Ferrari FF Concept
De kogel is door de kerk! Na maanden van sensatie en vage spyshots komt Ferrari naar buiten met officiële foto’s, details en zelfs bewegend beeld van hun nieuwe FF!

Ferrari FF staat voor Ferrari Four, vanwege de 4 zitplaatsen maar ook voor vierwielaandrijving. Inderdaad, Ferrari moet jammergenoeg ook zwichten onder de hype en biedt in deze GT kracht aan alle vier de wielen. Ze hebben zelf een volledig nieuw systeem ontwikkeld dat trouwens 50% lichter is dan de concurrenten, net zoals schokdempers en remschijven die doorontwikkeld zijn tot op een niveau zonder gelijke. Maar Ferrari staat voornamelijk bekend om zijn sportwagens, dus verwacht maar een waanzinnig goed rijgedrag en tractie. Met de FF willen de heren in Modena kijken of er een markt is voor deze shooting brake, mocht hij positief onthaald worden dan verwachten we redelijk snel een productievariant.

Krachtbron van dienst wordt een gloednieuwe V12 die zowel eigenschappen als sportiviteit, kracht, soepelheid en comfort weet te combineren. Zowel voor de bestuurder als de 3 passagiers zou de Ferrari FF een nieuwe vorm van ultiem rijplezier definiëren. 660 paarden staan paraat om deze taak goed uit te voeren, en een waanzinnig koppel van 683 Nm. Hiermee blijft de FF een raspaard, zo ligt de topsnelheid op 335km/u en bedraagt een sprint tot 100km/u slechts 3,7 seconden. Niet dat een Ferrari-eigenaar wakker ligt van het verbruik, maar officieel heeft deze GT nood aan 15,4 liter benzine per 100km en stoot hij 360 gr CO2 uit per kilometer.

Het uiterlijk zal voor velen het twistpunt worden, want waarom maakt Ferrari nu een Shooting Brake? Dit concept is officieus de opvolger van de 612 Scaglietti en die was ook geen verkoopstopper, maar dat moest niet voor Ferrari. Ze willen naast hun gamma van krachtige sportwagens ook een model dat zich richt op de personen die wel wat meer bagage of laadruimte nodig heeft. Porsche kreeg met hun Panamera ook de wind van voren, maar heeft nu wel een extra succesvol model in het gamma. Het FF Concept – dus nog geen officieel model – heeft 450 liter bagageruimte ter beschikking die kan uitgebreid worden tot 800 wanneer men de achterbank neerklapt. Momenteel zijn er 6 koetswerkkleuren beschikbaar, voor het interieur is er een ruime keuze beschikbaar in kwaliteitsvolle materialen zoals koolstofvezel, leder en alcantara.

Met de beschikbare foto’s en video kunnen we nu alreeds een beeld vormen van deze nieuwe Ferrari-telg die momenteel nog veilig onder de noemer ‘concept’ blijft,  maar we wachten op de lancering op het Autosalon van Genève alvorens we ons eindoordeel geven. Aan prestaties geen gebrek, maar het design van de FF breekt redelijk hard met het verleden.