Mercedes A-klasse
De Mercedes A-klasse word nu al een eindje geproduceerd en is aan verandering toe. In april zien we normaal een nieuwe A-klasse en B-klasse, maar misschien ook een SUV- en cabriovariant.

Die eerste variant (SUV) lijkt me zeer haalbaar én verkoopbaar. In het verleden is al bewezen dat dergelijke wagens wel degelijk hun afzetmarkt vinden, kijk maar naar de BMW X3. De Mini Crossman zal allicht ook een van de belangrijkste toekomstige concurrenten worden, naast de Land Rover LRX en de Audi Q5.

Een cabrio maken van een A- of B-klasse lijkt me een minder goed plan. Ik kan mij namelijk zeer weinig mensen inbeelden die zo’n wagen zouden zien zitten. Het is dan ook een belachelijk idee om het dak van een mini-monovolume te halen.

Mercedes had eerst onderhandelingen met BMW en Fiat om een platform te ontwikkelen, maar die onderhandelingen zijn niet geslaagd, dus zal Mercedes de kleine wagentjes alleen moeten maken. Wel worden de motoren gemaakt met de hulp van BMW en de PSA-groep, wat erop wijst dat deze 2 (of 4) modellen aangedreven zullen worden via de voorwielen.

De bedoeling is dat de A-klasse de driedeurs versie wordt en dat de B-klasse de vijfdeurs versie wordt van dezelfde ‘basiswagen’. De twee eventuele varianten zouden onder de noemer A-klasse vallen.

Als je dus nog een auto wil kopen voor je vrouw, doe het snel. Nu is er nog maar keuze uit twee modellen en kiezen uit twee modellen gaat sneller dan kiezen uit vier modellen!