Audi wil tegen 2011 een nieuwe Audi A3 op de markt brengen, wij blikken alvast vooruit.

De nieuwe Audi A3 zal net als zijn voorganger in drie koetswerkvarianten voorkomen: een driedeurs, vijfdeurs Sportback en Cabrio. Eventueel zou daar nog een coupé aan toegevoegd kunnen worden. De toekomstige Audi A3 zal op het platform van de Volkswagen Golf VI staan maar zal zich qua design resoluut afzetten van zijn goedkopere broer. Op de impressiefoto zien we alvast dat de Audi A3 in profiel een coupé-achtige lijn zal meekrijgen die de wagen een stuk sportiever en eleganter moet maken. Zoals we gewoon zijn bij Audi is het design een evolutie in plaats van een revolutie. De single-frame grille wordt zeshoekig en de voorlichten worden scherper ingesneden. De zijspiegels worden een stuk slanker en zijn hoekiger vormgegeven terwijl de raamlijsten met chroom worden geaccentueerd.

Onder de motorkap van de toekomstige Audi A3 zal een uitgebreid motorengamma postvatten. Bij de benzinemotoren wordt de 1.2 TFSI met 105 pk de instapper, verder komt er nog een 1.4 TFSI (125 pk), 1.8 TFSI (160 pk), 2.0 TFSI (211 pk of 272 pk S3) en eventueel de 2.5 vijf-in-lijn uit de TT-RS met 340 pk voor de toekomstige RS3. Ook het dieselgamma zal erg uitgebreid zijn: als instappers vinden we de 1.6 TDI met 90 of 105 pk, waarna er maarliefst drie vermogensvarianten zullen bestaan voor de 2.0 TDI: 140, 170 of 204 pk. Deze laatste krijgt een maximaal koppel van 420 Nm. Qua rijtechniek wil Audi een in het ESP geïntegreerd elektronisch sperdifferentieel (XDS) beschikbaar maken voor de nieuwe Audi A3, dit zou de tractie en handling moeten verbeteren en lijkt erg op het Q2-systeem van Alfa Romeo.

Om de modellen efficiënter te maken zal Audi de meeste motoren standaard uitrusten met een automatisch Start/Stop-systeem dat de motor uitschakelt voor het rode licht. Daarnaast zou ook de remenergie gerecupereerd worden en zal er bij de automatische transmissies enkel voor dubbele koppeling kunnen gekozen worden. In de toekomst zou ook een milde hybrideversie van de Audi A3 gelanceerd kunnen worden, dit wordt echter nog niet bij de lancering van het model verwacht.