Eerste waterstofstation van Europa staat in Belgie

BMW 7 Hydrogen waterstoftankstation waterstof
In het Belgische Ruisbroek is vandaag het eerste commerciële waterstoftankstation langs een Europese snelweg geopend.

Het waterstofstation staat op de Ring rond Brussel richting Parijs en is meteen het eerste snelwegtankstation voor waterstof in Europa. Het tankstation wordt uitgebaat door Total in samenwerking met BMW. Het tankstation dient dan ook exclusief voor de enige waterstofauto van Europa, een aangepaste BMW 7-Reeks met een 260 pk sterke V12 die zowel benzine als waterstof slikt. BMW’s paradepaardje werd aan verschillende Europese politici in bruikleen gegeven, dat is ook de reden waarom het waterstoftankstation vlakbij de Europese hoofdstad ligt. 

Het waterstoftankstation verschilt uiteraard van een gewoon tankstation, in een verticaal reservoir wordt vloeibare waterstof opgeslagen onder een temperatuur van -253 graden Celcius. Ook het tanken is iets omslachtiger, de wagen moet specifiek op de juiste plaats staan en daarom duiden kleine putjes in de grond aan waar de wielen van de 7-Reeks Hydrogen moeten plaatsnemen.

De BMW 7-Reeks Hydrogen beschikt over een reservoir voor 8 kilo vloeibare waterstof, dat is voldoende voor een rijbereik van 200 à 300 kilometer. Als het reservoir leeg is schakelt de wagen over op benzine.

Het tankstation is uiteraard maar een voorbode voor de toekomst of zoals de baas van BMW Belgium Philippe Dehenin het verklaart: “De waterstof kan door verschillende primaire energiebronnen worden geproduceerd en biedt een grote flexibiliteit in zijn mogelijke toepassingen. Het grootste potentieel schuilt in waterstof die is gewonnen met behulp van hernieuwbare energie”. Het kan volgens BMW nog 20 jaar duren voor de eerste commerciële wagens op waterstof kunnen rijden, op voorwaarde dat ze de waterstof milieuvriendelijk kunnen opwekken uiteraard… (Via: Autogids)

BMW 7 Hydrogen waterstoftankstation waterstof

BMW 7 Hydrogen waterstoftankstation waterstof

BMW 7 Hydrogen waterstoftankstation waterstof

Deel dit bericht:

4 reacties op "Eerste waterstofstation van Europa staat in België"

 1. XliljeezyX 04-06-2008 om 21:52

  Kijk dat is goed nieuws voor het millieu!
  en voor de hydrogen 7 natuurlijk!

 2. MRM 04-06-2008 om 23:20

  wel pijnlijk natuurlijk als je weet dat er in Europa slechts 3 Hydrogen BMW 7’s rondrijden. Een van de voorzitter van de VBO en dan nog twee andere vooraanstaanden als ik mij niet vergis.
  Die mogen trouwens gratis tanken, alles op de kosten van BMW. BMW zette 2miljoen euro opzij om haar BMW 7 Hydrogens (3 dus) te voorzien van milieuvriendelijke brandstof.

 3. BNNY 05-06-2008 om 0:03

  Er zijn er meer van in circulatie me dunkt, en ze veranderen af en toe van eigenaar, van politicus tot wetenschapper..

  Albert van Monaco had er ook eentje gekregen onlangs 🙂

 4. PJS 05-06-2008 om 1:27

  Ruiken jullie ook de lekkere marketingstunt? 😉

Reageer

Reactie aan het plaatsen...