Video: Toyota Prius vs. BMW 520d

Toyota Prius niet zo zuinig
Wat we al langer vermoedden is nu officieel getest: de Toyota Prius moet qua verbruik de duimen leggen voor de BMW 520d in een rit van Londen naar Genève.

De Prius is de meest gehypete milieuvriendelijke wagen, maar is hij wel zo milieuvriendelijk? Het probleem met hybride technologie zit er hem vooral in dat het voor een groot extra gewicht zorgt. Daardoor verbruikt de wagen meer als het op de autosnelweg moet rijden. Het verschil dat gemaakt wordt in de stad wordt daardoor meer dan teniet gedaan.

De Britse krant Times nam een Toyota Prius en een BMW 520d EfficientDynamics mee van Londen naar Genève. Omdat de Prius qua verbruik een comparatief voordeel heeft in de stad werd er aan de rit nog 160 kilometer extra stadsverkeer toegevoegd. Nu vraag je je natuurlijk af wat het verschil is tussen het verbruik tijdens deze rit. De BMW 520d had een gemiddeld verbruik van 6,7 liter per 100 km terwijl de Prius 6,9 liter per 100 km verbruikt.

Het verschil bedraagt dus 0,2 liter in het voordeel van de BMW. Eco-ridders kunnen dus beter kiezen voor een luxueuze Duitser dan voor een “milieuvriendelijke” Prius. Dit terwijl de 520d met 177 pk over 100 pk meer beschikt dan de Toyota Prius. Het moet gezegd: pk’s zijn geen maatstaf voor verbruik!

Deel dit bericht:

8 reacties op "Video: Toyota Prius vs. BMW 520d"

 1. Bram Joel 16-07-2008 om 10:24

  We hebben een Prius voor de deur staan en we hebben over een kleine 25.000 kilometer een gemiddeld verbruik gerealiseerd van 5,4 liter per 100 kilometer. Hier zit veel fileverkeer in, stadsverkeer en snelwegverkeer en de airco staat altijd aan. Als we echt letten op het verbruik en we ons behoorlijk aan de maximum snelheden houden, dan is een gemiddeld verbruik van ruim onder de 5 liter per 100 kilometer met gemak te halen. Ik heb meerdere BMW’s bereden (5 series diesel) en ik durf schaterlachend een weddenschap aan te gaan dat de Prius zonder enige moeite significant zuiniger is dan een BMW. Zéker als er in een testrit stadverkeer wordt meegenomen! Ik weet niet hoe de test is uitgevoerd, maar om met een Prius op 6,9 liter per 100 kilometer uit te komen moet je echt hard doortrappen…

 2. Bram Joel 16-07-2008 om 10:59

  O ja en dan nog iets: de benzinemotor van de Prius heeft 77 PK, de elektromotor heeft 68 PK. Nu kan je het totaalvermogen van de Prius niet berekenen door de twee bij elkaar op te tellen, maar in praktijk kom je op ongeveer 120 PK. De geteste BMW heeft dus niet honderd PK meer, maar rond de vijftig. Wel je huiswerk goed doen.

  Overigens is het koppel van de electromotor van de Prius alleen al 400Nm. Daar steekt de 350Nm van de BMW wat povertjes bij af.

 3. XliljeezyX 16-07-2008 om 16:17

  Waarom zou je zo’n lompe lelijke pirus rijden als een BMW 335D nog zuiniger is dan die pirus..
  me vader heeft nu een 535D maar over een paar weekjes krijgt hij de RS6 Avant hij is (net zo als mij) niet zo’n milleu freak die eraan denkt om zuinig te rijden..

  Als die ministertjes zeggen wel dat door auto’s komt maar denk is na.. een scooter stoot meer uit dan een vrachtauto.. waarom maken ze daar dan geen hogere BPM etc. op? Nou die ministers zijn gewoon eigenwijs.. en als die mensen zeiken dat er benzine etc. te kort komt waarom verbieden ze dan niet die power boten.. als je die open trekt zuipt ie al 60 liter weg..

 4. Dus 12-11-2008 om 15:28

  Wat is het toch makkelijk om een bron naar je hand te zetten. Die uitstoot van die scooter betreft ultrafijnstof, wat maar een klein deel uitmaakt van de totale uitstoot. Een scooter stoot namelijk ook CO2 uit, en die hoeveelheid is een heel stuk lager dan die van een vrachtwagen…

  Ik durf dan ook te wedden dat je een scooter vrij makkelijk minder ultrafijnstof kunt laten uitstoten dan een vrachtwagen.

  Over het artikel: dan vind ik de conclusie van topgear toch een stuk aannemelijker na het testen van een Prius vs BMW 3 serie: “it doesn’t matter what car you drive, it’s how you drive it”.

 5. Ronny 07-02-2009 om 14:34

  er word teveel reclame gemaakt voor europese wagens die niet eens kunnen tippen aan toyota,plastieken interieur en bij bij de europese wagens is het gemaakt uit goedkoop materiaal dat vlug versleten en aftands is, en uiterlijk moeten de europese modellen afkijken van japanse omdat deze zelf geen inspiratie hebben ,qua garantie durven europese wagens de garantie van een japanees nog niet aan dus trek maar eens een conclusie een toyota rijder vroegere wagens waren , bmw, volkswagen volvo, peugeot, met al deze wagens had ik een panne
  met toyota tot op heden niet

 6. XliljeezyX 07-02-2009 om 16:37

  @Ronny

  Hmm volgens mij was die ssang younngg(uuh..) echt overgenomen van de x5..

  En tjah, volgens mij is het ook meer hoe en waarvoor je het gebruikt..

 7. Ron 10-07-2009 om 17:39

  Oke,
  De BMW 5 serie zit dus in de buurt van een Prius qau verbruik,
  Wie kiest er dan nog voor zo’n oerlelijke belachelijk vormgegeven Prius.
  Die Priuts is echt nog lelijker dan de Skoda uit de jaren 80 van de vorige eeuw.

  Dan neem je toch een echte auto, één met uitstraling.

  Daarnaast is het maken van een Priuts met al die accu’s aan boord natuurlijk lang niet zo milieu vriendelijk als een gewone auto.
  O ja, wat panne met Toyota betreft, mijn vader rijd een Avensis van een paar jaar oud,maar hij heeft torenhoge garagerekeningen….

 8. Willem 10-07-2009 om 22:36

  Steek de motor en de efficient dynamics van de BMW in de Toyota en je hebt echt een superzuinige wagen 😉 (en snel als het moet)
  Dat zou iemand eigenlijk eens moeten proberen. Al het gewicht van de accu’s eruit en optimale aerodynamica. Benieuwd wat dat zou opleveren!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...