Volkswagen Polo GTI 2010
Volkswagen heeft de nieuwe Polo GTI onthuld, onder de motorkap vinden we een 1.4 TSI met 180 pk.

In 1986 bracht Volkswagen de eerste Volkswagen Polo GTI op de markt met 113 pk, een lager gewicht en een verscherpte stuur en gasrespons. 24 jaar later werd ook de nieuwste Polo GTI in deze traditie vervaardigd, onder de motorkap vinden we een 1.4 TSI die voor 180 pk zorgt bij 6.200 toeren per minuut. Het maximale koppel van 250 Nm wordt bereikt bij 2.000 toeren per minuut. De Polo GTI weegt echter maar 1.184 kg waardoor hij van 0 naar 100 km/u kan sprinten in 6,9 seconden. De topsnelheid bedraagt 230 km/u.  Ondanks de focus op prestaties heeft de nieuwe Polo GTI genoeg aan 6 liter/100 km en stoot hij maar 139 gram CO2 per kilometer uit.

De TSI motor wordt gekoppeld aan een compacte zeventraps DSG automaat met dubbele koppeling die het vermogen naar de voorwielen stuurt. Om het geheel bestuurbaar te maken werd de Polo GTI ook uitgerust met een XDS elektronisch differentieel dat deel uitmaakt van het ESP systeem. Daarnaast werd de Polo GTI ook uitgerust met een nieuwe ophanging en hangt de wagen 15 mm dichter bij de grond dan een conventionele Polo.

Ook aan de buitenkant werd gesleuteld, de Polo GTI krijgt vooraan een nieuwe voorbumper met een rood omlijste honingraat grille en een GTI badge. De Polo GTI krijgt ook nieuwe koplampen die optioneel met LED dagrijlichten kunnen uitgerust worden om een imposante look te bekomen. Achteraan vinden we een nieuwe achterbumper met een kleine diffuser en een dubbele chromen uitlaat. Om het geheel af te werken staat de GTI op 17″ velgen met rode remklauwen die ook de Golf GTI sierden.

Binnenin kreeg de Polo de typische GTI-kuur, we vinden er een afgeplat GTI sportstuur met schakelflippers achter het stuur, rood stiksel, aluminium pedalen en voor de stoelen de typisch geruite zetelbekleding. De nieuwe Polo GTI zal voorgesteld worden op het autosalon van Genève dat binnen 2 weken zijn deuren opent, de wagen moet vanaf deze zomer bij de dealers staan. Een prijs is vooralsnog onbekend.