton heeft een zware straf, maar zal zeker en vast een goede race rijden.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...