Nieuwe Saab 9-3
De volgende generatie Saab 9-3 zal in 2012 zijn debuut maken op het autosalon van Parijs, het wordt het eerste nieuwe model uit het post-GM tijdperk.

De volgende Saab 9-3 zal vermoedelijk een stuk gewaagder vormgegeven zijn dan zijn voorganger, daarnaast komt er ook een nieuw elektrisch vierwielaandrijvingssysteem dat 10% zuiniger zou moeten zijn dan de voorwielaangedreven versies. De nieuwe 9-3 wordt volgens een interne bron net geen 4,7 meter lang en tegelijk iets breder dan de huidige 9-3. Het design van de volgende generatie is volgens kersvers designbaas Jason Castriota al zeer vergevorderd, enkel de details moeten nog vormgegeven worden.

In het motorgamma zullen we in ieder geval een nieuw 1.6-liter groot turboblok terugvinden met 200 pk, die ook gebruikt wordt in de MINI Countryman. Dankzij de BMW deal zou er ook een dieselmotor uit de rekken van BMW gehaald kunnen worden, alleen zijn de details van deze deal nog niet volledig rond. De nieuwe elektrische vierwielaandrijving zou gebruik maken van een kleine batterij die de achteras van vermogen zal voorzien wanneer tractieverlies drijgt. Hierdoor zou het verbruik merkbaar dalen.

De nieuwe 9-3 zal op een nieuw platform staan dat door Saab zelf werd ontwikkeld en gedeeltelijk gebaseerd is op het huidige 9-3 platform. Een Hatchback en Cabrio versie zijn al gepland, over een Break of Sedan zijn nog geen details bekend. Saab wil jaarlijks 80.000 exemplaren van de 9-3 lijn verkopen, de productie start binnen minder dan 2 jaar. De eerste modellen zullen begin oktober 2012 van de band moeten rollen. (Via: AutoCar)

Lees hier onze rijtest met de Saab 9-3

Saab 9-3