Het vierde model van de MINI familie is een feit, tijd voor wat diepgaande informatie en bewegende beelden.

De Countryman wordt door MINI omschreven als een echte Crossover die de kloof tussen het klassieke MINI concept en een Sports Activity Vehicle (SAV) moet overbruggen. De MINI Countryman moet inzetbaar zijn voor in de stad maar moet het ook de actieve medemens mogelijk maken om op onverharde wegen te rijden. De Countryman is het eerste model uit de MINI reeks met vier deuren en kan optioneel met ALL4 vierwielaandrijving uitgerust worden.

MINI heeft met de Countryman geprobeerd om de typische MINI designkenmerken te combineren met grotere koetswerkafmetingen, een grote bodemvrijheid en vier deuren. Dankzij de korte overhangen, de hoge vensterlijn en de stoerdere vormgeving lijkt het MINI ook nog te lukken. De extra ruimte in de auto wordt benadrukt door de extra grote ruiten, de vier deuren en de vorm van het dak. Een brede plastic beschermframe rond de wielkasten en de carroserie versterken het robuuste karakter van het model.

Dankzij de licht verhoogde zitpositie van de Countryman garandeert de wagen een comfortabele en aangename instap en geeft het de bestuurder een perfect zicht rondom. Ondanks het feit dat de wagen hoger op zijn poten staat zal de bestuurder volgens MINI nog steeds het typische gokartgevoel kunnen ervaren. Binnenin krijgt de MINI Countryman een innovatief design met talloze functionele elementen. Op de plaats waar we normaal een middenconsole mogen verwachten loopt de MINI Centre Rail van voor naar achter, deze biedt allerlei opbergvakken en is een unicum in de autowereld. De Centre Rail kan naar believen ingedeeld worden zodat de passagiers makkelijk hun reisbenodigdheden kwijt kunnen.

Standaard is de MINI Countryman uitgerust met in totaal vier zetels, optioneel kan je echter kiezen voor een achterbank met drie zitplaatsen. De achterzetels zijn in lengte verschuifbaar en kunnen afzonderlijk of in verhouding dichtgeklapt worden. De kofferruimte kan zo vergroot worden van 350 naar 1.170 liter.

Onder de motorkap van de MINI Countryman kan er gekozen worden tussen drie benzine- en twee dieselmotoren die allen aan de Euro5-emissienorm voldoen. Bij de dieselmotoren is er keuze tussen de MINI Cooper D Countryman die met een 1.6 turbodiesel voor 112 pk en een koppel van 270 Nm zorgt en de MINI One Countryman die over een 1.6 turbodiesel met 90 pk beschikt. Deze motoren verbruiken respectievelijk 4,4 en 4,3 liter per 100 kilometer, dit dankzij het MINIMALISM zuinigheidsconcept dat onder andere remenergie-recuperatie, een automatisch Start/Stop systeem en een schakelindicator omvat.

Wie liever een benzinemotor onder de motorkap van zijn Countryman wil heeft de keuze tussen drie versies. De instapper is de MINI One Countryman met 98 pk, gevolgd door de MINI Cooper Countryman met 122 pk en de Cooper S Countryman met 184 pk. Die laatste sprint van 0 naar 100 km/u in 7,6 seconden en haalt een topsnelheid van 215 km/u, het verbruik blijft tegelijk beperkt tot 6,3 liter per 100 kilometer.

Optioneel kunnen de MINI Cooper S Countryman (184 pk) en MINI Cooper D Countryman (112 pk) uitgerust worden met permanente MINI ALL4 vierwielaandrijving. Met dit systeem gaat bij normale rijomstandigheden 50 procent van het motorvermogen naar de achterwielen, in extreme gevallen zelfs tot 100 procent. De Countryman is ook voorzien voor optimale bescherming bij een botsing, zo vinden we er standaard zes airbags, gordelspanners en ISOFIX-bevestigingen terug. Ook standaard is een Tyre Defect Indicator met runflat banden als optie, evenwel standaard bij de MINI Cooper S Countryman met ALL4.

Klanten zullen talloze mogelijkheden krijgen om hun Countryman te personaliseren. Zo kan er gekozen worden tussen nieuwe combinaties voor de interieurkleuren, de decoratieve strips en de bekledingen. Standaard beschikt de Countryman over Airco, het MINI Centre Rail en een audiosysteem met CD-speler. Optioneel kan er nog gekozen worden tussen onder andere een aansluitingsmogelijkheid voor de iPhone en andere smartphones, een panoramadak, adaptieve Xenon koplampen, een verwarmde voorruit, een trekhaak, lichtmetalen velgen met afmetingen tussen 16 en 19″, een sportophanging met een verlaging van 10 millimeter en allerlei John Cooper Works Performance elementen.

MINI zal de MINI Countryman voorstellen op het autosalon van Genève, tegen die tijd verwachten we ook de prijzen van de nieuwe MINI te kennen. In tussentijd kunnen jullie alvast genieten van onderstaande bewegende beelden.