Geneve ’08: Mercedes line-up

Mercedes CLS Facelift Genève Geneva
Het was druk bij Mercedes in Genève dankzij de première van de CLS, SL en SLK facelift en de nieuwe GLK en CLC. We geven jullie een overzicht van de modellen.

Mercedes CLS Facelift

De CLS facelift verschilt met zijn voorganger in veel kleine zaken. Zo is er een nieuwe grille met twee in plaats van vier lamellen en zijn de luchtinlaten ruitvormig. Achteraan zien we nieuwe LED achterlichten met pijlvormige knipperlichten en werden de ovale uitlaatpijpen vervangen door trapeziumvormige. Ook de buitenspiegels kregen een nieuw ontwerp.

Binnenin werden ook enkele dingen gewijzigd. Grote blikvanger is het nieuwe driespaaks stuur en de gewijzigde wijzerplaten. Tegelijk werden ook alle knopjes vernieuwd. Qua elektronica moet de gefacelifte CLS niet onderdoen voor zijn voorganger, de wagen is namelijk voorzien van het nieuwe multimediasysteem dat ook in de nieuwe SLK wordt gebruikt.

Mercedes pakt ook uit met een nieuwe basisversie: de CLS 280 met 231 pk en 300 Nm koppel. De CLS 280 sprint in 7,7 seconden naar 100 kilometer per uur en heeft een topsnelheid van 245 km/u. Het gemiddeld verbruik van dit model ligt op 9,8 liter per 100 kilometer.

De CLS 280, 350 CGI en 320 CDI staan trouwens allemaal op 17″ lichtemetalen velgen terwijl de CLS 500 18″ velgen krijgt. Het topmodel, de CLS 63 AMG heeft nieuwe 19″ lichtmetalen velgen gekregen. Voor de CLS 63 AMG zijn er trouwens nieuwe accessoires voorzien zoals een compacter sportstuur, aluminium pedalen en extra geperforeerd leder op de gripgebieden.

Mercedes CLS Facelift Genève Geneva

Mercedes CLS Facelift Genève Geneva

Mercedes CLS Facelift Genève Geneva

Mercedes CLS Facelift Genève Geneva

Mercedes CLS Facelift Genève Geneva

Mercedes CLS Facelift Genève Geneva

Mercedes CLS Facelift Genève Geneva

CLS 63 AMG Facelift

Motorisch blijft alles bij het oude, de 514 Pk en 630Nm worden geleverd door de 6.2l grote V8 motor. Uiterlijk merken we volgende veranderingen:

– Nieuwe grille, met 2 ipv 3 lamellen
– Nieuwe velgen
– LED’s in de achterlichten
– Er gebeurde iets met de voorbumper
– Carbon spoilerrandje
– Diffusor

Mercedes CLS 63 AMG Facelift Genève Geneva

Mercedes CLS 63 AMG Facelift Genève Geneva

Mercedes CLS 63 AMG Facelift Genève Geneva

Mercedes CLS 63 AMG Facelift Genève Geneva

Mercedes CLS 63 AMG Facelift Genève Geneva

Mercedes CLS 63 AMG Facelift Genève Geneva

Mercedes SL 63 AMG Facelift

De SL55 AMG had een supercharged V8 met 517 pk aan boord maar deze motor gebruikt Mercedes niet meer voor de SL. De vervanger is de SL63 AMG met onder de motorkap een 6.2 liter V8 met 525 pk en 630 Nm koppel. De SL65 beschikt als topmodel over een twin-turbo V12 met 612 pk en 1000 Nm koppel.

Zowel de SL63 en SL65 bouwen verder op de gefacelifte SL. Uiteraard werden beide modellen voorzien van een sportieve AMG trim met dikkere remschijven, 19″ lichtmetalen velgen, Bi-xenon koplampen en LED-verlichting. Tussen de twee modellen zijn er ook aan de buitenkant enkele kleine verschillen, de SL65 (foto boven) beschikt bijvoorbeeld over een volledig doorlopende grijze voorlip terwijl de SL63 daar een zwart/carbon-achtig stuk heeft zitten.

Mercedes is vooral trots over de zeventraps SpeedShift MCT automaat waarover de SL63 beschikking zal hebben. Dit systeem combineert het sportieve en directe gevoel van een handgeschakelde versnellingsbak met het comfort van een automaat. Met zeven versnellingen, vier rijstanden, de tussengas- en de Race Start-functie is de AMG SpeedShift MCT zeventraps sport transmissie veelzijdiger dan welke andere versnellingsbak ook.

De SL63 en SL65 AMG zijn vanaf vandaag te bestellen. De kostprijs bedraagt ongeveer 150.000 euro voor de SL63 AMG en €250.000 voor de SL65 AMG. Op Nederlands kenteken is dit respectievelijk 207.805 en 314.718 euro.

Mercedes SL63 AMG Facelift

Mercedes SL63 AMG Facelift

Mercedes SL63 AMG Facelift

Mercedes SL63 AMG Facelift

Mercedes SL63 AMG Facelift

Mercedes SL63 AMG Facelift

Mercedes CLC

Deze Mercedes CLC moet eigenlijk de Mercedes C Sportcoupé vervangen, maar Mercedes heeft liever niet dat ik dat zo vertel. Mercedes wil deze CLC namelijk anders positioneren van de C Sportcoupé. Deze CLC moet dé wagen zijn voor de jongere met rijke ouders.

