Rinspeed UC
Rinspeed, ongeveer het mafste merk ter wereld, zal op het autosalon van Genève haar laatste nieuwigheid voorstellen: de “UC?“.

Wanneer Rinspeed iets nieuws lanceert, mag je er zeker van zijn dat het iets is dat je nog nooit eerder zag. Ook bij de Rinspeed UC? is dat het geval. De wagen moet een combinatie voorstellen tussen treinen, elektrische voertuigen, het internet en elektrische aandrijving. Aan de buitenkant ziet er wagen er uitzonderlijk normaal uit, maar niets is minder waar.

De Rinspeed UC? is niet alleen een voertuig, de Rinspeed UC? is een mobiliteitsconcept, dat moet voorstellen hoe we ons binnen enkele decennia zouden kunnen voortbewegen. De UC? staat voor Urban Computer, maar uiteraard is de UC-woordspeling (You See?) niet toevallig gekozen. De wagen is ongeveer 2.6 meter lang, wat hem uitzonderlijk compact maakt. Deze compacte afmetingen moeten toekomstig stadsverkeer kunnen doen toenemen, zonder dat de files toenemen.

De compacte afmetingen stellen weliswaar een probleem. Lange afstanden afleggen in een kleine wagen is alles behalve aangenaam. Daarom voorziet Rinspeed een innovatief systeem, waardoor de UC? bijzonder vlot op en af een trein kan geladen worden. Even de wagen vastmaken en je bent met je eigen wagen onderweg, weliswaar in de wagon van een trein. Grote voordeel: geen files, geen stress. Zolang de treinen maar op tijd komen…

Het uiteindelijke doel van deze Rinspeed UC? is de combinatie te maken tussen openbaar vervoer en individueel transport. De Rinspeed UC? doet dit door een systeem dat enorm snel enorm veel wagens kan laden. Wanneer je met je Rinspeed UC? een treinrit wilt boeken, kan dat eenvoudigweg door gebruik te maken van de permanente 3G-verbinding waarover de wagen beschikt. Via VoIP2Car kan je constant gebruik maken van een telefoon, video chat, videoconferenties en e-mail.

De Rinspeed UC? is een elektrisch wagentje en moet dus opgeladen worden. Dit kan perfect tijdens de treinreis, de wagons die Rinspeed in gedachten heeft, zijn immers voorzien van een oplaadpunt. De wagen produceert 130 Nm koppel en rijdt maximum 120 km/u. De autonomie bedraagt 105 km.

Wie op de foto’s onderaan kijkt, zal ongetwijfeld merken dat de Rinspeed UC? geen stuur heeft. De besturing geschiedt via een force-feedback joystick. Deze joystick wordt vaak gebruikt bij rolstoelen en moet een totaal ander rijgevoel bieden dan een stuurwiel. Volgens Rinspeed zelf is het stuurgevoel zelfs een eindje beter dan bij een conventionele wagen en krijg je een duidelijk feedback van wat de wagen precies allemaal doet.

Van de Rinspeed UC? zullen er verschillende versies bestaan. De eerste versie is de ‘Ultimate Commuter’. Dit moet een comfortabel lifestyle-wagentje worden voor de moderne pendelaar. Verder is er nog de ‘Unlimited Commuter’. Deze versie moet dienst doen als wagen voor de doorsnee pizza-bezorger of postbode.

Op het autosalon van Genève zal de mogelijkheid bestaan met de Rinspeed UC? rond te rijden op een speciaal ‘race-track’, waar er wellicht geen records gebroken zullen worden inzake snelheid. Daar zullen we meer info geven omtrent de Rinspeed UC?. Dat de wagen niet direct een verkoopsucces zal worden, staat als een paal boven water. Dat het op lange termijn een succesverhaal zou worden, behoort dan wel weer tot de mogelijkheden.