Toyota Prius niet zo zuinig
Wat we al langer vermoedden is nu officieel getest: de Toyota Prius moet qua verbruik de duimen leggen voor de BMW 520d in een rit van Londen naar Genève.

De Prius is de meest gehypete milieuvriendelijke wagen, maar is hij wel zo milieuvriendelijk? Het probleem met hybride technologie zit er hem vooral in dat het voor een groot extra gewicht zorgt. Daardoor verbruikt de wagen meer als het op de autosnelweg moet rijden. Het verschil dat gemaakt wordt in de stad wordt daardoor meer dan teniet gedaan.

De Britse krant Times nam een Toyota Prius en een BMW 520d EfficientDynamics mee van Londen naar Genève. Omdat de Prius qua verbruik een comparatief voordeel heeft in de stad werd er aan de rit nog 160 kilometer extra stadsverkeer toegevoegd. Nu vraag je je natuurlijk af wat het verschil is tussen het verbruik tijdens deze rit. De BMW 520d had een gemiddeld verbruik van 6,7 liter per 100 km terwijl de Prius 6,9 liter per 100 km verbruikt.

Het verschil bedraagt dus 0,2 liter in het voordeel van de BMW. Eco-ridders kunnen dus beter kiezen voor een luxueuze Duitser dan voor een “milieuvriendelijke” Prius. Dit terwijl de 520d met 177 pk over 100 pk meer beschikt dan de Toyota Prius. Het moet gezegd: pk’s zijn geen maatstaf voor verbruik!