1.100 nieuwe onderdelen moet de Mercedes CLC helpen van zijn oude imago af te geraken en klaarstomen voor een nieuw leven. Bij die 1.100 nieuwe onderdelen horen onder andere een nieuw stuursysteem en een nieuw infotainment-systeem, die de jeugd moeten aanspreken.

De basisversie is de CLC 180 en levert 143Pk. De volgende motor in het gamma is de CLC 200 Kompressor en deze wagen levert 184Pk. De CLC 230 levert 204Pk en de krachtigste benzinemotor, de CLC 350 zorgt voor 272Pk en een 0 tot 100-tijd in 6,3 seconden. Wie liever dieselt kan kiezen tussen de CLC200 CDI en de CLC 220 CDI. Die eerste levert 120Pk, de tweede zorgt voor 150 paarden onder de motorkap.

Mercedes CLC Genève Geneva

Mercedes CLC Genève Geneva

Mercedes CLC Genève Geneva

Mercedes CLC Genève Geneva

Mercedes SLK Facelift

De Mercedes SLK is voor mij nooit de mooiste verschijning in het roadstersegment geweest, daarenboven straalt hij niet echt het sportwagengevoel uit. De “net niet” sportwagen is dan ook vooral populair bij wannabees en vrouwen. Toch krijgen de SLK-liefhebbers meer pk’s onder de motorkap. Er zijn drie motorkeuzes beschikbaar: een vier, zes of achtcilinder.

De viercilinder SLK 200 Kompressor wint 21 pk tot 184 pk en ziet het koppel tegelijkertijd stijgen met 10 Nm naar 250 Nm. De uitstoot zakt met 27g per km naar 182g/km, dit is een reductie van 13 procent. De zescilinder SLK 350 krijgt een vermogen van 305 pk (+33pk) en een koppel van 360 Nm (+10 Nm) terwijl de uitstoot zakt met 28 g per kilometer tot 227 g/km. De V8 in de SLK 55 AMG behoudt zijn vermogen van 360 pk en beschikt over een draaimoment van 510 Nm.

De SLK 200, 280 en 350 krijgen allemaal standaard een manuele zesbak, terwijl de SLK 55 AMG een 7G-Tronic automatische zevenbak krijgt aangemeten. Een nieuw ‘direct-steer’ systeem belooft meer sportiviteit en makkelijkere bestuurbaarheid aan hogere snelheiden, deze functie is standaard op de 55 AMG en optioneel in de andere modellen.

Het volledige gamma krijgt een nieuw audio en bedieningsysteem samen met een vernieuwd interieur. Het audiosysteem heeft enkele nieuwe functies zoals een geïntegreerd hands-free systeem met bluetooth en een Ipod aansluiting in het handschoenenkastje. Als optie is het Mercedes spraakbesturingssysteem beschikbaar.

Het nieuwe drie-spaaks sportstuur maakt het voor de bestuurder eenvoudiger om verschillende functies van de wagen in te stellen zonder de handen van het stuur te moeten halen. Optioneel zijn ook de “Gullwing red” lederen afwerkingen die ons doen denken aan de klassieke 300 SL Gullwing.

De prijzen voor de nieuwe SLK starten bij 36.500 euro voor de SLK 200 Kompressor en gaan tot 69.000 euro voor een SLK 55 AMG.

Mercedes SL63 AMG Facelift

Mercedes SLK Facelift Genève Geneva

Mercedes SLK Facelift Genève Geneva

Mercedes SLK Facelift Genève Geneva

Mercedes SLK Facelift Genève Geneva

Mercedes SLK Facelift Genève Geneva

Mercedes GLK Bluetec Hybrid

Onder de motorkap van deze GLK vinden we een viercylindermotor met 2,2l motorinhoud, die gekoppeld is aan een elektromotor. Het vermogen: 224Pk. Het koppel: 560Nm. Dit maakt de GLK alleszins geen milieuvriendelijke variant zonder prestaties, want na 7,3 seconden kan je de 100km/h aftikken. De topsnelheid van deze wagen bedraagt 215km/h.

Waar het natuurlijk allemaal om draait bij zo’n hybride is het verbruik. De elektromotor zorgt voor 160Nm wanneer er hard op het pedaal getrapt wordt en slaat energie op wanneer er geremd wordt. Het gemiddeld verbruik komt daardoor neer op 5,9l/100km, wat véél minder is dan de doorsnee SUV. Per kilometer stoot deze SUV 157g CO2 uit, wat toch wel zeer weinig is voor een wagen in zijn segment.

Mercedes GLK Bluetec-Hybrid Genève Geneva

Mercedes GLK Bluetec-Hybrid Genève Geneva

Mercedes GLK Bluetec-Hybrid Genève Geneva

Mercedes GLK Bluetec-Hybrid Genève Geneva

Mercedes GLK Bluetec-Hybrid Genève Geneva

Mercedes GLK Bluetec-Hybrid Genève Geneva

Mercedes GLK Bluetec-Hybrid Genève Geneva

Mercedes GLK Bluetec-Hybrid Genève Geneva

Mercedes GLK Bluetec-Hybrid Genève Geneva

Mercedes GLK Bluetec-Hybrid Genève Geneva

Mercedes GLK Bluetec-Hybrid Genève Geneva

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...